Zaprvé jsem měl chuť s celým dílem seknout po prvních dvou odstavcích. Ne kvůli tomu, že by shrnutí faktů škodilo, to vůbec ne. Tvůj problém tkví v tom, že se nejspíše zezačátku šíleně hlídáš, jestli se někde neproviňuješ proti poučkám o opakování a takových blbinách. Výsledkem bohužel není čtivý text, ale šíleně sekaný úvod, jenž dokáže odradit spoustu čtenářů. Plynule navazuj souvětí a myšlenky, onen úvod je právě to, co rozhoduje o čtenosti článku. Klidně začni odprostředka a až pořádně rozjetý dopiš krátký úvod. Já to tak občas dělám, když ta proradná můza ne a ne sednout na rameno a nechat si ťapat čelo inkoustem.
Zadruhé - existují i jiná interpunkční znaménka, než tečky, dobře je to vidět v Máji. Občas se víc hodí pomlčka, středník, čárka nebo i ta blbá spojka. Tvůj popis děje filmu je na uškrcení autora nebo spáchání rituální sebevraždy za použití plnícího pera či tiskařského lisu.
Zatřetí jinde zase až moc vrstvíš (tady si ale musím stoupnout na hanbu také, věta, kterou se mi povedlo napsat do jedné recenze, co měla teprve vyjít je k nezaplacení: "Mladý, sotva osmnáctiletý, mladíček...") - u tebe je podobný případ "Toto vše roztaháno jak jen to jde do osmdesáti minutové stopáže, propleteno pobrnkáváním kytaristy ze Support Lesbiense, zabaleno v barevném orgasmu kde figuruje tělo Jarmily odolávající snaze Viléma." celé souvětí bych osobně viděl spíš takto: "To vše je roztaháno do osmdesátiminutové stopáže, propleteno brnkáním kytaristy ze Support Lesbiens a zabaleno do barevného orgasmu, v němž figuruje tělo Jarmily." Řekneš to samé, ale elegantněji, čtivěji.
Začtvrté bacha na slovosled "Tohle že má být ten hrůzostrašný máchův lesů pán? " by správně významově asi mělo být "Tohle že má být Máchův hrůzostrašný lesů pán?" Odstranit při psaní se to moc nedá, dej si od textu aspoň týden, ideálně měsíc pauzu a podobné chyby uvidíš. Řešením je ale rovněž editor - v mém případě tedy všemocný a všemi milovaný Pettka - ale to je asi mimo reálné možnosti.
Zapáté - nepoužívej, prosím, .docx. Někteří smrtelníci jej zatím neotevřou
![:-) :)](./images/smilies/01.gif)
A zašesté? Zašesté bych tě chtěl pochválit, myšlenky se mi líbí, stejně jako je v textu vidět potenciál. Piš dál, jen tak se to naučíš, žádnými kurzy tvůrčího psaní ani žurnalistickou školou.