Sasakr píše:4GB přestávají stačit i na běžné používání, možná vlivem updatů? Člověk zapne FF, TB, kecálky, office, hudbu a je v podstatě plno a swapuje se.
Je pravda, že já jsem člověk, kterej systémové updaty neřeší - resp. mám postahované všechny aktualizace z doby, kdy jsem naposledy udělal čistou instalaci OS (cirka červen tohoto roku? od tý doby jedu, pro případ nouze mám akorát vytvořenou zálohu) a od té doby mám aktualizace zakázané. Takže tady nevylučuji, že aktualizace systému mohou mít přímý dopad na využití operační paměti a na celkovém chodu systému - upřímně, už od dob Win XP jsem z aktualizací systému vyléčenej, takže je to možná taková moje menší "úchylka"
Na druhou stranu, pozapínal jsem si tu teď jen tak na zkoušku FF (s pár tuctama otevřených panelů), TB (ok, přiznám, že v TB zrovna moc pošty nemám), Mirandu (z kecálků jedinej aktivnější, kterej používám), hudbu ve formátu *.flac ve WinAmpu, na pozadí ještě torrenty + základní paskvil (catalysty, TRIXX, Daemon Tools, Antivirus atd.) a pořád jsem na necelejch 2,8 GB využité RAM. A byť mám SSD, neswapuju.
SCobra píše:Napsal jsem to trochu nešetrně - pro samotný systém stačí samozřejmě i 2 GB. Ale jak už jsem se dohadoval jinde - systém je sám o sobě k ničemu, že jo? Jak se zapne prohlížeč a ještě něco (hudba třeba), 6 GB určitě využití najde.
Snažím se právě poukázat na to, že to je nesmysl. Resp., neumím si představit situaci, kde bys zarval 6 GB jenom při "běžném používání" .. se vším všudy by ses měl do 4 GB RAM vecpat na pohodu s tím, že to stejně ani zdaleka nevyužiješ. Samozřejmě, když rveš Firefox do mezí stability otevíráním nových a nových panelů, tak pak hádám, že ty 3 GB ti FF je schopnej ze systémových prostředků sežrat, ale v takovejch extrémech ta aplikace málokdy bývá stabilní.
Administrátor fóra Živě.cz.