Sasakr píše:4GB přestávají stačit i na běžné používání, možná vlivem updatů? Člověk zapne FF, TB, kecálky, office, hudbu a je v podstatě plno a swapuje se.
Je pravda, že já jsem člověk, kterej systémové updaty neřeší - resp. mám postahované všechny aktualizace z doby, kdy jsem naposledy udělal čistou instalaci OS (cirka červen tohoto roku? od tý doby jedu, pro případ nouze mám akorát vytvořenou zálohu) a od té doby mám aktualizace zakázané. Takže tady nevylučuji, že aktualizace systému mohou mít přímý dopad na využití operační paměti a na celkovém chodu systému - upřímně, už od dob Win XP jsem z aktualizací systému vyléčenej, takže je to možná taková moje menší "úchylka"
![:-) :)](./images/smilies/01.gif)
Na druhou stranu, pozapínal jsem si tu teď jen tak na zkoušku FF (s pár tuctama otevřených panelů), TB (ok, přiznám, že v TB zrovna moc pošty nemám), Mirandu (z kecálků jedinej aktivnější, kterej používám), hudbu ve formátu *.flac ve WinAmpu, na pozadí ještě torrenty + základní paskvil (catalysty, TRIXX, Daemon Tools, Antivirus atd.) a pořád jsem na necelejch 2,8 GB využité RAM. A byť mám SSD, neswapuju.
SCobra píše:Napsal jsem to trochu nešetrně - pro samotný systém stačí samozřejmě i 2 GB. Ale jak už jsem se dohadoval jinde - systém je sám o sobě k ničemu, že jo? Jak se zapne prohlížeč a ještě něco (hudba třeba), 6 GB určitě využití najde.
Snažím se právě poukázat na to, že to je nesmysl. Resp., neumím si představit situaci, kde bys zarval 6 GB jenom při "běžném používání" .. se vším všudy by ses měl do 4 GB RAM vecpat na pohodu s tím, že to stejně ani zdaleka nevyužiješ. Samozřejmě, když rveš Firefox do mezí stability otevíráním nových a nových panelů, tak pak hádám, že ty 3 GB ti FF je schopnej ze systémových prostředků sežrat, ale v takovejch extrémech ta aplikace málokdy bývá stabilní.
Administrátor fóra Živě.cz.