Question of the day

Diskuse o všem, co se nehodí do žádné jiné kategorie

Moderátor: Moderátoři Doupě.cz

Odeslat příspěvekod Chemist 13. 8. 2008 22:34

můj slovník cizích slov:

ateista - bezvěrec, stoupenec ateizmus

ateizmus - popírání existence nebo možnosti poznat boha

:-)

-> pro mě ateista = bezvěrec.
"Dovedeš jezdit bez sedla, pane?"
"Dnes v noci třeba i bez koně..."
Chemist
Dominating

Odeslat příspěvekod Ertefol 13. 8. 2008 22:35

Mě to vadí spíš ve stylu, že cizí slovo nahrazuje české slovo, které mělo jiný význam. Jo, nic s tím neudělám, ale i tak...
PC, Wii U, 3DS
"Slabé pohlaví je silnějším pohlavím z důvodu slabosti silnějšího pohlaví k slabšímu pohlaví." - Přísloví
Jakub Kovář, externí redaktor Games, LEVELu, Pevnosti
Ertefol
Moderátor

Odeslat příspěvekod Shagodah 13. 8. 2008 22:47

Bylo by zajímavé, co by na tento problém řekli jazykovědci. Bohužel nikdo takový tu není. Ale nevím jestli by plakali kvůli jednomu slovu. Myslím, že je budou trápit spíš jiné věci, co se teď provádí s celým jazykem.
Na co holku, když máš zravý ruce?
Shagodah
Killing Spree

Odeslat příspěvekod Chemist 13. 8. 2008 22:51

Tuším, že i v cizích jazycích znamená atheism/Atheismus totéž, co české ekvivalenty. Ono totiž už kořen slova znamená "božství", předpona "a" pak skutečné "ne" nebo "bez". A proto je třeba polyteismus "mnohobožství".
:-) Mno.
Chemist
Dominating

Odeslat příspěvekod Majorus 13. 8. 2008 23:20

Jsem ateista.

Ale nemám problém, když někdo věří. Pokud mu to pomáhá, naplňuje ho to, je mu to k něčemu užitečné, je to solidní víra...

Ale co mě vyloženě vytáčí jsou vesmírní lidé...
Můj Twitter-> Majorus_hw

Můj web se skrývá na ikonce planetky, pod avatarem ;)
Majorus
Unstoppable

Odeslat příspěvekod Coft 14. 8. 2008 09:23

Zvláštní je ale že bible přikazuje v desateru přikázání nezabiješ, ale křesťané dál zabíjeli. trochu nahlavu ne když křesťan zabije křesťana když bible přikazuje opak
Jsou malíři, kteří dělají ze slunce žlutou skvrnu, ale jsou jiní, kteří díky svému umění a moudrosti dělají ze žluté barvy slunce.
Coft
Rampage

Odeslat příspěvekod Majorus 14. 8. 2008 10:04

Říká ti něco pojem inkvizice?
Můj Twitter-> Majorus_hw

Majorus
Unstoppable

Odeslat příspěvekod Chemist 14. 8. 2008 10:13

Ježiši Cofte, ty jsi blbej, jak daleko vidíš. Copak ti říká pojem papež? Exkomunikace? Svatá válka (ano, i křesťané ji mají). Hereze (kacířství)?

- a hlavně. Opravdu si myslíš, že když je někde napsáno "nezabiješ", že nikdo zabíjet nebude? Proč se tedy vraždí na potkání, když je napsáno, že vražda je zločin a zasluhuje trest? (Totéž bylo v desateru - porušíš přikázání, nejdeš do nebe. Nejhorší trest pro křesťana.)
Chemist
Dominating

Odeslat příspěvekod N.Marko 14. 8. 2008 10:20

Nemám celkem nic proti víre az na jeden fakt který vysvetlím pozdeji, co nesnásím je institucionalizovaná víra= církev, ono je uz tak dost spatné, ze nám vsichni ríkají co máme delat, církve nás nutí i MYSLET podle jejich pravidel. Myslís si neco jiného? Jsi heretik, na hranici s tebou.

Tet k té víre, V zásade jsou dva druhy bozstev. Omnipotentní buh a bohové s rozdelenou pravomocí, tedy pantheon. Paklize je buh omnipotentní= vsemocný a vsudyprítomný, vychází mi z logiky veci ze i já jsem cástí boha. Proto je pochybné verit v Nej jako na oddelenou existenci a vzívat Ho, já existuji, jsem trochu bohem, on je tak moc vsude ze vlastne nemuze nic udelat, tak proc si plácat játra.
U pantheonu jde o fakt, ze takoví buh (ikdyby byl jen jeden jediný) proste nedokáze vsechno, není omnipotentní. Já nebudu uctívat nekoho kdo jenom umí pár vecí co já ne (ikdyby byly sebevetsí), nemodlím se k Elvisovi (ikdyz zarucene lépe zpíval), ani k Jágrovi (a ze dal o hodne víc golu nez já), ani k Einsteinovi (jehoz theorie nemám sanci pochopit). Tím chci ríct, takoví buh není bohem a mou víru si nezaslouzí.

Suma sumárum, víra v boha je berlicka, verte v sebe a delejte neco porádného.
Ta neurotická snaha být normální nás přivádí k šílenství. -Solomon Short
To že jsi paranoidní neznamená, že nemáš pravdu.
Jsem pro aby se udržovaly nebezpečné zbraně mimo dosah bláznů. Můžeme začít třeba s psacími stroji. -Solomom Short
N.Marko
Godlike

Odeslat příspěvekod selfade 14. 8. 2008 10:43

som neveriaci..
moj nazor:
kazdy v neco veri.. nekdo v seba, nekdo v muziku, nekdo v lasku no a nekdo v boha.. nemam s tym problem pokial to nezasahuje nejak vyrazne do mojho zivota..
a samozrejme cirkev ako institucia mi dost vadi..
veci dake
selfade
Killing Spree

Odeslat příspěvekod Coft 14. 8. 2008 10:53

to já žeru jak v televizi papeš je proti umělému přerušení těhotenství, jako když nějakou mladou holku (12-15 let) přepadne nějakej úchyl, tak nemá nárok na to aby se rozhodla jestli to dítě chce nebo ne?? nebo si má tím zkurvit život?? to samý kondomy, nebudou se používat a do půl roku nám stoupne počet nakažených o 30%.
Jsou malíři, kteří dělají ze slunce žlutou skvrnu, ale jsou jiní, kteří díky svému umění a moudrosti dělají ze žluté barvy slunce.
Coft
Rampage

Odeslat příspěvekod Majorus 14. 8. 2008 10:56

Tak koukám, že Coft není jen zapřísáhlý odpůrce víry, ale i brilantní statistik :D
Můj Twitter-> Majorus_hw

Majorus
Unstoppable

Odeslat příspěvekod Coft 14. 8. 2008 10:58

já nejsem odpůrce víry, jenom mi to přijde jako blbost zakázat potrat a kondomy.
Coft
Rampage

Odeslat příspěvekod srato 14. 8. 2008 12:26

Shagodah píše:Bylo by zajímavé, co by na tento problém řekli jazykovědci. Bohužel nikdo takový tu není. Ale nevím jestli by plakali kvůli jednomu slovu. Myslím, že je budou trápit spíš jiné věci, co se teď provádí s celým jazykem.

jsem pro zavrhnout cizi slovo elektrika a pouzivat krasne ceske mlna ...
srato
Killing Spree

Odeslat příspěvekod Majorus 14. 8. 2008 12:28

Coft píše:já nejsem odpůrce víry, jenom mi to přijde jako blbost zakázat potrat a kondomy.

blbost to je jen napůl, protože křesťané (aspoň ti skuteční) vyznávají neposkvrněné početí. Čili do svatby ne a pak už kondom není potřeba ne...ale to je pak každého věc, že...
Můj Twitter-> Majorus_hw

Majorus
Unstoppable

Předchozí stránkaDalší stránka