od Chumbaba 21. 6. 2011 20:11
Mně osobně se líbil původní Fallout 3 o hodně víc než New Vegas, ale je to věc názoru. Shrnu to takhle:
Příběh - Fallout 3 má podle mě lepší příběh. Příběh Falloutu 3 je jako film nebo kniha, dal by se hezky vyprávět, což mi vyhovuje. New Vegas naopak akcentuje svobodu rozhodování a naprostou volnost, takže i příběh je napsán volněji, je variabilnější, ale mně v důsledku nebavil a nezajímal. Ve Falloutu 3 jsem si mohl prožít jeden pěkný, předem připravený příběh. V New Vegas jsem si mohl příběh vytvořit sám, ale za moc nestál. Ale kdo má radši velkou volnost i v příběhu, dá přednost New Vegas.
Herní náplň - New Vegas má mnohem více herní náplně, než Fallout 3. V New Vegas jsou desítky questů, ve Falloutu 3 je jich možná dvacet (+DLC). Herního obsahu má jednoznačně víc New Vegas a to je podle mě jeho hlavní přednost. Na druhou stranu se mi úkoly ve Falloutu 3 líbily víc než v New Vegas.
Atmosféra - mnohem víc se mi líbila ve Falloutu 3 než v New Vegas. Fallout je stylem komiksová hra, jejíž prostředí je postavené na dekonstrukci nebo parodii amerického snu 50. let (proto nedává smysl kritika, že hra není realistická - jasně, že není, není to seriózní scifi). Tomuto původnímu smyslu Falloutu (viz intro k prvnímu dílu) je podle mě mnohem blíž Fallout 3 než New Vegas. Fallout 3 je o Spojených státech - odehrává se ve zničeném D.C., což je pro Fallout ideální prostředí. Questy a herní svět je plný narážek na americkou historii, někdy skutečně kouzelných. Vlastenecké projevy v rádiu, vyhořelé idylické předměstské domky, trosky mramorových paláců - to všechno vytváří hlubší a zajímavou symboliku. V New Vegas je prostě poušť, taky americká, ale pro mě nijak zajímavá. Myšlenkově podnětné podhoubí Kalifornie, Las Vegas atd. autoři New Vegas podle mě nijak nevyužili - je to prostě standardní dobrodružné prostředí bez přidané hodnoty.
Bethesda vs. Obsidian - hodně to souvisí určitě i s tím, že nemám rád hry od Obsidianu, zatímco od Bethesdy ano. Obsidiani podle mě nedokážou vyprávět příběh, nemají moc dobrých nápadů a nejsou schopni vytvořit nebo udržet zajímavou myšlenku. Podle mě se ani moc nesnaží a spokojí se s komerčně stravitelnými tématy bez větší originality, podobně jako třeba Bioware. Hry od Bethesdy mi přijdou chytřejší, nápaditější a zajímavější.
Celkově si ale myslím, že obě hry mají hodně do sebe (zvlášť v té dnešní bídě) a obě si stojí za to zahrát. Řekl bych, že Fallout 3 se víc podobá Falloutu 1, zatímco New Vegas se víc podobá Falloutu 2, ale to už se pouštím na velmi tenký led.