VAROVÁNÍ: Následující řádky obsahují VYZRAZENÍ DĚJE KOMIXOVÉHO DÍLA.
SPOILER ! SPOILER ! SPOILER !
Tak jsem si dneska koupil první knížku s Batmanem od jednoho z nejlepších spisovatelů žánru Franka Millera: Návrat temného rytíře (Bez deseti korun šest stovek pánové, pěkná darda a už se docela blbě shání) a jsem z toho trochu na větvi protože je to - no- zajímavé to jo a Miller psát umí ale přišlo mi to trochu zmatené, navíc Batman tam v první části pláče pro Robina a my nevíme proč. (Až to vypadá jako by byl Batman gay protože kdo nezná Batmanův vesmír neví kdo je Dick) ale získá Robina nového (vlastně TU Robin -třináctileté děvčátko), v průběhu děje zabije Jokera (a opět není zcela zřejmé proč-asi ho už má plné zuby), nakonec se do toho přimíchají Rusové, atomovka, mutanti, Batmanovi synové a - Superman. Nakonec nechá Batman umřít sebe i věrného Alfréda (Což si Alfréd fakt nezasloužil.) ale samozřejmě že Batman vstane z hrobu (Alfréd ne) a hluboko pod bývalou jeskyní se stane - skautským vůdcem který buduje tajnou armádu z dětí...
Jako zajímavý ale podle mě až moc přitažený za vlasy, na druhou stranu Miller v roce 1985 předpokládál útok na WTC a globální oteplování včetně hurikánů atd...
Návrat temného rytíře každopádně nemá s Batman Begins ani Dark Knightem nic společného (teda tuším že scénář k oběma filmům napsal taky pan Miller.) Ve které knize je tedy příběh Batmana tak jak jej známe z obou filmů ? V Batman Rok jedna ? Nebo až v tichu ? A o čem je knížka Pochmurné stavení v Arkhamu ? O Jokerovi, Hádankáři, Two Face,Poison Ivy a Tučňákovi ?