Série Fallout

Morrowind, Knights of the Old Republic, Baldur's Gate...

Moderátor: Moderátoři Doupě.cz

Odeslat příspěvekod tdjohn 20. 6. 2011 22:33

Ten jsem nehrál a je plno názorů, že vtáhnout umí. Mluvím jen o 3, tu jsem hrál docela dlouho.
"This game is a masterpiece! We have never seen such a harmonic virtual world before. The story is as good as a movie and the graphics offer tons of incredible moments. GTA IV is more than a game." - Cynamite
tdjohn
Rampage

Odeslat příspěvekod mtmccox2 20. 6. 2011 23:52

Tak s námitkami souhlasím, ale že by mi ve hře nějak moc vadily, to ne.
Dohrál jsem 3 in NV a v obou mě děj, atmosféra a ten "duch doby" pohltily natolik, že jsem o nějakých funkčnostech společenství apod nepřemýšlel..
Jesus Christ made changes to your life. Do you want to save it?

|Yes||No|
mtmccox2
Killing Spree

Odeslat příspěvekod David Klouda 21. 6. 2011 00:24

Takže F3 také dobré? Jak vyjde ve srovnání s NV?
David Klouda
Killing Spree

Odeslat příspěvekod mtmccox2 21. 6. 2011 06:58

Pro mě určitě, možná i o chlup lepší, protože to tenkrát bylo pro mě nové a neznámé. V podstatě ale po zhodnocení stranou po čase se mi zdají stejné až na pár maličkostí a příběh. A silnější příběh má trojka.
Jesus Christ made changes to your life. Do you want to save it?

|Yes||No|
mtmccox2
Killing Spree

Odeslat příspěvekod Chumbaba 21. 6. 2011 20:11

Mně osobně se líbil původní Fallout 3 o hodně víc než New Vegas, ale je to věc názoru. Shrnu to takhle:

Příběh - Fallout 3 má podle mě lepší příběh. Příběh Falloutu 3 je jako film nebo kniha, dal by se hezky vyprávět, což mi vyhovuje. New Vegas naopak akcentuje svobodu rozhodování a naprostou volnost, takže i příběh je napsán volněji, je variabilnější, ale mně v důsledku nebavil a nezajímal. Ve Falloutu 3 jsem si mohl prožít jeden pěkný, předem připravený příběh. V New Vegas jsem si mohl příběh vytvořit sám, ale za moc nestál. Ale kdo má radši velkou volnost i v příběhu, dá přednost New Vegas.

Herní náplň - New Vegas má mnohem více herní náplně, než Fallout 3. V New Vegas jsou desítky questů, ve Falloutu 3 je jich možná dvacet (+DLC). Herního obsahu má jednoznačně víc New Vegas a to je podle mě jeho hlavní přednost. Na druhou stranu se mi úkoly ve Falloutu 3 líbily víc než v New Vegas.

Atmosféra - mnohem víc se mi líbila ve Falloutu 3 než v New Vegas. Fallout je stylem komiksová hra, jejíž prostředí je postavené na dekonstrukci nebo parodii amerického snu 50. let (proto nedává smysl kritika, že hra není realistická - jasně, že není, není to seriózní scifi). Tomuto původnímu smyslu Falloutu (viz intro k prvnímu dílu) je podle mě mnohem blíž Fallout 3 než New Vegas. Fallout 3 je o Spojených státech - odehrává se ve zničeném D.C., což je pro Fallout ideální prostředí. Questy a herní svět je plný narážek na americkou historii, někdy skutečně kouzelných. Vlastenecké projevy v rádiu, vyhořelé idylické předměstské domky, trosky mramorových paláců - to všechno vytváří hlubší a zajímavou symboliku. V New Vegas je prostě poušť, taky americká, ale pro mě nijak zajímavá. Myšlenkově podnětné podhoubí Kalifornie, Las Vegas atd. autoři New Vegas podle mě nijak nevyužili - je to prostě standardní dobrodružné prostředí bez přidané hodnoty.

Bethesda vs. Obsidian - hodně to souvisí určitě i s tím, že nemám rád hry od Obsidianu, zatímco od Bethesdy ano. Obsidiani podle mě nedokážou vyprávět příběh, nemají moc dobrých nápadů a nejsou schopni vytvořit nebo udržet zajímavou myšlenku. Podle mě se ani moc nesnaží a spokojí se s komerčně stravitelnými tématy bez větší originality, podobně jako třeba Bioware. Hry od Bethesdy mi přijdou chytřejší, nápaditější a zajímavější.

Celkově si ale myslím, že obě hry mají hodně do sebe (zvlášť v té dnešní bídě) a obě si stojí za to zahrát. Řekl bych, že Fallout 3 se víc podobá Falloutu 1, zatímco New Vegas se víc podobá Falloutu 2, ale to už se pouštím na velmi tenký led.
Chumbaba
Killing Spree

Odeslat příspěvekod David Klouda 21. 6. 2011 20:14

Poslední odstavec rozhodnul o tom, že si prostě F3 koupím a zahraju...Dík.
David Klouda
Killing Spree

Odeslat příspěvekod tdjohn 21. 6. 2011 20:15

Příběh u trojky? Si říkám, jestli jsem tu hru vůbec hrál. Fakt mi připadá, že jsem musel hrát úplně jinou hru podle tvého vyprávění.

-- 21. 6. 2011 20:15 --

David Klouda. Hlavně ne po RDR :D
"This game is a masterpiece! We have never seen such a harmonic virtual world before. The story is as good as a movie and the graphics offer tons of incredible moments. GTA IV is more than a game." - Cynamite
tdjohn
Rampage

Odeslat příspěvekod SCobra 21. 6. 2011 20:23

Příběh tam určitě je... Jen se nesmíš vzdalovat od hlavní dějové linie, jinak se ti rozpadne na těžko postřehnutelné kousky, protože vedlejší úkoly do něj nijak nezapadají.
Od konce 90. let jsem kromě aktuální generace konzolí hrál skoro na všem, na co si vzpomenete, ale teď už hraju v podstatě jen na PC nebo s dětmi na N. Switch.
SCobra
Godlike

Odeslat příspěvekod tdjohn 21. 6. 2011 20:28

To ne, po 6 hodinách jsem si řekl, že tohle hrát nebudu, jen dojedu příběh. Takže jsem šel jen po tom "příběhu" a nestačil se divit. Nic horšího jsem u tak dlouhé hry snad nezažil. Možná Bioshock, ale to je FPS, tam nikdo nic u příběhu nečeká. Komu přišel ten příběh zajímavý? V původních Falloutech mi to přišlo jako trochu jiný level. Možná je to tím, že je to tak dlouho, ale nevypadá to.
tdjohn
Rampage

Odeslat příspěvekod powerball 21. 6. 2011 20:38

ve vegas taky neni nijak slavnej pribeh :)
seek discomfort
powerball
Killing Spree

Odeslat příspěvekod SCobra 21. 6. 2011 20:54

Tak v původních Falloutech to je úplně jinej level... Problém je, že ten příběh ve F3 je prostě krátkej - pár úkolů, který splníš za 4 hoďky, kdežto v původních Falloutech jsi jen příběhovými úkoly strávil desítky hodin.
Od konce 90. let jsem kromě aktuální generace konzolí hrál skoro na všem, na co si vzpomenete, ale teď už hraju v podstatě jen na PC nebo s dětmi na N. Switch.
SCobra
Godlike

Odeslat příspěvekod tdjohn 21. 6. 2011 21:01

Ale mně ten příběh ve 3 přišel spíše jako vtip. Dyť to vůbec nedávalo smysl. Já pořád čekal, kdy mi řekne ten jeho velký plán a on žádný nebyl. Pak jak byl někde v té simulaci, to mě docela dorazilo. Své fandy to asi má, ale pak by mě zajímalo, jak reagují na běžnější příběhy.
tdjohn
Rampage

Odeslat příspěvekod SCobra 21. 6. 2011 21:06

Jo aha, tys nedával pozor... No tak to potom jo :-)
Velký plán byl v tom, rozjet tu čističku vody a vyčistit všechnu vodu na světě.
SCobra
Godlike

Odeslat příspěvekod tdjohn 21. 6. 2011 21:07

F3 "příběh":
No právě :D Koho zajímá nějaká čistička v poušti, kde nikdo skoro není. Já čekal nějaký příběh na úrovni a ne takovou blbost. Ani ti pořádně nic neřek.
Naposledy upravil tdjohn dne 21. 6. 2011 21:37, celkově upraveno 1
tdjohn
Rampage

Odeslat příspěvekod SCobra 21. 6. 2011 21:12

No tak čistá voda je v tom světě poměrně zásadní problém... Asi zásadnější než byl celý Master, supermutantni a Enkláva dohromady :-)
SCobra
Godlike

Předchozí stránkaDalší stránka