Taky se od téhle zatracené hry nemůžete odtrhnout?
Aktuálně mám nahráno 21,5 hodin a postavy mám na 7.úrovni. Už teď vidím, že si Pillars budu muset zahrát víckrát a to z mnoha důvodů.
Například: (když dám stranou už jen ten fakt, že mě baví)
- je tam HROMADA lore, které není prakticky možné během jednoho hraní přečíst/pochopit/zapamatovat. Hlavně je to samozřejmě proto, že jde o první hru z tohoto nového světa, tak se vám tam snaží vysvětlit historii a pozadí spousty frakcí, měst, postav, bohů, světa jako celku atd.
Místy se už v tom fakt ztrácím a nejsem si tak úplně jistý kdo je kdo..přijde mi, jako bych začal číst Píseň Ledu a Ohně odprostředka a najednou se na mě vyhrnulo obrovské množství informací o kterém jsem do té doby neměl tušení a až pomalu objevuju o co teda sakra tady vůbec jde
- je to třeba zahrát za jiné povolání/rasy (a jejich frakce apod., které do jisté míry mohou ovlivnit některé questy a rozhovory). Aktuálně to mám rozjeto za Člověka Paladina, ale kdybych začínal znovu, tak bych ho vytvořil jinak - holt jsem ale neznal mechaniky hry natolik, abych plně využil jeho potenciál a teď už je trochu pozdě

. Příště nejspíš zkusím vytvořit druida - prý je to s ním sranda, i když je prý trochu OP - zatím nemůžu potvrdit, protože druida v družině nepoužívám
- vyzkoušet všechna NPC (všechny rozhovory a splnit jejich questy) a kombinace povolání
Během jednom hraní na to není moc čas a příležitost vzhledem k omezení (očekávanému) družiny na 6 členů.
1 pozici zabírá má hlavní postava, 1 pozici najatý, vlastnoručně vytvořený zloděj (protože ve hře není jediné najímatelné NPC s tímto povoláním, což fakt nechápu

.. zvlášť když je ve hře dost pastí, zamknutých dveří/truhel a úkrytů) a zbylé 4 pozice jsou volné pro NPC, kterých je ve hře k najmutí celkem 8 - nepočítaje dočasné.
- zkusit questy řešit jinak. Celkem dost velké množství z nich nabízí totiž 2-3 řešení, které mají své menší či větší důsledky. Obvykle získání/ztracení náklonosti nějaké frakce, předměty navíc a nebo se právě o nějaké předměty připravíte tím, že uděláte ze svého pohledu morální, ale ne zrovna výhodné rozhodnutí

(nebudu spoilovat)
atd.
Jinak pro zajímavost, hraju v této sestavě:Paladin (PC)
Zlodějka (vytvořena, najata v hostinci)
Válečník (NPC)
Chanter (NPC)
Kněz (NPC)
Mág (NPC) - uvažuju, že bych ho nahradil Druidem, ale chci dodělat jeho příběhový quest, tak jej nejspíš ponechám
A trocha postěžování k NPC a povoláním:
Jsou celkem blbě "stvořené". Jasně, každý musí počítat s tím, že hráč si může vytvořit mnohem vyváženější družinu a efektivnější členy, ale to neznamená, že by NPC měly být tak nevýrazné. Žádná z nich nemá nějakou výraznější vlastnost..samá šeď a průměr - ale dá se s tím pracovat

Mág (povolání..ale i jako špatně "naházené" jediné dostupné NPC) mě celkem zklamal. Většina AoE kouzel je v bitvách skoro nepoužitelná (a skoro všechny útočné jsou AoE) - například útočné kouzlo s poloměrem zásahu nějakých 200° je fakt skoro nemožné nasměrovat tak, abyste si nezasáhli i členy družiny.
Damage kouzel je závislý na vlastnosti "Might", která je třeba u jediného mága ve hře nastavena směšně nízko, takže žádný dmg dealer z něj nebude

Efekty některých útočných kouzel jsou směšně slabé a třeba takový fireball je vtip..spousta jiných je zase strašně nevyzpytatelných (tím, jak poletí, kde a kam se odrazí atd.)
Ochranná kouzla mají strašně krátkou dobu působení a oproti D&D (takže třeba Baldur's Gate a spol) jsou mnohem slabší a méně použitelná. Když se někdo zaměří na mága a vy ho z toho okamžitě nedostanete, tak je během chvilky K.O. a to samé platí i pro nepřátelské mágy.
V takovém Baldur's Gate byli mágové větší oříšek (když si na sebe naházeli všemožné ochranné štíty, které bylo nejdříve třeba prolomit)..v Pillars se dají dost rychle sejmout a mnohem více zatopí "melee" protivníci
No prostě mága používám hlavně jako takový support - především matení, zpomalování a imobilizování nepřátel. A občas je i trochu polechtá, ale ne moc

Limit umístěných pastí je dost nízko (pouze 1 aktivní past najednou), což tuto zlodějskou schopnost celkem degraduje a téměř ji nepoužívám. Navíc efektivnější jsou glyphy od kněze.
edit:
jo a to plížení mě osobně přijde naopak super. Je to lepší v tom ohledu, že teď se mohou plížit všichni (ne jen zloděj, popřípadě hraničář jako v D&D), což se občas hodí a zároveň během toho probíhá hledání pastí/úkrytů. Jasně, dost to zpomalí chůzi, ale během plížení prakticky vždycky zapnu zrychlení času, takže je to pak rychlé jako normální chůze (zrychlování a zpomalování času je taky super věc .. zpomalování teda moc nepoužívám, ale zrychlování každou chvíli - konečně nemusím ,jako v BG, házet na své postavy Haste, aby se přes prozkoumané mapy tak neflákali

)