Asi před dvěma, nebo třemi měsíci bylo na PSN+ pro PS3 zdarma Race Driver Grid (hádám, že to je dvojka, protože se to jmenuje jenom
Grid), tak jsem to stáhnul, takříkajíc do zásoby a až dneska jsem si to zapnul - sice jen na jeden závod, ale zapnul

Jako musím říct, že to asi není marná hra a docela lituji, že jsem si ji nepořídil v době, když vyšla, protože se pocit z řízení Astona jevil velmi... příjemný a ovladatelný, leč se takovým tím pocitem "sedím na pěti-stech koních a když do toho šlápnu, asfalt odletuje" jestli mi rozumíte. Prostě - kdybych si hru koupil v době vydání, asi bych i u ní strávil dost času, protože mi to přijde jako tak akorát kompromis mezi simulací a zábavou - podobně jako u
GT.
Přesto bych tu viděl hned ze startu několik chyb. Tak předně grafika by i tenkrát potřebovala doladit, protože je dost zubatá a díky rozmazání uvnitř kabiny si člověk tak nějak nemůže užít interiér. Jestli to je v dalších fázích hry jinak, nebo to jde vypnout, to netuším. Auta jsou poměrně hezky detailní, ale úrovně
GT5-6 nedosahují a jsou tak řekněme na 85% kvality, což je dost slušné, ale prostě člověk ví, že to jde líp a to může být překážka. Nevím proč, ale v prvním dílu jste měli myslím možnost koukat na svět z pohledu řidiče skrze helmu - tady to není. Proč? Další problém je super-nízko posazená kamera na nárazníku. Tahle kamera by měla být nastavitelná, nebo by tu měl být nějaký výběr, protože jediná další alternativa která mi co do výšky a rozhledu vyhovuje je z přední hauptny, ale protože nemám rád v zásadě ani tenhle výhled, tak jsem v trapu. Z pohledu řidiče to je samozřejmě nejpřirozenější, ale pokud jdete jenom po přehlednosti - jste v loji.
Další věc, která se mi nezdá jsou driftovací závody. Já vím, tohle je docela zábava a lidi to mají rádi, jenomže já ne. Prostě mi drift nejde a kdykoliv můžu, tak se mu vyhýbám. Samozřejmě hra je jaká je a takhle to je postavené, takže s tím nejde hnout, ale pro lidi jako já, kteří drift radši moc nemusí to je překážka - tohle byl jen tak mimochodem jeden z důvodů, které mě vedly k zanechání DriveClubu na ocet... to a ku*evsky navyšovaná obtížnost v poslední třetině hry, kdy se mi prostě nedařilo zaboha vyhrávat závody

Jinak bych asi taky mohl vytknout design meníček, když si chcete jen tak zazávodit - víc grafiky, ne jenom suchý text.
Další překážkou k dnešnímu hraní je ovládání. Po zkušenosti s předchozím dílem, která bohorovně ignoroval ten fakt, že PS3 má analogové čudlíky všechny a prostě je vnímal jako digitální, jsem se ani neobtěžoval s přemapováváním a nechal to na továrním nastavení. To znamená páčky a shouldery - jenže v tom okamžiku mi došlo, protože jsem takhle nikdy závodní hry na PS3 nehrál, jak moc pokročil design gamepadu, protože to prostě není pohodlné hrát. R2/L2 mají prostě divný zdvih a tvar (a to mám upgradovanou verzi s nástavci), citlivost páček je divná a nekonzistentní, to vede k jakémusi nepohodlí při hraní. Jsem si jist, že spoustu toho se dá napravit jemnější manipulací nastavení v menu a samozřejmě je nutné si zase zvyknout na DualShock 3, ale faktem je, že když jsem si koupil PS4 a hrál na něm DriveClub a Project Cars, ani mi nepřišlo, že se učím novou ergonomii - to jen když se snažím o to samé na starém ovladači vidím, jak doba pokročila.
Sumasumárum - tu hru asi (určitě) nikdy nedohraji, protože momentálně mám docela přetlak novinek, takže se moc s roky starou závodní hrou, která má potenciál spolknout desítky hodin zabývat nebudu, notabene když vypadá hůř než GT (ale zato má poškození - kudos!) a na obzoru se valí další projekty, které spolehlivě sežerou desítky hodin (
No Man Sky,
Asseto Corza, nové
GT Sport...). Jen si tak říkám, že se možná poohlédnu na Amazonu po originálce a koupím si ji do sbírky, protože až jednou vypnou PSN, tak tahle hra bude nedostupná a kdo ví, třeba na ni dostanu chuť.... ale to je veliké "kdo ví"

Ta neurotická snaha být normální nás přivádí k šílenství. -Solomon Short
To že jsi paranoidní neznamená, že nemáš pravdu.
Jsem pro aby se udržovaly nebezpečné zbraně mimo dosah bláznů. Můžeme začít třeba s psacími stroji. -Solomom Short