Baldur's Gate, Icewind Dale, Planescape Torment

Morrowind, Knights of the Old Republic, Baldur's Gate...

Moderátor: Moderátoři Doupě.cz

Odeslat příspěvekod David Sláma 18. 4. 2005 22:07

Jen si vzpomeňme na tato skvostná RPG ze staré školy!
David Sláma, editor časopisu Computer
Failure is not an option. | Ignorantia iuris non presumitur nec toleratur.
David Sláma
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod segy 20. 4. 2005 08:49

všechny je mam doma
segy
Killing Spree

Odeslat příspěvekod Martin Boček 20. 4. 2005 09:12

[quote="David Sláma";Jen si vzpomeňme na tato skvostná RPG ze eb]staré školyl/b]![/quote]
NIc proti, Davide, ale "stará škola" RPG je o poznání starší než tyhle tituly :wink: A mám-li mluvit sám za sebe, přijde mi i o poznání lepší...
redaktor magazínu Doupě.cz
Martin Boček
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Nameless one 20. 4. 2005 10:13

[quote="Martin Boček";[quote="David Sláma";Jen si vzpomeňme na tato skvostná RPG ze eb]staré školyl/b]![/quote]
NIc proti, Davide, ale "stará škola" RPG je o poznání starší než tyhle tituly :wink: A mám-li mluvit sám za sebe, přijde mi i o poznání lepší...n/quote]Ehm pokud tou opravdu starou skolou jsou mysleny tituly jako Dungeon Master 1 a 2 atd., tak to bych se i hadal, tyhle hry me nechytly ani za mak. Pokud ale mluvite o serii Ultima, tak pak je to uz o necem jinem. ;) Popravde nesnasim dungeony(rpg videne z vlastniho pohledu a obzvlaste ctvereckove-hrozne me to dezorientovalo).
( o Y o )
Nameless one
Killing Spree

Odeslat příspěvekod Martin Boček 20. 4. 2005 10:41

No vidíte - a já na nich začínal. V té době jsem si RPG prostě nedokázal představit jinak, než posouvání se po čtvercové mapě; a mám obavy, že jsem nebyl sám :wink: Ale pak přišla Ultima Underworld a já si zahrál nejlepší hru svého života :shock:
redaktor magazínu Doupě.cz
Martin Boček
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Nameless one 20. 4. 2005 11:02

Pro me je hra no. 1 Planescape Torment. Ale to uz je otazka vkusu, kdysi jsem rikal Duna 2, pak Doom 2, ale PT mi vydrzel dodnes.
( o Y o )
Nameless one
Killing Spree

Odeslat příspěvekod David Sláma 20. 4. 2005 11:41

No, Martine, k té staré škole - z dnešního pohledu svou koncepcí a zpracováním ta RPG skutečně patří do staré školy - hry, které vyjmenováváš bych zařadil do pravěku RPG, resp. dungeonů :D. (Čímž ovšem nechci nějak zhazovat jejich kvalitu, ale jen upozornit na již úctyhodné stáří.)
David Sláma, editor časopisu Computer
Failure is not an option. | Ignorantia iuris non presumitur nec toleratur.
David Sláma
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Petr Kolář 20. 4. 2005 12:52

No jo, holt už pamatujeme doby, kdy kolem pobíhali herní mamuti (Dungeon Master 2), nebo dokonce dinosauři (Dungeon Master I). I když já nemám co říkat, pamatuji i trilobity jako Ultima I :)
Petr Kolář - Doupě.cz

it´s better to be hated for what you are, than you be loved for what you´re not...
I live. Again.
Petr Kolář
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Chumbaba 21. 4. 2005 08:40

Myslím, že tahle série Black Isle/Bioware v podstatě umožnila RPG žánru přežít ve víceméně klasické podobě. Kdyby nepřišlo Diablo a Fallout, možná by žánr RPG vymřel, jak se do té doby rádo předpovídalo.
Stará škola to podle mě není, protože tato řada her dodnes žije v podobě KOTOR.
Moje výtka k těmto hrám je, že jsou všechny v podstatě stejné, pochopitelně kromě Tormentu, který má geniální příběh.
Takže tuhle Bioware sérii sice hraju, ale víc mě potěší originálnější hry typu Gothic (I + II).
Chumbaba
Killing Spree

Odeslat příspěvekod Petr Kolář 21. 4. 2005 08:49

No nevím, zda jsou až tak stejné. Torment je jasný, o tom žádná :twisted: Ale i rozdíl mezi BG a ID je propastný. Baldur's Gate je to, co bych nazval hraní postav, zatímco Icewind Dale je prostě čistokrevné hack'n'slash.
Ještě drobná korekce, jako následníka těchto her bych jmenoval NeverWinter Nights, spíše než KOTOR, ale to je otázka názoru.
Petr Kolář - Doupě.cz

it´s better to be hated for what you are, than you be loved for what you´re not...
I live. Again.
Petr Kolář
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Asatru 21. 4. 2005 13:03

Přesně tak! Baldur's Gate je trochu jiné kafe než ID. Když jsem hral BG 1 říkal jsem že teď už můžu umřít že nic lepšího už nepřijde! Ale přišlo a to BG2! Výtečná hra byla dovedena k dokonalosti!
Teď se nemůžu dočkat na Fallouta3,Morrowind:Oblivion a vneposlední řadě jsem velmi zvědav na Dungeon Lords!
Asatru
First Blood

Odeslat příspěvekod Petr Kolář 21. 4. 2005 13:22

Já jen čekám a pravidelně vyhlížím na stránkách Bioware okamžik, kdy se objeví nějaké bližší informace o Neverwinter Nights 2. Ale zatím si snad v brzké době zkrátím čekání hrou Jade Empire, věřím, že to bude překrásná podívaná a ještě lepší hratelnost.

I když ten POCIT z dohrání prvního dílu Baldur's Gate to těžko překoná. Tehdá ještě bývala závěrečná bitva opravdovým vyvrcholením hry. V NWN se to stalo pomalu spíš povinností, kdy člověk už neví, kde by co udělal, tak musí teda na tu závěrečnou bitvu. A to nemluvím o datadisku Hordes of Underdark, kde člověk zjistil, že se celou dobu piplal se špatnou postavou a nemůže hru dohrát (za monka je to skoro nemožné) :(
Petr Kolář - Doupě.cz

I live. Again.
Petr Kolář
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod J.Mataj 21. 4. 2005 17:36

Baldur's Gate jednička měla úplně úžasný příběh plný nečekaných zvratů, prostě jak má být. Dvojka už mi připadala zápletkou taková dost jednoduchá - na začátku byl označen hlavní záporňak, odhaleny jeho motivy a na konci byl zabit. Planescape Torment je pak příběhově a hlavně myšlenkově určitě nejbohatší z výše jmenovaných her... "Co může změnit charakter člověka?" :)
J.Mataj
Killing Spree

Odeslat příspěvekod Pipin 22. 4. 2005 10:20

Souhlasím s Chumbabou, já taky považuji hry od Bioware velmi podobné s vyjímkou Tormentu. Všicni víme, že IWD je víc akční než BG, že BG má příběh pestřejší a třeba víc zajímavějších subquestů, ale rozdíl mezi BG a IWD je ve srovnání s rozdílem s kteroukoliv z nich a Tormentem mizivý. A propos, ten "užasný příběh plný dějových zvratů", jak někdo výše napsal o BG, mi naopak přijde dost klišovitý (adoptovaný hlavní hrdina s nejasným původem, kolikrát už to tu bylo), čímž se tzaky od IWD neliší. taky mi přijde, že jediný rozdíl mezi těmito hrami a KOTOR je jen v (pseudo)3D grafice, hra se jinak ovládá úplně stejně...
Nerad bych abyste měli pocit že tyhle hry nemám rád, naopak. ale to že jsou vesměs "na jedno brdo" je IMHO pravda.
Pipin
Rampage

Odeslat příspěvekod kunilingus 27. 4. 2005 07:28

Je teda pravda, že z těch úplně starých dungáčů mě chytnul jen Ishar. V té době sem byl ulítlej na strategiích jako byl Powermonger, Populous a později Mega-lo-Mania a Settlers.

RPG mě opravdu začali bavit až s ROA a potom až Fallout a Baldurs Gate. To byla paráda...

Planetscape Torment je přeceněnej - atmosféra a příběh super, ale rozmanitost žádná a navíc mě nebavilo pořád lézt po jednom městě a plnit imbecilní úkoly.
kunilingus
First Blood

Další stránka