od Ertefol 14. 5. 2014 11:01
Teď nedávno jsem přečetl Metro 2033 a Metro 2034 od Dimitrie Glukhovského. A obojí můžu doporučit, i když 2033 se mi líbilo přece jenom víc. Obě knížky popisují život lidí a mutantů v podzemí moskevského metra a přestože hra z knih vycházející je poměrně akční, u knih tomu tak není. Za celou dobu hlavní hrdina zabije jen jednoho člověka, a místo nějaké zběsilé akce jde většinou o popisy živořící společnosti po katastrofě.
Hodně se mi líbil ten strach z neznáma v tunelech, strach z mutantů (ale hlavně strach z lidí samotných), nádech naděje v legendách a hlavně prokreslená historie Metra. Autor se snaží celkově kritizovat kde co všechno, kvůli čemuž zaplňuje tunely směskou různých ideologií. Je ovšem nutno uznat, že Rudá linka, kde se nakonec omezí z budování komunismu v celém metru na vybudování komunismu na jedné lince, je nádherné rýpnutí.
Celkově jde tedy spíš o filozofické knížky a musím říct, že se mi líbily. 2034 je ale slabší, především kvůli ne až tolik sympatickým postavám a pominutí onoho objevného kouzla z 2033. Všechny ideologie a popisy totiž jsou známé z 2033 a rozšiřování některých komentářů už nemá moc smysl, stejně jako roztahané bádání nad podstatou člověka už tolik nezaujme.
PC, Wii U, 3DS
"Slabé pohlaví je silnějším pohlavím z důvodu slabosti silnějšího pohlaví k slabšímu pohlaví." - Přísloví
Jakub Kovář, externí redaktor Games, LEVELu, Pevnosti