od SCobra 10. 9. 2013 09:18
muftu: Rockstar z principu nepovoluje lokalizace lokálním distributorům - jazyky, které jsou v jejich hrách obsažené, jsou přímo od Rockstaru a prošly jejich kontrolou kvality. Rockstar trpí panickým strachem z toho, že někdo ať už neúmyslně nebo úmyslně sníží kvalitu jejich práce.
A to je právě ten omyl. Vydavatel by sem neposlal nejen propagační materiály, on by sem neposlal ani hry. Vrátili bychom se zpátky do první poloviny 90. let, kdy se sem horko těžko podařilo dovézt pár kopií ze zahraničí. GTA 5 by se sem nedostalo vůbec. Všechno by si museli zařídit prodejci jenotlivě - takhle distributor nakoupí za všechny hromadně a část rizika se přenáší na něj. Nemyslíš, že kdyby byl distributor zbytečný, nakupovali by ze zahraničí všichni prodejci? Když tam nakoupí levněji, přeci by se jim to vyplatilo, ne? Myslíš, že v Xzone nebo JRC jsou tak blbí a neví, že by se jim to vyplatilo? Ne, nevyplatilo. Vyplatí se to obchodům, které vezmou pár desítek nebo stovek kusů.
Lepší ceny než...? Distributor samozřejmě vyjednává ty nejlepší ceny, jaké je možné pro náš region vyjednat. Ale ne lepší ceny, než dokáže vyjednat distributor z UK, kde prodávají 100x víc her než u nás.
Pracuju u velkého distributora - to je myslím zdroj statistik nejspolehlivější. Samozřejmě, počet dovezených her je více než zanedbatelný a je to taky jedna z příčin (jedna z příčin! ne ta největší, ale má to svůj podíl), proč tu nevychází víc her lokalizovaných aspoň na PC, proč tu nemáme nižší ceny atd. Prostě všeho, na co si tu hráči nejvíc stěžují.
Jsem nikde netvrdil, že si lidi tu hru v angličtině nekoupí a nebudou ji hrát. Ale je dokázaný fakt, že lokalizované hry se prodá víc kusů. Není to o 100 % víc, ale pozná se to (pokud teda nejde o nějaký mizerný titul).
One_Z: Nevím, v jakém roce žiješ, ale JRC už dávno není prodejce a distributor v jedné osobě.
O 30 % vyšší ceny? O 30 % vyšší proti čemu/jakému obchodu?
Distributor, narozdíl od operátora, neposkytuje službu, kterou využívá 95 % lidí. Operátorovi stačí napojit člověka jednou a pak už jen chodí penízky, distributor musí pořád prodávat. Distributor by byl sám proti sobě, kdyby nedělal maximum pro to, aby nabídl zákazníkům nějakou přidanou hodnotu nebo alespoň nejlepší ceny, jaké může vyjednat. A proto to taky dělá. Že to vždycky nejde není vina distributora - je to prostě byznys, někdy se dohodneš a někdy ne.
Na konzolích nevychází tolik lokalizovaných her prostě proto, že se u nás neprodá dost kopií, aby se lokalizace zaplatila. Jediní, komu se lokalizovat vyplatí, jsou Sony a Microsoft, protože ti nemusí sami sobě platit žádné poplatky. Nicméně situace se začíná pomalu obracet a konzole pomalu dotahují prodeje PC verzí.
No nic... Já jsem si alespoň zjistil nějaká čísla, vy nejste ochotni si najít ani veřejně dostupné statistiky a přesto se se mnou budete do krve hádat, že moje čísla nejsou relevantní a tvrzení nejsou pravdivá. Úroveň diskuse na novinkách... Navíc mám pocit, že už se opakuju.
Od konce 90. let jsem kromě aktuální generace konzolí hrál skoro na všem, na co si vzpomenete, ale teď už hraju v podstatě jen na PC nebo s dětmi na N. Switch.