od SCobra 16. 11. 2023 01:35
Forza Motorsport je po stránce závodů skvělá (připomíná mi Grid Autosport), rozhodně lepší než Gran Turismo, které se klasicky zaměřuje spíš na jízdu v autě než závodění jako takové. Jízdní model Forzy konečně dává smysl i na volantu! Bohužel dojíždí na to, že se rozhodli objevovat kolo.
Lidi nejvíc nadávají na systém, kdy se upgrady odemykají postupně s jakousi úrovní auta (což je samo o sobě debilita - spíš jde o úroveň mechaniků). S tím bych neměl problém, aspoň nemůžu hned zkraje nastoupit do závodů s plně upgradovaným autem. Akorát to samozřejmě není pořádně otestované, takže mokré gumy se vám odemknou na 3. úrovni, ale body na ně nashromáždíte až na úrovni 17, zatímco tlumiče, spojlery nebo diferenciál, na které byste body měli už na začátku, se vám odemknou mnohem později. Dávalo by větší smysl zachovat jedno nebo druhé - buď máš všechno odemčené, ale nemáš body, nebo postupně odemykáš a body neřešíš. Nebo to celé vázat na úroveň hráče (která nedělá vůbec nic) a ne na úroveň auta.
Časově omezené série, kde vyhráváte auta, ke kterým se pak těžko dostanete, samozřejmě nesmí chybět. Přitom původně řešili, že všechna auta by mohla být od začátku dostupná z herního obchodu a buď si je vyhraješ nebo koupíš. A nejhorší na tom je, že nejde o série na hodinu jako v Horizonu, ale o celou sadu šampionátů na půl dne.
S tím se pojí přístup "něco málo jim dáme na začátek a zbytek třeba někdy doplníme", což znamená jen tolik, že ve hře v podstatě není obsah (jako že míň než ve FM7 na začátku). Kariéru jste mohli dohrát za něco přes týden a až do včera ve hře nemít co dělat, protože "obsah bude časem přibývat nebo se měnit". Hmm.
A pak to jejich vydávání patchů jednou za 14 - 30 dnů. Proč? PROČ? Patch se přeci vydává, když je potřeba! Takže teď jsme měsíc (před 14 dny vyšel menší update) čekali na naprosto zásadní update, který ale neopravil všechno, a teď budeme dva týdny až měsíc čekat na další, který třeba opraví něco dalšího (mně se na kartě od NVidie v nastavení grafiky stále ukazuje AMD FidelityFX místo DLSS - ve všech hrách si můžu vybrat, ale tady se to musí vybírat automaticky...).
Mimochodem v car listu úplně chybí SUV a offroady, hra se naopak mnohem víc zaměřuje na závodní auta z různých silničních sérií - samozřejmě to dává smysl, ale mně třeba silniční SUV v předchozích dílech nevadila (navíc Hummer už byl taková stálice série).
Popravdě moc nechápu ta hodnoceních. WRC od EA dostává hodnocení průměrná, přitom je to kompletní hra s obrovským a promyšleným obsahem, FM působí spíš experimentálním dojmem a dostává devítky.
Od konce 90. let jsem kromě aktuální generace konzolí hrál skoro na všem, na co si vzpomenete, ale teď už hraju v podstatě jen na PC nebo s dětmi na N. Switch.