od Marek Lutonský 27. 10. 2005 23:30
Paar: na fórech je dnes asi 14 tisíc lidí. Stejně jako se ve společnosti nedělá nad každým podnětem referendum, tak jej nelze dělat ani v tomto případě.
Řeknu vám, jak probíhá rozhodování, např. pokud jde o obrázek v podpisu. Jsem přesvědčen, že extrémně znepřehledňuje diskuzi. Je to subjektivní dojem podpořený zkušeností z mnoha diskuzních fór. Efekt může být až takový, že nepřehledná diskuze může být pro někoho důvodem, aby fórum nenavštěvoval, protože se v něm nevyzná. Přestane ale někdo navštěvovat fórum jen proto, že nemůže do podpisu přidat obrázek? To mi připadá velmi nepravděpodobné. Takže proti sobě stojí riziko odchodu části lidí kvůli nepřehlednému fóru a mírná nespokojenost jiné části, která ale s největší pravděpodobností nebude mít vliv na návštěvnost. Za návštěvnost jsem na našich webech odpovědný, je to jedno z nejdůležitějších hledisek, takže rozhodnutí je tuto možnost nepovolit.
Kdybychom udělali referendum: část lidí se vůbec nevyjádří, protože nechce, další ho vůbec neobjeví. Z vašeho pohledu se potom na ně možná nemusí brát ohled, ale pro mě to jsou návštěvníci, kteří mají stejnou hodnotu jako ti, kteří se ozvali. Musím počítat se všemi. A jsem tam, kde jsem byl.
Navíc nikdo z návštěvníků fóra netuší, co je potřeba udělat pro úplně oddělení uživatelů fóra od společné databáze, co se musí udělat pro navázání velikosti avataru na hodnocení a jak to oddělit od ostatních diskuzí. A hlavně – nikdo netuší, kolik to bude stát. Hodina programátora se běžně platí asi pěti sty korunami a tohle by rozhodně nebyla práce jen na pár hodin. Navíc nikdo neví, jak se tímto oddělením zkomplikuje další správa fór - s Doupětem by se potom muselo pracovat odděleně.
Netvrdím, že všechna rozhodnutí, která s vedením učiníme, jsou správná. Neseme za ně ale odpovědnost, je to naše riziko, náš rozpočet, který nesmíme překročit. Návštěvník fóra tuto odpovědnost nemá, nemusí brát v úvahu kritéria, která jsou pro nás extrémně důležitá.