Dočetl jsem trilogii Vinnetou a Černého mustanga.
Vinnetou se skládá z prvního románu a čtyřech novel, které na sebe nijak zvlášť nenavazují, ale dvě z nich nepřímo navazují na první román. Děj je klasický, dobře se to čte, dozvíte se něco o minulosti Old Shatterhanda, poznáte spoustu zajímavých postav (třeba Old Dead)... Akorát teda člověk zjistí, že přepracovaná verze novely Old Firehand, která se objevuje v knize Vinnetou, zcela ignoruje Poklad na Stříbrném jezeře (kde se Old Firehand jako mladý seznámí s Old Shatterhandem - v novele se vidí znovu poprvé, tentokrát jako podstatně starší). Na to, jak byli zatím vždycky Old Shatterhand a Vinnetou vykresleni - jako mírumilovní ochránci všeho lidstva, kteří vždycky najdou nějakou nenásilnou cestu, jak situace řešit, se s tím v druhých dvou dílech moc nemažou a indiáni tam umírají po stovkách.
Filmy... Vinnetou je předloze poměrně věrný, další dva filmy používají už jen stejná jména postav a míst, jinak jsou úplně o něčem jiném. Zajímavé také je, že v knihách má Old Shatterhand svoje pušky a Hátátitlu jen v prvním díle, v dalších už ne, kdežto ve filmech je má vždycky.
Černý mustang - Asi nejlepší knížka z těch všech (taky vyšla jako jedna z posledních, takže ji psal May asi už jako podstatně vypsanější a starší), hned po Pokladu na Stříbrném jezeře (možná lepší). Je opravdu dobře napsaná a je vidět, že autor měl celý děj dobře promyšlená, není poskládaný z kratších kousků a hezky do sebe zapadá, není stereotypní ani jednotvárný, udržuje čtenáře v napětí a od knihy se mi nechtělo. Pokud nic, tak tuhle doporučuju

Nejlepší tři asi v tomto pořadí: Poklad na Stříbrném jezeře, Černý Mustang, Vinnetou 1.
Teď čtu Vinnetouovu závěť a asi nejzajímavější na ní je jazyk, jakým je přeložená

Kniha sice vyšla na začátku 90. let, ale čeština tomu rozhodně neodpovídá (kdy to přeložili se mi nedaří najít) - spíš to vypadá na o desítky let starší překlad. Zajímavé je sledovat, jak se čeština za tu dobu změnila

Od konce 90. let jsem kromě aktuální generace konzolí hrál skoro na všem, na co si vzpomenete, ale teď už hraju v podstatě jen na PC nebo s dětmi na N. Switch.