Jak vy*ebat s návštěvníky - level doupě.cz

Vše o tomto fóru, o magazínu Doupě.cz a serveru FreeHry

Moderátor: Moderátoři Doupě.cz

Odeslat příspěvekod tdjohn 24. 7. 2015 20:56

To si nemyslím. Slyším to pořád dokola a řeší se to všude. V ČR většina portálů na sebe nevydělá. Pak najímá lemply za pár korun, kteří neumějí psát. Čtenáři nadávají, jak je kvalita špatná a nic neplatí. Prostě klasika trvající plno let. Dnešní běžní pisálkové mají k novinářům strašně daleko a nedá se pomalu ani mluvit o nějakém honoráři. Pokud si někdo myslí, že umí tak dobře psát, že si tím může vydělávat, tak mu nikdo nebrání. Sám jsem si psaním vydělával několik let a hodinově to vycházelo asi na 500,- na hodinu, takže to nebylo až tak špatné.

Zároveň někdo to má jako koníčka a jeho největším potěšením je právě to psaní. Potom si není důvod stěžovat.
"This game is a masterpiece! We have never seen such a harmonic virtual world before. The story is as good as a movie and the graphics offer tons of incredible moments. GTA IV is more than a game." - Cynamite
tdjohn
Rampage

Odeslat příspěvekod Michal Šafránek 24. 7. 2015 21:18

Tohle mi nedá, tak ještě odpovím, ačkoliv se vám do toho už pletu dost nerad.

Pár dní zpět jsem tu po tom hejtu co tu byl (a mně přišlo, že se tu nadávalo na ty nesprávné osoby, jak to tak bývá - hlavně na Michala) napsal relativně dlouhý komentář, kde jsem se přesně to, o čem píšeš, snažil vysvětlit, ale poté mi přišlo, že je to vlastně škoda času i prostoru.

V ČR si na sebe zájmové weby skutečně těžce vydělají, jelikož český trh je naprosto marginální. Vědí to všichni a třeba MF se s tím snaží něco dělat právě těmi šílenými reklamami, protože jak jsem právě psal - každý adblock je tu dost citelný. Zároveň ovšem, jak to tak vypadá, se šetří na nepsrávném místě a to na redakci. Čili zbývá to dělat ve volném čase, či jen za minimální honorář. To jak píšeš o pěti stovkách, tak to mám podobně, ale to jsou komerční věci, rozhodně ne příjem ze zájmového webu. A pokud takový u tebe byl, tak prosím o odkaz, jestli je ještě funkční, beru to.

Problém, který nastává, je následující - ta kvalita tu jednoduše nemůže být, protože pokud sem bude psát někdo zdarma, rozhodně to nebude zkušený herní matador, který se raději bude soustředit na aktivity, ze kterých mu v jeho letech už bude plynout nějaký příjem, ale spíše student, či mladší ročník. Od něj ovšem těžko můžete čekat nějaké erudované statě, jelikož prostě nemá dostatek zkušeností, aby je předvedl.

Za druhé a o tom jsem diskutoval už s několika lidmi z různých magazínů - dobře víte, že weby kromě reklamy často mívají i další postranní aktivity typu e-shop, či některé dokonce papírové časopisy. Těm sice vytrvale klesá náklad, ale očividně alespoň nějaké prostředky přinášejí, proto se do toho ještě někdo pouští. Jak i tady někdo trefně napsal - ať mají své magazíny herní e-shopy a bude to. Sice to nejspíše nepřitáhne nadějné autory, ale alespoň ti, kteří tam budou, nebudou pracovat zdarma, což mi přijde fér.

Situace jednoduše v současnosti není růžová, ba naopak a weby potřebují, aby je v těchto chvílích držela právě komunita. Protože MF, zdá se, peníze raději vloží na jiné projekty, ze kterých očekává vyšší zisk a Michal má v mnoha věcech dost svázané ruce. Takže, ačkoliv se Doupě snaží zůstat nad vodou, bylo by fajn, kdyby čtenáři místo nadávání přiložili ruku k dílu a občas také mohou napsat nějaký článek, či vykonat určitou interakci, každý komentář, lajk atd. se počítá. Očividně je tu hvězdných autorů typu tdjohn poměrně dost, soudě dle některých komentářů.

Kdy jste například na FB naposledy upozornili na zajímavou novinku z podzemí herního vývoje? Poslali text k uveřejnění, či napsali brilantní tématický článek, nad nímž jste strávili 10 hodin vašeho času?
Já už vám do toho taky nebudu kecat, je to váš web.

Co já vím, tak můj web to tedy skutečně není, je to web MF..
Michal Šafránek
Killing Spree

Odeslat příspěvekod Ertefol 24. 7. 2015 22:30

Michal Šafránek píše:V ČR si na sebe zájmové weby skutečně těžce vydělají, jelikož český trh je naprosto marginální. Vědí to všichni a třeba MF se s tím snaží něco dělat právě těmi šílenými reklamami, protože jak jsem právě psal - každý adblock je tu dost citelný. Zároveň ovšem, jak to tak vypadá, se šetří na nepsrávném místě a to na redakci. Čili zbývá to dělat ve volném čase, či jen za minimální honorář. To jak píšeš o pěti stovkách, tak to mám podobně, ale to jsou komerční věci, rozhodně ne příjem ze zájmového webu. A pokud takový u tebe byl, tak prosím o odkaz, jestli je ještě funkční, beru to.

Ano, vydělají na sebe těžce a MF dlouhodobě krouhá peníze na minimum a zvyšuje reklamy. Je to cesta do pekel, myslím si, ale vzhledem k tomu, že herních webů je v současné době až moc, možná to pročistí trh. Nedělá mi to radost, protože na Doupěti jsem začínal, měl jsem ho rád a zanechal na něm stovky hodin placené i neplacené práce, ale bohužel...

Michal Šafránek píše:Problém, který nastává, je následující - ta kvalita tu jednoduše nemůže být, protože pokud sem bude psát někdo zdarma, rozhodně to nebude zkušený herní matador, který se raději bude soustředit na aktivity, ze kterých mu v jeho letech už bude plynout nějaký příjem, ale spíše student, či mladší ročník. Od něj ovšem těžko můžete čekat nějaké erudované statě, jelikož prostě nemá dostatek zkušeností, aby je předvedl.

A tady já tvrdím, že je to cesta do pekel, ostatně už tak Doupě dost trpělo tím, že si někoho "vychovalo" a ten pak šel psát jinam za lepší honorář. Problém je, že nic a něco je už teď rozdíl přímo ohromující, navíc už to neřídí takoví profíci s kýblem rad, jako předtím (Karel Kališ, Petr Kolář, David Sláma, Kamil Gric...)

Michal Šafránek píše:Za druhé a o tom jsem diskutoval už s několika lidmi z různých magazínů - dobře víte, že weby kromě reklamy často mívají i další postranní aktivity typu e-shop, či některé dokonce papírové časopisy. Těm sice vytrvale klesá náklad, ale očividně alespoň nějaké prostředky přinášejí, proto se do toho ještě někdo pouští. Jak i tady někdo trefně napsal - ať mají své magazíny herní e-shopy a bude to. Sice to nejspíše nepřitáhne nadějné autory, ale alespoň ti, kteří tam budou, nebudou pracovat zdarma, což mi přijde fér.

Klidně ať e-shopy mají, nicméně se tím jen dostanem do situace, ve které už vlastně jsme - webů i eshopů je na tak malý trh až moc.

Michal Šafránek píše:Situace jednoduše v současnosti není růžová, ba naopak a weby potřebují, aby je v těchto chvílích držela právě komunita. Protože MF, zdá se, peníze raději vloží na jiné projekty, ze kterých očekává vyšší zisk a Michal má v mnoha věcech dost svázané ruce. Takže, ačkoliv se Doupě snaží zůstat nad vodou, bylo by fajn, kdyby čtenáři místo nadávání přiložili ruku k dílu a občas také mohou napsat nějaký článek, či vykonat určitou interakci, každý komentář, lajk atd. se počítá. Očividně je tu hvězdných autorů typu tdjohn poměrně dost, soudě dle některých komentářů.

Komunita je může držet, ale jen nějakou dobu. Doupě komunita podle mě drží už skoro pět let a ono to prostě musí jít do pryč. Já jsem toho třeba na Doupěti podle mě udělal poměrně dost - http://doupe.zive.cz/kovar-jakub

Nicméně pořád se zjevně nechápeme v tom, že podle mě nemůže fungovat, že čtenář = autor. Kdyby to tak bylo, tak je to extrémně špatné.

Michal Šafránek píše:Kdy jste například na FB naposledy upozornili na zajímavou novinku z podzemí herního vývoje? Poslali text k uveřejnění, či napsali brilantní tématický článek, nad nímž jste strávili 10 hodin vašeho času?

Naposledy jsem článek dopsal v úterý, dneska ještě jeden dopisuju. Bohužel už jinam než na Doupě.

Michal Šafránek píše:
Já už vám do toho taky nebudu kecat, je to váš web.

Co já vím, tak můj web to tedy skutečně není, je to web MF..

Ale je váš, jste součástí redakce, ne? Vy určujete směřování a píšete články...
PC, Wii U, 3DS
"Slabé pohlaví je silnějším pohlavím z důvodu slabosti silnějšího pohlaví k slabšímu pohlaví." - Přísloví
Jakub Kovář, externí redaktor Games, LEVELu, Pevnosti
Ertefol
Moderátor

Odeslat příspěvekod jezek 25. 7. 2015 18:46

Tady musím dost hodně souhlasit s Ertem. Ikdyž máte dost svázané ruce majitelem, stále jste tady vy autoři a vy určujete kvalitu a množství informací, které zde publikujete a ač se mi Doupě moc nelíbilo už v době, kdy to přebral Dawe, tak to stále bylo nějak stabilní.
Karel to vedl svým způsobem a taky to šlo, teď mám pocit, že se všichni autoři vymlouvají na peníze. Neblokujte nám reklamy, když nemáme peníze, nemůžeme psát kvalitně. Blbost. Jdu do něčeho, kde vím, že za to nebudu mít peníze. Takže buď do toho jdu s tím, že na to seru a nevymlouvám se, nebo nejsem ochotný psát lépe a fanoušci to nespraví.
Sám vím o čem mluvím. Momentálně píšu na dva weby, předtím jsem několik let zásoboval další dva weby a nikdy jsem za to nedostal ani korunu. A šlo to. I s rodinou, s dítětem a se školou.
A co se týče fanoušků, tak zrovna tady mám ukázkový případ člověka, který na doupěti psal několik let velmi kvalitní blogy a najednou nemohl. Bez vysvětlení. Za to může majitel nebo reklama?

-- 25. 7. 2015 19:59 --

Ertefol píše:
Michal Šafránek píše:Kdy jste například na FB naposledy upozornili na zajímavou novinku z podzemí herního vývoje? Poslali text k uveřejnění, či napsali brilantní tématický článek, nad nímž jste strávili 10 hodin vašeho času?

Naposledy jsem článek dopsal v úterý, dneska ještě jeden dopisuju. Bohužel už jinam než na Doupě.

No já třeba do nedávna psal 12 novinek denně, co 14 dní fejeton o rodně herního pařana na cca 6000 úhozů plus aspoň jednu recku měsíčně a lidi si neztěžovali...
Čeština je freeware, nikoliv open-source. To znamená, klidně ji používej zdarma, ale neupravuj ji!
PC, PS4, PS3, PS Vita, New 3DS XL
jezek
Taťka moderátor

Odeslat příspěvekod tdjohn 25. 7. 2015 21:09

jezek píše:Neblokujte nám reklamy, když nemáme peníze, nemůžeme psát kvalitně. Blbost. Jdu do něčeho, kde vím, že za to nebudu mít peníze. Takže buď do toho jdu s tím, že na to seru a nevymlouvám se, nebo nejsem ochotný psát lépe a fanoušci to nespraví.

Přesně tak. To pak jako PC. Nejde tohle, nejde tamto, vlastně nejde nic a můžou za to ostatní.

jezek píše:
Ertefol píše:

No já třeba do nedávna psal 12 novinek denně, co 14 dní fejeton o rodně herního pařana na cca 6000 úhozů plus aspoň jednu recku měsíčně a lidi si neztěžovali...

Třeba já ani jedno nedělám a vůbec nechápu, proč bych měl :D
"This game is a masterpiece! We have never seen such a harmonic virtual world before. The story is as good as a movie and the graphics offer tons of incredible moments. GTA IV is more than a game." - Cynamite
tdjohn
Rampage

Odeslat příspěvekod Ertefol 26. 7. 2015 10:44

Však ti nikdo nevyčítá, že neděláš, na to, abys něco četl, to nemusíš psát :)
PC, Wii U, 3DS
"Slabé pohlaví je silnějším pohlavím z důvodu slabosti silnějšího pohlaví k slabšímu pohlaví." - Přísloví
Jakub Kovář, externí redaktor Games, LEVELu, Pevnosti
Ertefol
Moderátor

Odeslat příspěvekod tdjohn 26. 7. 2015 12:52

Trochu to tak vypadalo. Jsem se tím živil jako velmi mladý a dnes už by to pro mě asi nebylo. Hlavně ta zpětná vazba od čtenářů je na webech dost brutální :D
tdjohn
Rampage

Odeslat příspěvekod Michal Šafránek 27. 7. 2015 15:24

Hlavně ta zpětná vazba od čtenářů je na webech dost brutální :D

Potvrzuji :-D. Občas zůstává rozum stát.
Škoda že nechceš napsat jméno webu, dost by mě zajímalo, kde dávali takové rakety za pouhé psaní. Jen tak pro zajímavost :)
Michal Šafránek
Killing Spree

Odeslat příspěvekod tdjohn 27. 7. 2015 19:37

Protože chodím na fóra hlavně trollit, tak není zase tak dobrý nápad zveřejňovat moc věcí :)) Bylo to spíše IT a je to už docela dávno. Ale psaní to bylo a vydělat se tím dalo při studiu dobře. U her a v dnešní době to bude zase jinak, ale není důvod nadávat na to, že nikdo nechce sledovat reklamy. Třeba psychologie.cz má nějaké předplatné a možná jim to funguje. Pro hry ideální možnost. Nevýhodou je, že zase by pak už obsah musel za něco stát a to není jednoduché.
tdjohn
Rampage

Odeslat příspěvekod jezek 28. 7. 2015 09:59

A hlavně proč by někdo za něco platil, když to může jinde dostat zadarmo. Ikdyž třeba hůř...
Čeština je freeware, nikoliv open-source. To znamená, klidně ji používej zdarma, ale neupravuj ji!
jezek
Taťka moderátor

Odeslat příspěvekod Michal Šafránek 28. 7. 2015 10:24

tdjohn píše:Protože chodím na fóra hlavně trollit, tak není zase tak dobrý nápad zveřejňovat moc věcí :)) Bylo to spíše IT a je to už docela dávno. Ale psaní to bylo a vydělat se tím dalo při studiu dobře. U her a v dnešní době to bude zase jinak, ale není důvod nadávat na to, že nikdo nechce sledovat reklamy. Třeba psychologie.cz má nějaké předplatné a možná jim to funguje. Pro hry ideální možnost. Nevýhodou je, že zase by pak už obsah musel za něco stát a to není jednoduché.

Webové předplatné myslím vždycky narazí v našich končinách na Robin Hoodovskou povahu internetu. Jak píše ježek.. Třeba to v zahraničí ale může fungovat, The Sun už to zkouší docela dlouho a vypadá to, že jim to funguje: http://www.thesun.co.uk/join

Na trollení na fórech i ve hrách už jsem osobně trochu starý, ale proti gustu :-)

Každopádně pořád nevidím prostor pro lepší obsah, točíme se v kruhu: Nejsou prachy - nikdo to nebude dělat - budou se repostovat novinky bůhví odkud (dělaj to i zahraniční média, stačí RSS na největší servery), protože to jediný se ekonomicky trochu vyplatí. A z toho kruhu vede ven jen jedna cesta a na tu (asi) nejsou peníze, nebo nevím. Do té doby si to tu budou bastlit studenti, nebo po nocích a s tím se asi budeme muset smířit, protože ti lidé, co to tu vedli předtím, už jsou jaksi pryč - nejspíše vydělávají peníze někde jinde :-)
Michal Šafránek
Killing Spree

Odeslat příspěvekod jezek 28. 7. 2015 13:02

Ano, vydělávají, protože když člověk musí uživit rodinu, jinak to nejde. Já osobně mám třeba štěstí na chápající manželku, ale taky bych se tomu rád věnoval ve větším záběru a častěji. Ale nejde to.
jezek
Taťka moderátor

Odeslat příspěvekod tdjohn 28. 7. 2015 19:17

jezek píše:A hlavně proč by někdo za něco platil, když to může jinde dostat zadarmo. Ikdyž třeba hůř...

Tak může to dostat zadarmo? Pokud může, tak není důvod to zpoplatňovat.

-- 28. 7. 2015 20:18 --

Michal Šafránek píše:Každopádně pořád nevidím prostor pro lepší obsah..

Začíná to tím, že peníze jsou a chci udělat něco lepšího. Opačný přístup bude fungovat špatně.

-- 28. 7. 2015 20:27 --

A jinak jak píše jezek. Speciálně ještě v ČR jsou tak směšné mzdy, že ani zadarmo si to nikdo moc dovolit nemůže, pokud třeba nedědil.
tdjohn
Rampage

Odeslat příspěvekod Michal Šafránek 28. 7. 2015 19:56

Pánové, vypadá to, že jsme se po pár postech skutečně shodli. Ovšem co bude dál, není očividně v našich rukou :). Krásný pracovní den všem :)
Michal Šafránek
Killing Spree

Odeslat příspěvekod N.Marko 14. 8. 2015 16:48

Mohl bych k tématu taky ledacos přidat a to jak ze strany uživatele, tak i psavce, ale zkrátka - bylo řečeno více méně všechno. Jen ohledně otázky "amatérská tvorba od nadšenců zdarma udržující web při životě" - jako vážená redakce, zrušení blogů byla v tomto směru akce srovnatelná se střelením se do vlastní nohy s tím, že pak se bude běhat rychleji a upřímně, to byl vlastně ten důvod, proč jsem na Doupě vůbec přestal psát. Ne že bych nemohl, nebo protože by nebyl zájem, ale protože psát oficiálně pro titulku ubírá na svobodě projevu , prtože se prostě musí dodržovat nějaký protokol a v tom případě už jsem jinde zaměstnaný.
Až se blogy vrátí, třeba budu zase přispívat, ale do té doby... jen horko těžko.
Ta neurotická snaha být normální nás přivádí k šílenství. -Solomon Short
To že jsi paranoidní neznamená, že nemáš pravdu.
Jsem pro aby se udržovaly nebezpečné zbraně mimo dosah bláznů. Můžeme začít třeba s psacími stroji. -Solomom Short
N.Marko
Godlike

Předchozí stránkaDalší stránka