(nejen)Druhá světová válka (nijak veselé téma)

Diskuse o všem, co se nehodí do žádné jiné kategorie

Moderátor: Moderátoři Doupě.cz

Odeslat příspěvekod PC 8. 5. 2007 19:26

Tak nám uplynul další rok od konce nejhoršího válečného konfliktu v dějinách. Mnozí co se z konce války radovali na vlastní kůži nás opustili, massmedia na válku raději opravdu zapoměla a zahrnula nás dalšími reprízami toho co jsme viděli o Velikonocích, Vánocích minulých i předminulých. Válečných filmů anebo aspoň dokumentů bylo pomálu, pomalu to vypadá jako by nikoho už druhá světová ani nezajímala... Samozřejmě se událo pár demonstrací, nakladly se nějaké ty věnce, hlavně že bylo volno, viďte... Jenže tohle je špatný přístup, druhá světová ovlivnila tenhle svět více než kterýkoliv konflikt předtím i potom a vlastně jej ovlivňuje dodnes - i v tom jak na ni (nebo některé události) zapomínáme/vzpomínáme... V podstatě i ten radar na Brdech je dozvukem posledních výstřelů roku druhé světové v Evropě... Jenže - v podstatě - druhá světová válka neskončila 8.května, v Pacifiku se bojovalo dál...

Vezmeme li to ad absurdum - druhá světová dnes zajímá počítačové hráče, modeláře, pár příznivců militarii a to je tak všechno. Jenže - nejvrcholnějším zážitkem z pohledu pěšáka je pro masy maximálně Call of Duty 2, maximálně další Medal of Honor, a koneckonců ani válka tak jak nám ji předhodil poněkud komornější Brothers in Arms tak nevypadala.Bojové simulátory vynechám, ty masy nezajímají. Vyváženost taky vynechám - hry jsou vesměs šité na míru US publiku a proto hrajete skoro pořád za Američany. Kdo z vás hrál Red Orchestru ? Skoro nikdo... Že by se objevila hra z pohledu Němce nebo Japonce - to asi taky nehrozí. Maximálně se vynoří další RTS strategie, která opět zapadne do zapomění a když nezapadne tak bude za - Američany. Že by se někdo zbláznil a udělal dvoustranný Flashpoint za druhé světové čili Polsko-západní Evropa-Pacifik-SSSR- a zpátky a to jak za spojence (všechny-včetně Poláků, Čechů a dalších národů) tak Osu (včetně Japonců, Italů atd..) případně národů které bojovali tam i tuhle (třebas Francouzi, Slováci nebo Rumuni)asi nehrozí... Skutečnost je pro masy moc děsivá. A tak se můžeme maximálně těšit na další hru z Normandie, jen v lepší grafice... O tom že válka začala a skončila v jedné malinké zemi uprostřed Evropy ve hrách není obvykle ani zmínka...

A jak vnímáte druhou světovou válku vy - příslušníci nejmladších generací ?
Naposledy upravil PC dne 9. 5. 2007 19:08, celkově upraveno 1
Back to Mac - with new Mac Book Pro !
PC
Dominating

Odeslat příspěvekod jezek 8. 5. 2007 19:29

Neměl jsi tady o tomhle čase na Smeťáku stejné téma?Zkus se kouknout kousek zpět a když tak oživ to původní.
Čeština je freeware, nikoliv open-source. To znamená, klidně ji používej zdarma, ale neupravuj ji!
PC, PS4, PS3, PS Vita, New 3DS XL
jezek
Taťka moderátor

Odeslat příspěvekod PC 8. 5. 2007 19:54

Já už nevím, myslím že se to tam nakonec zvrtlo v debatu jestli bylo správné hodit nebo nehodit atomovku... Popravdě, nevím už kde to je... Dnes jsem si donesl stařičký film Bitva o Británii a opravdu je to nádherná ukázka jednoho z nejlepších a nejrealističtějších filmů o druhé světové válce jaký byl dnes natočen, ba z těch leteckých je to určitě nejlepší. Pokud jste ho neviděli (v TV byl naposledy před sedmi lety, ne li ještě dříve) doporučuju. Oproti němu je cokoliv z moderní Hollywoodské produkce srajda na en tou.. Muzika, herci např.L.Olivier a autentická letadla - žádné trapné PC modely ! ) Neviděli jste li to - sežeňte si to protože to je klenot tak vzdálený dnešní komereční produkci...
PC
Dominating

Odeslat příspěvekod Kaay 8. 5. 2007 19:57

Viděl...
...a k WWII ti napíšu sáhodlouhou odpověď zítra, teď bych měl zalézt...tak zítra ;)
I'm still alive...
Kaay
Killing Spree

Odeslat příspěvekod PC 8. 5. 2007 20:06

Já to viděl poprvé když mi bylo dvanáct a od té doby jsem viděl spoustu filmů ale BoB je jenom jeden... Dokonce inspiroval lucase pro bitvy ve SW... Fakt doporučuju. Je to legenda. Dokonce se na něm podíleli jako poradci letci z obou stran - včetně es !
PC
Dominating

Odeslat příspěvekod Alcil 8. 5. 2007 20:07

PC, ty jedna kremrole, proč se pořád považuješ za nějakého staršího generačníka? Pohled tvé generace na 2. sv. v je podobná jako pohledy generací obvyklých uživatelů tady na fóru. Už dej pokoj...
Alcil
Rampage

Odeslat příspěvekod mr_wawra 8. 5. 2007 20:11

Ja nevim co chces slyset.. nic extremne vtipnyho me nenapada ("Byla to prilezitost videt svetelkujici Japonce" haha) a prehnane vazny filozoficky uvahy bych schoval na jindy ("Byla to chyba, kterou lidstvo nesmi zopakovat, ale nikdy na ni nesmi zapomenout"). Takze nic kloudnyho asi ted nevymyslime, "dědku" :)
HC Slavia Praha - to je moje radost!
Kultura kriplů vydrží vše
mr_wawra
Dominating

Odeslat příspěvekod bohemka 8. 5. 2007 20:18

tak já jakožto zastupce nejmladší generace si o WWII myslim že v lečcems lidstvu pomohla a lecčems ublížila... ale rozepisovat to tu nebudu páč bych tu byl ještě zítra... jen ve stručnosti... ty miliony mrtvých se nepočítají mezi to dobro... ale ponaučení, rozvoj technologie a zjištění že kdyby se něco takového opakovalo tak by vymřela nejspíš polovina populace je rozhodně dobrý... řek bych že tohle se nebude opakovat ještě hodně dlouho...
Cože ?!? no tak to je fascinující...
It´s gonna be legen.... wait for it...... dary -> legendary...
Hypotetical high five...................................... NICE!!
bohemka
Rampage

Odeslat příspěvekod PC 8. 5. 2007 20:25

Jasně, já vím že nejsem zas tak moc starej, ale prostě by mě zajímalo jak se na to koukají dnešní teens, to je všechno no...
PC
Dominating

Odeslat příspěvekod Kaay 8. 5. 2007 20:29

Tak já jakožto poslední rok -teen to vnímám i možná jinak, hlavně protože válku jsem měl tu čest vidět na vlastní oči.
Ale v rychlosti: Války byly, jsou, budou. Další světová nevyhnutelně bude. Válka zabíjí, to je jasný - a v současný době už nejsou časy, kdy se pro jednoho vojcla šlo přes půl světa... Válka je ohromným motorem pro ekonomiku - ve válce a po ní běží hospodářství státu na maximum; během války jsou učiněny významné objevy, ať už to za WWII silikon (že, Pamelo), teflon nebo jiná umělá vlákna, který jsou využíváná na cokoliv...ale za války je rozvoj lékařství a nejinak za WWII.
Prostě válka má velké mínus v tom, že dokáže vyhladit celou planetu, pokud nasadíme atomové zbraně...
...ale velké plus tím, že přináší řadu objevů...
I'm still alive...
Kaay
Killing Spree

Odeslat příspěvekod Majorus 8. 5. 2007 20:29

Mám takový pocit, že dnešní 13 atd.-letí dnes na to koukají jako na cool střílečku, která se stala kdysi kdesi a že se jich moc netýká...viz, když jsem u nás (a to prosím na střední škole) sledovali video, kde popisovali ti, co žili za komunistů, byli v lágru a jak je mlátili a jak to mohli prostě dělat, Čech Čechu, Bratr Bratru, tak se tam několik lidí pochechtávalo...to není dobré...a když se dnes lidí zeptáte, co je za svátek, tak ani nevědí, prostě je nějaké volno...
Můj Twitter-> Majorus_hw

Můj web se skrývá na ikonce planetky, pod avatarem ;)
Majorus
Unstoppable

Odeslat příspěvekod Darwel 8. 5. 2007 20:37

Major: Ne nutně všichni. Mě je tenhle měsíc 15 a rozhodně nemám tendence se u dokumentu o WW2 smát.

Ad rozvoj technologie - mě připadá že nic nemůže vyvážit jatka WW2. 45-60 milionů lidí za pár novách technologií mi opravdu nepříjde jako vyvážená cena.
Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul,
Ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.

FiiO X1 + Sennheiser HD 25-1 II
Darwel
Dominating

Odeslat příspěvekod Ted 8. 5. 2007 20:38

Darwel píše:Major: Ne nutně všichni. Mě je tenhle měsíc 15 a rozhodně nemám tendence se u dokumentu o WW2 smát. /quote]

Všichni ne, ale většina :|
Welcome to the underbelly of modern civilization.
Ted
Killing Spree

Odeslat příspěvekod Kaay 8. 5. 2007 20:42

Darwel píše:Ad rozvoj technologie - mě připadá že nic nemůže vyvážit jatka WW2. 45-60 milionů lidí za pár novách technologií mi opravdu nepříjde jako vyvážená cena. /quote]

Teď to bude znít hnusně, ale Doomsday Clock tikají a jedním z faktorů je ohromná přelidněnost některých oblastí. 40, 50 milionů mrtvých, ač je to hnusný číslo, nic neřeší. Za tuhle cenu mi připadá osud matičky Země stále ještě přiměřený. I kdyby ve válce mělo zhebnout miliarda lidí a já mezi nima, kdybych věděl, že tohle přinese záchranu Zemi, která za 50 let zhebne stejně jako my, bral bych to...
...a je to ode mě hnusné, že to říkám, ale myslím to vážně.
I'm still alive...
Kaay
Killing Spree

Odeslat příspěvekod PC 8. 5. 2007 20:43

Jenže za to můžou i dnešní massmedia která válku servírují jako "cool střílečku a i samy hry". Arkádovistost, politická korektnost-třeba úplně na počátku šturmovika (Il-2 Sturmovik - to co se dnes prodává za pár kaček) šla zabít posádka tak že jsi viděl jak si ji zabil - prostě na oknech kabiny byla krev,postavičky se myslím i hroutily - dnes tam žádná krev není, a když mrtvej pilot je k nerozeznání od živého... Hmm... Dorustající končetiny v CoD 2/3 ani nemluvě...
Naposledy upravil PC dne 8. 5. 2007 20:47, celkově upraveno 1
PC
Dominating

Další stránka