Nejlepsi RPG vsech dob

Morrowind, Knights of the Old Republic, Baldur's Gate...

Moderátor: Moderátoři Doupě.cz

Odeslat příspěvekod kurcatovium 29. 1. 2009 01:35

Nechápu lidi, kteří nadávají na ovládání Gothica (1+2 - trojku jsem nehrál) ... Na tom je krásně vidět, že té hře nedali vůbec šanci a v podstatě ji odepsali už v prvních krocích. To ovládání je (ač se to v první chvíli může zdát jinak) naprosto intuitivní a jednoduché. Člověk si na něj za pár okamžiků zvykne a nemá důvod měnit!
kurcatovium
Dominating

Odeslat příspěvekod DevAstor 29. 1. 2009 02:51

bohuzel prave asi i to nelogicke ovladani svou merou zpusobilo, ze se mi ta hra moc nelibila a nedal sem ji teda potrebnou sanci
Toto je můj osobní názor.

(\_/)
    (°.°)           <=(čert s dvouma půllitrama)
   c(”)(”)
DevAstor
Rampage

Odeslat příspěvekod jezek 29. 1. 2009 08:10

2Chumbaba:Tady někdo nepochopil vtipně zdůrazněné Thowtovo nejlepší PRG ;-)
Čeština je freeware, nikoliv open-source. To znamená, klidně ji používej zdarma, ale neupravuj ji!
PC, PS4, PS3, PS Vita, New 3DS XL
jezek
Taťka moderátor

Odeslat příspěvekod SCobra 29. 1. 2009 09:22

První ho nepochopil Devastator :-) Mám takový pocit, že Chumbaba reagoval právě na něj... Já teda určitě, protože toho locku v Thowtově příspěvku jsem si vůbec nevšiml :-)

Kurča: Hra je jako kniha nebo film... Musí tě umět zaujmout už v prvních vteřinách, jinak ji pravděpodobně odložíš a už se k ní nikdy nevrátíš. A je fakt, že Gothic má tendenci v prvních okamžicích hráče spíš odrazovat, protože to ovládání není vůbec intuitivní ani jednoduché. Po nějaké době si člověk zvykne, ale zase nesmí hru z nějakého důvodu odložit "na později", protože si příště bude muset zvykat znovu. Fakt to není nejlepší systém :-)
Od konce 90. let jsem kromě aktuální generace konzolí hrál skoro na všem, na co si vzpomenete, ale teď už hraju v podstatě jen na PC nebo s dětmi na N. Switch.
SCobra
Godlike

Odeslat příspěvekod jezek 29. 1. 2009 09:50

No,jak znám Deva,tak on to pochopil a jen to zdůraznil ;-) Ale jsem OT,tak končím :oops:
Čeština je freeware, nikoliv open-source. To znamená, klidně ji používej zdarma, ale neupravuj ji!
PC, PS4, PS3, PS Vita, New 3DS XL
jezek
Taťka moderátor

Odeslat příspěvekod spajza X 29. 1. 2009 09:52

Thowt:60 hodin hracieho casu a najlepsie RPG vsetkych cias :D Je sice pravda,ze shitky,ktore teraz vychadzaju=Fallout3,MassDeffect,Fable2 etc. prejdes za tu dobu tam aj naspet a nemas tam co robit!Ale myslim,ze si to zatial len okostoval ;)

K teme: podla mna je najlepsie RPG (aj ked trosku akcnejsie) Monster Hunter seria :) vo svete lovenia dinosaurov a priser mam nahratych 1400h+...

Podla mna sa novodobe RPG ubera zlym smerom=snazi sa hraca usadit do noveho "zaujimaveho" sveta FAIL...skilly spelly hovadiny,ktorych je 80% k nicomu=FAIL...ziadne zadost ucinenie a neustaly leveling=FAIL...nejaky imaginarny boss toho sveta,kde si posadeny/alebo par "zvratov"po ktorych sa konci hlavna linia=FAIL...prekopana story,ktora je napadita len pre "novacikov" a to nie vzdy dostatocne,pretoze sa snazi rozpravat pribeh=FAIL...

Co takto nepodstatny pribeh,ktory sice rozprava nejaku story,ale je nepodstatny,takze od neho nic neocakavas=tym padom ta nema cim sklamat,pretoze je nepodstatny :D Cisto len tie boss fajty,na ktore sa pred kazdym peclivo pripravujes,zhanas si healing itemy,obliekas armor na ktory "vkladas" kombinacie skillov (4-5 naraz,viac nie) potrebne na toho,ci onoho bossa,vzdy ine....(priklad,boss ma mohutny krik,ktory ta na par sekund omraci,co moze znamenat smrt=skill earplug...etc.)Boss fajt,ktory je tak tazky,ze nan mas hodinu na splnenie a po zdolani ohromny pocit zadostucinenia+rare materialy na vyrobu armoru=priprava na dalsi fajt :)

Dufam,ze som sa prispevkom moc nestrapnil,pretoze viez,ze sem chodi par gurmanov,ale toto je to co mne staci a vacsinou je kazda hra ktora sa o NIECO SNAZI velke sklamanie,alebo len kratka zabava a nieco mi hovori,ze to lepsie nebude.
๑۩۩๑
★卐★
spajza X
Godlike

Odeslat příspěvekod SCobra 29. 1. 2009 10:03

No nevím, co očekáváš od hry ty, ale já se u ní chci bavit a opakovat 100x jeden boj s bossem mi zábavný nepřipadá. Jo jasně, zabít ho na dvě rány do hlavy taky není úplně optimální...

Jediný problém současných RPG vidím v tom, že mají odfláknuté vedlejší úkoly... Dřív člověk nepoznal, jestli plní vedlejší úkol nebo úkol hlavní, dneska je to zřejmý na první pohled... V tomhle je dobrý třeba Zaklínač, jenže ten zase pokulhává v jiným aspektu - úkoly mě honí po mapě jak nadmutou kozu, což s permanentním respawnem potvor dává dohromady dost blbou kombinaci...
Od konce 90. let jsem kromě aktuální generace konzolí hrál skoro na všem, na co si vzpomenete, ale teď už hraju v podstatě jen na PC nebo s dětmi na N. Switch.
SCobra
Godlike

Odeslat příspěvekod Chemist 29. 1. 2009 10:04

Spajza: Tam, kde je teď Thowt, je 60 hodin čistého času možná třetina celé hry. Já jsem tuším na druhé sehrání G2 s datáčem potřeboval přes 150 hodin, a to mi žádná hra nenabídla. A stále jsem neměl všechno.

Ad ovládání.
V době, kdy jsem dostal do ruky Gothic 1, se psal rok 2003 a musím přiznat, že od okamžiku, kdy jsem poprvé sejmul mrchožrouta na kopci dolů ke Starému táboru, jsem si ovládání zamiloval. Je prosté, jednoduché, kdo říká, že není, vůbec s ním hru nedohrál, protože jen myš a WASD je přeci úplně jednoduché. Samozřejmě, pokud si myslíte, že ovládání jenom myší je lepší, pak je to váš názor, ale z G1 ale hlavně G2 si myslím každý musí poznat, že tak komplexní a jednoduché a skutečně intuitivní ovládání se jen tak nevidí.

V roce 2003 jsem sedl k počítači a spustil Gothica a hned jsem ovládání ovládal.

Abych řekl pravdu, v Gothic 3 je ovládání úplně jiné a tady muselo trvat hodně dlouho, než jsem si zvykl. Ale vyžaduje od hráče postřeh a vnímání, sledování pohybů protivníka... A potom je ovládání taky paráda. Ale na G1 a G2 to nemá.
"Dovedeš jezdit bez sedla, pane?"
"Dnes v noci třeba i bez koně..."
Chemist
Dominating

Odeslat příspěvekod SCobra 29. 1. 2009 10:11

Tak to jsi nehrál Might & Magic, konkrétně šestku :-) Tímhle stylem hraní by ti mohla dát i dvojnásobek hodin. Otázka je, jestli to má nějaký význam, protože za těch 150 hodin mě ve hře začne štvát tolik věcí (a ovládání bude nejspíš tou poslední), že ji pravděpodobně tak dlouho ani hrát nebudu.

Kdyby stačily jen wsad a myš, neměl bych problém, jenže v Gothicu se tam plete ještě ctrl, shift, alt, tabulátor a mezerník... Plus nutnost mít objekt akce "zaměřený".
SCobra
Godlike

Odeslat příspěvekod spajza X 29. 1. 2009 10:13

Cobra:Uz davno nedufam,ze sa najdem v nejakom svete=necakam nic.

Chemik:tolko som asi stravil v Oblivku...

Ale co ma clovek robit,ked chce trosku vizualnej kvality?same smeti!
๑۩۩๑
★卐★
spajza X
Godlike

Odeslat příspěvekod Chemist 29. 1. 2009 10:14

Cobra: Hrál, mám doma. Ale nevyhovuje mi grupa.

Nastav si alternativní ovládaní, koni, cíl se ti zaměřuje automaticky (problém je v bitce se skřety po boku s kamarádem), mezerník je jen na vytasení zbraně, shift k chůzi, alt k výskoku. To k boji nepotřebuješ.

spajza: Mně Obl zabral asi 70 hodin a znudil mě svojí velkolepostí. Ale uznávám, že i 200 hodin by se tam dalo najít.
"Dovedeš jezdit bez sedla, pane?"
"Dnes v noci třeba i bez koně..."
Chemist
Dominating

Odeslat příspěvekod SCobra 29. 1. 2009 10:24

Chemist: V Gothicu jedničce jde nastavit alternativní ovládání? Cíl se sice zaměřuje automaticky, ale obvykle úplně blbě :-) Např.: Vzdálenější moucha je zaměřená, ale já chci trefit tu bližší... Než se otočím a vzdálím, aby se přeměřilo, jsem mrtvej :-)

U Oblivionu (Morrowindu) mě postihlo přesně to samé...
Naposledy upravil SCobra dne 29. 1. 2009 11:57, celkově upraveno 1
SCobra
Godlike

Odeslat příspěvekod Chumbaba 29. 1. 2009 11:54

Příběhy v dnešních RPG: Je pravda, že spousta dnešních RPG staví v první řadě na příběhu a ten ještě za moc nestojí (Neverwinter Nights 2). Výsledkem je nudný příběh v nic moc hře - nuda. Na druhou stranu, když je příběh hodně dobrej (Zaklínač, Baldur 2, Torment), tak pro mě přebije i ne moc zajímavý herní systém. Ale je pravda, že dnešní šablona Bioware (elitní jednotka, temný odpadlík, dávné zlo, bla bla bla) je skutečně dost nudná.

Ovládání Gothicu: nadávat na ovládání Gothicu je móda už dlouhé roky. Nikdo ale neříká, že Gothic 1 byla jedna z mála her, kde šlo mečem skutečně sekat třeba zleva doprava a údery hráč zasazoval podle toho, jak se protivník kryl. Mně to připadne mnohem lepší a zajímavější, než diablovitý styl kliknu na potvoru a pajdulák nějak seká. Údery šlo časem různě navazovat a dělat comba, které bylo doopravdy těžké udělat a záviselo to na úrovni skillu, podle mě super systém. Většina lidí zmateně mačkala knoflíky a pak šla plakat na fórum, jak je ta hra ošklivá a špatná. Já jsem s templářem dělal piruety a moc jsem se bavil. Pravdou ovšem je, že hraju na klavír a proto mi nedělá problém držet několik kláves najednou.

Thowtův vtip: Já jsem reagoval na Devastora, jestli byl v Thowtově příspěvku nějakej vtip, tak jsem si ho nevšiml (a ani teď při opakovaném čtení ho tam nějak nevidím).

Jinak, za nejlepší RPG posledních let považuji Zaklínače (za svět, příběh a myšlenku) a Oblivion (za perfektní systém zlepšování postavy, vymakaný svět a nepřeberné množství RPG činností).
Chumbaba
Killing Spree

Odeslat příspěvekod DevAstor 29. 1. 2009 13:13

Myslim ze kdyz sem "prezil" i treba Die by the Sword, tak by me "plne" ovladani nemelo rozhodit, ale tady asi proste nesedlo, ale neni to jen tim nebo bugama, hra me celkove na zacatku moc nezaujala, tak jsem ji odlozil s tim, ze je to zas jen nejaka prumerna hra a mohl sem to cekat, kdyz byla zadarmo k casaku. :)
Uzavreme to vsak ze je to jen moje vlastni skoda.

"skill earplug" :tleskani

PS: uz to konecne zamknete :lol:
Toto je můj osobní názor.

(\_/)
    (°.°)           <=(čert s dvouma půllitrama)
   c(”)(”)
DevAstor
Rampage

Odeslat příspěvekod Chumbaba 29. 1. 2009 13:55

A hele, Die by the Sword, a já jsem marně vzpomínal, jak se ta hra jmenovala. Jasná věc, nikde není napsáno, že se Gothic musí a musí a musí každému nutně líbit - každý má jiný vkus atd.

A může teda Gothic kandidovat na nejlepší RPG všech dob? Podle mě může, především dvojka byla ve své době úplně super, ale mám moc rád i jedničku a trojku. Podle mě je Gothic v podstatě pokračovatelem zaniklé série Ultima.
Chumbaba
Killing Spree

Předchozí stránkaDalší stránka