Tak dohráno. Mám PS3 verzi, takže tady budou nějaké odlišnosti.
Mastil jsem na konzoli (i na PC, ale to už hodně dávno) Commanďáky od prvního dílu a tenhle je ovládáním opravdu velmi povedený. Je to tím, že původní Com. měli prostě převod 1:1 z myši a klavíru na joypad- což je už z logiky věci dost na hlavu, ale i tak se to dalo hrát a s trochou cviku to nebylo zrovna špatné- ne přesné, ale když jste dělali big armády a pak nepřítele válcovali stylem "parní válec" tak si člověk užil i nějakou tu legraci

. Třetí RA má oproti předchůdcům naprosto jiné ovládání, ani jeden butonek či páčka nezůstalo nazmar. Pro někoho kdo není moc v RTS zběhlí (a to ani na PC- takže si vystačí jen s myší, tzn. dvěma tlačítkama) to je asi ze začátku dost slušná simulace chaosu, ale tutoriály jsou velmi povedené a protože první mise jsou opravdu snadné, tak se do toho člověk rychle dostane a jak se v jednotlivých frakcích začne blížit ke konci, tak zjistí, že zhusta používá speciální útoky, základnu staví rychlostí blesku a má skoro dokonalí přehled o bojišti. Takže nebojte se vlka nic- je to v OuKlendu

Rozdíli oproti první commanďákům? Staří Red Alerti byli v jednom směru dost jednoduché strategie, každá jednotka měla jednu funkci a tím to celkem haslo. Pravda, byli tu jisté výjimky jako Mammoth Tank, který byl silný jak proti letectvu tak i proti zeměplazům, nebo Táňa která detonovala budovy a pěchotu si dávala k snídani. Ve trojce má každá jednotka sekundární funkci a když máte chumel jednotek a chcete u jediného vrtulníčku zapnout zmenšování (mimochodem velmi vtipné), tak jsou dokonce tři způsoby jak to aktivovat (všechny pustit a čapnout jednoho, aktivovat a zase všechny chytit je překvapivě ten nejdelší a nejméně praktický). V jedničce jsem s láskou budoval milionové armády pěšáčků (kteří mi pak skoro najednou zařvali, ale to nevadilo- měl jsem armádu!), ve trojce je limit 50 jednotek (a bacha, japonci když koupí budovu tak vyjede jakési vozítko z něhož se na místě určení postaví baráček- to se také počítá jako jednotka!!!) což se mi zdá málo a ještě více než v kterémkoliv dílu platí, že něco platí něco na něco. Skoro nefunguje postavit si armádu z nejsilnějších tanků a zaútočit na nepřítele- stoprocentně o ně přijdete. Tedy kromě Mamothů (alis Apocalipse Tank), Dvacet takových tanků, plus nějaké to protiletadlové krytí a projedete nepřítelem jako nůž máslem. Třeba Aliance- jejich nejsilnější jednotkou je jakýsi samohyb který přivolává orbitální bombardování. Když nemáte obranu a nějaký ten tančík po ruce (třeba protože jste si je zrovny vyplýtvali při nějakém marném pokusu dobít nepřátelskou základnu) tak se ten sviňák postaví těsně z dostřelu obraných věží (jedno jaké frakce- žádná nemá takový dostřel) a začne vás systematicky likvidovat. Pokud se k tomu přidá ještě finanční krize, tak to můžete rovnou zabalit, protože za při minuty máte ze základny polovinu. Na druhou stranu je ale příšerně křehký (což je jedině dobře- jinak by to pak nemělo cenu) a pokus s dvaceti takovými samohyby zaútočit na nepřítele je sebevražda (a taky finanční- je to pěkně mastné vozítko), protože vám je i s podprůměrnými tanky rozseká na kusy z chviličku) Takže armádu pečlivě skládat a takové superjednotky stačí maximálně v pěti kusech.
Je taky znát další velký posun k preferování superzbraní (patrně se jim to osvědčilo v Generals), poslední misi za Japonsko jsem dokončil z 60% právě díky jim a nebýt jich, tak se ani nevyhrabu ze základny. Na jednu stranu spektakulární efekty při jejich používání jsou moc hezké, ale na druhou mi to přijde jako dost nežádoucí příklon k arkádovosti.
Mise: Vtipné, s nápadem, délka tak akorát, obtížnost celkem vyvážená (a vzhledem k tomu že jsem to hrál na PS3 to je hodně dobrá zpráva). Musím pochválit Commando mise. Ve starých dílech jsem je bytostně nesnášel. Úkol projít celou mapu s jedním vojáčkem patřil k mím nočním můrám a podle jsem aplikoval cheaty abych je přeskočil. Tady žádné cheaty nemám, ale nevadí to, nejsou extrémně těžké a slouží jen jako prolog ke stavěcí fázi. Dokonce se dá říct, že to byla má oblíbená část- takže pochvala.
Grafika- obrázky jste všichni viděli, někomu se líbí, někomu ne. Já bych uvítal trochu méně comicsovosti, ale není to špatné.
On-line: Tady musím začít nadávat jako špaček! EA jak je jejich zvykem, udělala strojovou kopii z Xboxu a já jako majitel PS3 se pak můžu jenom chyta za hlavu co tam sedí za debily. Xbox má totiž posílání pozvánek už v dashboardu, kdežto u PS3 to musí být vlastností hry- na to jaksi zapoměli, takže poslat někomu invite aby si s vámi zahrál story misi je možné (proč si tu pozvánku ale lze přečíst v skirmishi mi není jasné), ale založit hru a pozvat někoho konkrétního (byť z friend listu) je nemožné! Takže s někým se domluvit a dát si turnaj je věc pouhé náhody jestli vás počítač zpáruje. Dál mi taky chybý možnost nastavit technický level a podmínky výtězství- hraje se na maximum a tím to hasne. Tohle loby je akorát k vzteku!
Budu končit. Ta hra se na konzole hodně povedla. Má své mouchy a už to není ten starý klasický Comanďák jak jsme ho znali a milovali, ale doba si žádá své.
Ta neurotická snaha být normální nás přivádí k šílenství. -Solomon Short
To že jsi paranoidní neznamená, že nemáš pravdu.
Jsem pro aby se udržovaly nebezpečné zbraně mimo dosah bláznů. Můžeme začít třeba s psacími stroji. -Solomom Short