Question of the day

Diskuse o všem, co se nehodí do žádné jiné kategorie

Moderátor: Moderátoři Doupě.cz

Odeslat příspěvekod Thowt1 13. 8. 2008 18:18

Alcil: no mne cely tvoj nazor prisiel ako znevazoveanie si ludstav ako celku, podhodnocovanie nielen ludi, ale aj teba sameho. pride mi to ako "je to tak a nic sa s tym neda robit a nezmenime sa a nemame vlastnu volu a nechame so sebou zametat ako s handrou a robime len co nam ini kazu". a prirovnanie ludi k ovciam som naposledy cital na nejakej nacistickej stranke (kde oni ako ovciarsky psi nas musia ochranovat :roll: ). ale HLAVNE: momentalne brigadujem na niecom takom ako je salas a tam dennodenne vidim tie tupe ovce! tak sa nehnevaj, ze som pre to tvoje prirovnanie tak vyletel :-] . tie ovce su naozaj tak blbe az to boli :-))
profesionalna krysa na forum.doupe.cz
Thowt1

Odeslat příspěvekod selfade 13. 8. 2008 18:26

a my niesme? ja mam take chvile,ze absolutne suhlasim so vsetkym,co vo svojom prispevku odmietas..
veci dake
selfade
Killing Spree

Odeslat příspěvekod Thowt1 13. 8. 2008 18:30

holt mame rozdielne nazory :-] teda ked este vezmes v uvahu, ze nie je clovek ako clovek ... vela ludi moze byt (a je) tupich jak ovce, ale preto este ludi nemusime hadzat do jedneho vreca :pozor
profesionalna krysa na forum.doupe.cz
Thowt1

Odeslat příspěvekod N.Marko 13. 8. 2008 19:52

Jednotlive jsou lidi mozná zajímaví, ale pohromade je tech sest a pul miliardy strasný stádo :(
Ta neurotická snaha být normální nás přivádí k šílenství. -Solomon Short
To že jsi paranoidní neznamená, že nemáš pravdu.
Jsem pro aby se udržovaly nebezpečné zbraně mimo dosah bláznů. Můžeme začít třeba s psacími stroji. -Solomom Short
N.Marko
Godlike

Odeslat příspěvekod selfade 13. 8. 2008 19:59

jj,ako inak by mohol byt tento svet taky skurv3ny..
veci dake
selfade
Killing Spree

Odeslat příspěvekod Darwel 13. 8. 2008 20:23

Díky za předávku...

Myslíte, že víra je "berlička pro slabochy", jak ji často ateisté nazývají, nebo že se v ní opravdu skrývá jakýsi hlubší smysl?

A možná by bylo dobré rozdělit odpovědi ateista/věřící, aby se to dalo škatulkovat - přecejenom, věřící asi bude mít kapku jiný názor než zapřísáhlý ateista - materialista.
Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul,
Ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul.

FiiO X1 + Sennheiser HD 25-1 II
Darwel
Dominating

Odeslat příspěvekod Raider 13. 8. 2008 20:44

Víra dle mého je jenom o ovládání lidí, přes "vyšší sílu".... tedy bývalo. V dnešní době je to spíš o té víře s hlubším smyslem než ovládání lidí:)
"When I get sad, I stop being sad and be awesome instead. True story." - Barney Stinston
Raider
Killing Spree

Odeslat příspěvekod Chemist 13. 8. 2008 21:01

Můj velice dobrý kamarád studuje matfyz, teoretickou fyziku. Tedy de facto studuje veškeré zákony fyziky na Zemi, ve vesmíru i jiných planetách. A přesto je silný věřící. Právě proto, že fyzika je věda, kde nic není stoprocentní, jak on říká.

Něco do sebe to má.
Víra hlubší smysl určitě má. Jsem ateista, to ano, ale na druhou stranu když filozofuju u píva, často se stává, že nakonec skončím u boha (Boha)...anebo u ho.en. :-)
Ale zpátky. Berlička pro slabochy? Jak pro které lidi. Pro slepé věřící, kteří jdou jako ovce ve stádu, jistě. Ale ne všichni takoví jsou. Víra jako taková má smysl asi skutečně hluboký, bohužel nedokážu si představit, že bych do něj mohl vhlédnout, jakožto těžký ateista.

Myslím si, že každý člověk na tom bude jinak, každý na tuhle otázku svůj názor vyloví, ale netuším, jestli ji někdo zodpoví tak, aby se s tím nedalo polemizovat.

Za mě tedy: Ano má, jen ho nevidím. :-)
"Dovedeš jezdit bez sedla, pane?"
"Dnes v noci třeba i bez koně..."
Chemist
Dominating

Odeslat příspěvekod Coft 13. 8. 2008 21:09

Podle mě je to věc na kterou se člověk obrátí když už neví jak dál, možná je v tom nějaký hlubší smysl (Johanka z Arku), který má něco do sebe. Ateista jsem.
Jsou malíři, kteří dělají ze slunce žlutou skvrnu, ale jsou jiní, kteří díky svému umění a moudrosti dělají ze žluté barvy slunce.
Coft
Rampage

Odeslat příspěvekod Shagodah 13. 8. 2008 21:27

Ateista

Určitě se najdou lidé, o kterých lze říci, že jim víra slouží jako "berlička pro slabochy". Ale těch bude menšina. Nezdá se mi ani správné jim takto říkat. Není nic špatného hledat východisko z obtížné situace ve víře. Není neobvyklé, že třeba rodiče dříve bez vyznání, kteří přišli o dítě, hledají útěchu ve víře, protože je pro ně nepředstavitelné, že by jejich dítě už nemělo existovat, nebo potřebují dát své ztrátě smysl. Přesně to jim víra poskytne, útěchu, sílu, vše překonat, a smysl, dalšího bytí. Někdo to nazývá berličkou.

Ovšem naprostá většina lidí jsou věřící, protože je k tomu přivedli rodiče, sami věřící. Svým způsobem mají vymytý mozek. Od mala jim bylo vštěpováno, že Bůh existuje. Jejich rodiče je naučili věřit. Žili ve víře celý život a tím, že by se najednou od víry odvrátili, by vlastně celý tento život pořeli.

Prostě člověk má potřebu něčemu věřit. Víra mu dává smysl bytí. Vyplňije jí prázdná místa vzniklá neznalostí. Člověk navíc nemusí věřit jen v Boha. Ateisté vlastně taky věří. Věří v marxismus, vše vysvětlující vědu nebo třeba v potřebu zničit Temelín za každou cenu. To vše je víra, jen v jiné podobě. Taky lidem dává smysl bytí. Čili je vlastně možné říci, že všichni jsou slaboši, protože všichni mají svou podobu berličky.

Kdosi řekl: Nelze být nevěřící. Věřící věří v Boha. A nevěřící věří, že žádný Bůh neexistuje.

Ještě je možný pohled na víru, jako na něco čím se dobře ovládají lidé. Nicméně to bych nenazýval vírou, ale spíše náboženstvím.

JInak nechápu, proč se toto téma jmenuje "Question of the day". "Otázka dne"(klidně i slovensky) by bylo asi moc obyčejné. Proč to napsat hezky česky(nebo slovensky), když tam můžu nacpat angličtinu. Ono je jí všude málo. :roll:
Na co holku, když máš zravý ruce?
Shagodah
Killing Spree

Odeslat příspěvekod Ertefol 13. 8. 2008 21:53

Jsem nevěřící, ne ateista, to zaprvé (rozdíl je v tom, že nevěřící v Boha nevěří, kdežto ateista v podstatě bojuje proti víře, církvi atd. Ale s nesprávně užívaným termínem už asi nic neudělám.)

Jestli je víra berlička pro slabochy - není. Člověk vždycky v něco věří, musí vidět nějakou zákonnitost, aby se z toho nezbláznil. A tak věří třeba v přírodní zákony, v sebe, v to, co dělá, v lidi, které miluje. Je to přirozené a naprosto normální. Víra v Boha je jen další věcí, jíž se dá věřit.
PC, Wii U, 3DS
"Slabé pohlaví je silnějším pohlavím z důvodu slabosti silnějšího pohlaví k slabšímu pohlaví." - Přísloví
Jakub Kovář, externí redaktor Games, LEVELu, Pevnosti
Ertefol
Moderátor

Odeslat příspěvekod Shagodah 13. 8. 2008 22:09

Ertefol píše:Jsem nevěřící, ne ateista, to zaprvé (rozdíl je v tom, že nevěřící v Boha nevěří, kdežto ateista v podstatě bojuje proti víře, církvi atd. Ale s nesprávně užívaným termínem už asi nic neudělám.).
Na to jsi přišel kde? Nemyslím si, že je to pravda, ale hádat se s tebou nebudu.
Shagodah
Killing Spree

Odeslat příspěvekod Ertefol 13. 8. 2008 22:16

Kdesi jsem to četl... kde přesně ti už bohužel nepovím, ale původní význam tohoto slova údajně znamenal vyloženě "bojovníka proti víře." Problém je, že nyní se už významové nuance mezi bezvěrec a ateista smyly a i většina slovníků cizích slov překládáa ateista jako bezvěrec.
PC, Wii U, 3DS
"Slabé pohlaví je silnějším pohlavím z důvodu slabosti silnějšího pohlaví k slabšímu pohlaví." - Přísloví
Jakub Kovář, externí redaktor Games, LEVELu, Pevnosti
Ertefol
Moderátor

Odeslat příspěvekod Alcil 13. 8. 2008 22:16

Pokud jde o Boha, tak to mám pořešené. Odůvodnil jsem si, proč Bůh nemůže existovat a je to :-) To je ta výhoda, když je člověk filosofem. Teď nemyslím takové ty nesmysly, jako že víru vymyslelo pár lidí a tak, prostě jsem přišel na to, že existence samotné bytosti Boha je nesmyslná už ze své podstaty. Fakt to pro mě bylo dost hustý, když jsem na to přišel. Ale tím vás nechci unavovat. Bůh je za naším horizontem, nemůžeme si být ničím jisti (ani já si nejsem jistej, i když jsem si to "hustě" odůvodnil). A nemyslím si, že by měli věřící jednodušší život. To je nějaká blbost, ne? Život je život, nemůže být jednodušší nebo složitější.
Ale když si chcete nalét pár fakt brutálních argumentů proti křesťanství, doporučuju http://www.zeitgeistmovie.com/ Ten dokument mi potvrdil všechny moje nejhorší obavy, co se týče kapitalismu :-D Proto jsem anarchista... ;-)

Thowt1: moc tě nechápu...ale co čekat od člověka, kterej se nepřitáhne k hrazdě :-P
Alcil
Rampage

Odeslat příspěvekod Shagodah 13. 8. 2008 22:31

Ertefol: Právě. Teď má slovo ateista význam bezvěrce. Že tomu tak dříve mohlo být jinak, je nedůležité. Významy slov se mění. To je přirozené. Slova se vyvíjejí společně s jazykem. Nechápu proč ti to vadí a proč tomu chceš zabránit.
Shagodah
Killing Spree

Předchozí stránkaDalší stránka