Co zrovna teď děláte?

Diskuse o všem, co se nehodí do žádné jiné kategorie

Moderátor: Moderátoři Doupě.cz

Odeslat příspěvekod PC 27. 12. 2011 15:51

Přesně !
Back to Mac - with new Mac Book Pro !
PC
Dominating

Odeslat příspěvekod Mrak 27. 12. 2011 15:55

Musíte se na to podívat z pohledu někoho, koho dějepis nezajímal. "Jů, zas se děje něco nového!" :mrgreen:
Život je boj, tak se postřílejte, a já bych s dovolením prošel.

Define R4, Intel I7-8700K, MSI GTX1070/8GB, Samsung m.2 970 PRO 512GB, HyperX Savage 240GB, corsair HX650W, Asus ROG STRIX Z370-E Gaming, Corsair Vengeance LPX 48GB DDR4 3000 MHz
Xiaomi Mi9
Mrak
Rampage

Odeslat příspěvekod Thowt1 27. 12. 2011 20:57

kto sa neucil "dejiny verejneho a sukromneho prava na Slovensku", nevie, co je to dejepis :-D gympel hadr :-)) ... dejepis je dobre vediet, ovladat ako tak, ale je xy dolezitejsich a prospesnejsich veci... a to vravim ako clovek, co sa o historiu zaujima... je to proste len pridana hodnota, ale nie zaklad
profesionalna krysa na forum.doupe.cz
Thowt1

Odeslat příspěvekod PC 27. 12. 2011 21:15

Jasně, ale pomůže to - třeba aby člověk nenaletěl populistům/extremistům. Jinak právo to je samo jiná liga...

Koukám na Prázdniny v Římě-Audrey Hepburn byla opravdu překrásná slečna !
Back to Mac - with new Mac Book Pro !
PC
Dominating

Odeslat příspěvekod Sasakr 28. 12. 2011 00:32

PC píše:Jasně, ale pomůže to - třeba aby člověk nenaletěl populistům/extremistům.

Blbost. Čekal jsem, že to někdo řekne. Když dva dělají totéž, není to vždy totéž. :pozor Pryč s předsudky.
"Svoboda je věc, která akorát ruší." Tdjohn
Sasakr
Sleepwalker

Odeslat příspěvekod N.Marko 28. 12. 2011 10:00

Ne, ale paralely tu vždy jsou. Chtě nechtě souhlasím s PíSím.
Jeden malý příklad: Volby. Při nich tu jsou spousty slibů a gulášku. Pak se na nás zvolení papaláši vykadí. Za čtyři roky jsou další volby - ty staré jsou již dějepis, ale někteří lidé jsou nepoučitelní a mají krátkou paměť.

A nejhorší je, že se to takhle točí co jsme na světě.
Ta neurotická snaha být normální nás přivádí k šílenství. -Solomon Short
To že jsi paranoidní neznamená, že nemáš pravdu.
Jsem pro aby se udržovaly nebezpečné zbraně mimo dosah bláznů. Můžeme začít třeba s psacími stroji. -Solomom Short
N.Marko
Godlike

Odeslat příspěvekod tdjohn 28. 12. 2011 10:04

Kdyby se historie opakovala, tak by ji stačilo znát a víš, co bude. Ví to snad někdo? Ne. Není špatné ji znát, ale pro většinu lidí je to úplně zbytečné.
"This game is a masterpiece! We have never seen such a harmonic virtual world before. The story is as good as a movie and the graphics offer tons of incredible moments. GTA IV is more than a game." - Cynamite
tdjohn
Rampage

Odeslat příspěvekod -Dreamer- 28. 12. 2011 13:39

To bereš až příliš do extrému, johne.

Jinak souhlasím s tím, že je dobré znát alespoň to nejdůležitější. A jak říkal USER, znalost dějin vám umožní lépe pochopit současnost.
Let me tell you of the days of high adventure! Let me tell you the tale of the last child of Bhaal, the one that went against the prophecy!
http://dreamer.blog.doupe.cz/
-Dreamer-
Dominating

Odeslat příspěvekod N.Marko 28. 12. 2011 14:32

tdjohn: Fór je v tom, že se opakují VZORCE a několik jejich variant. Jenom jména jsou jiná. A nejlepší na tom je, že s rostoucím počtem obyvatelstva a jeho koncentrací v aglomeracích se ony vzorce dají mnohem lépe předvídat a korigovat.
Jsem pro aby se udržovaly nebezpečné zbraně mimo dosah bláznů. Můžeme začít třeba s psacími stroji. -Solomom Short
N.Marko
Godlike

Odeslat příspěvekod Darwel 28. 12. 2011 21:48

N.Marko píše:tdjohn: Fór je v tom, že se opakují VZORCE a několik jejich variant. Jenom jména jsou jiná. A nejlepší na tom je, že s rostoucím počtem obyvatelstva a jeho koncentrací v aglomeracích se ony vzorce dají mnohem lépe předvídat a korigovat.

Nadace. Hari Seldon. Psychohistorie.
Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul,
Ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.

FiiO X1 + Sennheiser HD 25-1 II
Darwel
Dominating

Odeslat příspěvekod N.Marko 28. 12. 2011 22:04

Yep
Asimov byl docela bedna že na něco takového přišel už tenkrát.
N.Marko
Godlike

Odeslat příspěvekod USER47 28. 12. 2011 22:06

Taky mě napadla Nadace...Asimova mám celkem rád, ale ta jeho psychohistorie mi vždycky připadala absolutně mimo:).
Glory to the flesh. Glory to the mass.
USER47
Killing Spree

Odeslat příspěvekod N.Marko 28. 12. 2011 22:27

No, není. Bohužel.
N.Marko
Godlike

Odeslat příspěvekod USER47 28. 12. 2011 23:14

Celej ten předpoklad, že pomocí nějakejch komplexních matematickejch metod se dá předvídat budoucnost (nemluvě o tý absurdní přesnosti, o který píše Asimov) opravdu mimo je. Realita je prostě moc komplexní na to, aby se dala svázat do matematickýho modelu. Na tohle téma bych doporučil pěknou přednášku, kterou měl Hayek při přebírání nobelovy ceny. Jmenuje se to Troufalé zdání znalosti, zájemcům můžu poslat přes SZ. Sice se to týká ekonomický metody, ale ona ta psychohistorie je v podstatě to samý, akorát dovedený do extrému.
Glory to the flesh. Glory to the mass.
USER47
Killing Spree

Odeslat příspěvekod N.Marko 28. 12. 2011 23:29

No to je ale taková obvyklá chyba. Když nadhodíš nějaké podobné téma, tak si lidi představují, že se mluví o předpovídání budoucnosti z nějaké křišťálové koule, nebo všemocného/vše-vidoucího počítače - což není pravda. Nebo dokonce že ji popisuješ naprosto detailně a pak není východisko - dvojnásobná kravina.
Tohle jsou prostě jen pravděpodobnostní modely. Ty se mohou stát, ale i nemusí. Důraz je ale na tom slově "pravděpodobnostní" s tím, že ani ten nejlepší model ti nikdy nevyjde na sto procent, protože zde pak zapracuje princip neurčitosti - aby jsi měl co nejlepší výsledek, musíš mít co největší množství sledovaných objektů a zároveň o nich mít co nejvíc informací. Takže se velmi brzy dostaneš na hranici zvládnutelného množství dat. Pak nastupují zjednodušující modely, statistika a samozřejmě lidský odhad.
Faktem ale je, že se takovéhle vzorce používají a s rostoucím výkonem výpočetní techniky (do čehož spadají i komunikace, internet a vůbec všechny gadgety na sběr dat) a množství sledovaných subjektů se tyto modely zpřesňují.

Je to trochu jako předpovídání počasí - taky se meteorologové za posledních padesát let docela zlepšily a přitom není nic méně předvídatelné, než lokální povětrnostní situace.

Obecně si myslím, že se lidem na tomto tématu nejvíc ekluje, že by někdo mohl přesně předpovědět co v příštích deseti letech budou dělat. Jenže v masovém měřítku něco jako svobodná vůle asi ani neexistuje.
N.Marko
Godlike

Předchozí stránkaDalší stránka