No tak já hraju sice jen od čtvrtku (respektive pátku, ve čtvrtek jsem stihl možná tak hoďku někdy v noci), ale už mám odehráno 26 hodin - bylo by víc, ale většinu soboty jsem byl pryč

Zatím jsem extrémně spokojen, i když výtky mám taky.
Nejdřív, k tomu, co psal
flash789:
"Podle me to je nazornej priklad jak udelat sandbox rpg kde funguje pribeh, postavy a tak. Hra na člověka navali neuveritelny množství cinnosti, ze jsem chvílema mel pocit ze jsme vic zahlcenej nez v roce 2011 při prvním hrani Skyrimu."Přesně tak, je tam tak extrémní množství úkolů, aktivit a míst k prozkoumávání, že je to na jednu stranu strašně super a hráč má pořád dost co dělat, ale na druhou stranu to může být někdy i trochu "overwhelming", když se podíváte do deníku a vidíte, že tam máte rozjetých nějakých 30 questů a to jste prozkoumali jenom zlomek herního světa.
Většinou to dělám tak, že plním vedlejší úkoly, puzzle apod. a čas od času odskočím k příběhu - splním nějaký větší quest a pak jdu zpátky na prozkoumávání.
Tady ale dodám, že je hodně důležité neztvrdnout v Hinterlands - kromě toho, že je to jedna z méně zajímavých lokací (ale zároveň možná největší), tak vás taky může zdržet klidně i na 15 a více hodin, čímž ale odkládáte tu nejzajímavější část hry, která nastane získáním Skyholdu.
Já příběh víceméně ignoroval cca 10 hodin, které jsem trávil průzkumem Hinterlands a plněním všech možných úkolů, ale pak jsem se rozhodl dát od Hinterlands pauzu (stejně už tam byly i místa, kde byli nepřátelé na 12.úrovni a na to jsem neměl) a začal plnit příběhové questy .. a hra se v tu chvíli pořádně rozjela.
Nebudu dál spoilovat, ale fakt všichni, kteří jsou zvyklí plnit všechno co jde (to jsem i já) - dejte si po nějaké době s Hinterlands pauzu (lokace se neuzavře posunem v příběhu..maximálně se občas trochu změní v závislosti na nějakém zásadním questu, který se lokace týká, ale dostupná bude vždy..až teda na drobné výjimky, ale tím se nemusíte zatěžovat

a netýká se to Hinterlands ), splňte příběhové questy a alespoň si odemkněte pevnost. Hra vám pak otevře hromadu dalších možností a hned vás bude o něco více bavit a budete mít i větší motivaci.
Navíc se jinak ani nedostanete ke specializacím pro společníky a svého inkvizitora (i když pro něj je to se specializací trochu komplikovanější a je k tomu nutné splnit quest/výcvik

- osobně ho ještě nemám splněný a jsem na 12.úrovni).
"jsou slyset vytky ohledne ovladani K+M, ale nemyslim ze to je problém .."Já si na ovládání zvyknul možná během první hodiny a nemám s ním problém. Hned na začátku jsem si přemapoval klávesy, protože byly na můj vkus nastaveny hodně špatně, ale pak to šlo skoro samo. A teď mi to ani nepřijde o moc jiné, než předchozí Dragon Age .. mimo taktickou kameru se to ovládá skoro stejně jako DA2 (+ skákání a search) a v taktické kameře jako v DA:O .
Postěžoval bych si akorát na taktickou kameru, která je hodně málo flexibilní - bylo by ji někdy potřeba trochu víc odzoomovat a zasekává se o překážky, což je někdy k vzteku.
Ale já stejně v prakticky každém boje průběžně přepínám mezi normální a taktickou kamerou (většinou rozdělím příkazy v taktické kameře a pak přepnu do té "akční" a dál to střídám podle potřeby - v komplikovanějších soubojích občas používám jen taktickou).
Jo a ještě by možná nebylo špatné, kdyby autoattack fungoval nejen v taktické kameře a lootovat šlo taktéž kliknutím z dálky a nemuselo se dojít až k dotyčnému místu "ručně" (ale to není zásadní problém - jinak v taktick kameře to takhle funguje).
"Po zhruba 30 hodinách hrani hra ani jednou nespadla a nezasekla se, nebo něco podobného"Tak to máš štěstí. Já můžu vyjmenovat tohle: (jinak má sestava je AMD FX-8320, 8GB DDR3 RAM, AMD Radeon R9 270X 2GB)
1. Blbne Mantle - mělo by to být s ním na AMD grafice rychlejší a plynulejší, než v DirectX módu, ale místo toho je nepoužitelný, protože strašně skákají fps. Mám nastavení high a v DirectX se snímky většinou drží dost stabilně kolem 50fps a jinak se pohybují cca mezi 40-65fps. Když ale přepnu na Mantle, tak snímky skáčou jak blázen..klidně až k 8fps a v nejlepších chvílích nedosáhnou ani k 60fps.
Je to celkem detail, protože se dá v pohodě hrát v DirectX režimu, ale na to, že hra Mantle umožňuje a přímo byla za podpory AMD vyvíjena, tak je ostuda, že na ne zrovna staré a nevýkonné grafice od AMD nefunguje Mantle správně (mám nejaktuálnější ovladač, samozřejmě)
2. Prvních cca 8 hodin bylo absolutně bez jakéhokoliv pádu, ale pak to začalo - někdy i 5x za hodinu (a někdy klidně 2 hodiny klid) mi
hra spadne bez jakékoliv chybové hlášky do windows. Většinou během boje (a aby mě to víc naštvalo, tak většinou těsně před koncem boje), ale stalo se to už i mimo něj a nenašel jsem zatím žádného "společného jmenovatele" těchto pádů - měl jsem pár podezřelých, ale všechno jsem časem vyřadil.
Už jsem z toho paranoidní a quicksavuju zhruba každou minutu

a hlavně po konci
každého boje3. Občas se objevují
drobné bugy v podobě postav levitujících ve vzduchu apod., ale to jsou spíš maličkosti, které se dají snadno přehlédnout
Jinak celkově zatím musím říct, že jde o nejlepší RPG, které jsem za poslední roky hrál - respektive mě nenapadá žádné, z kterého bych byl tak nadšený (beru dejme tomu posledních 5 let). Zatím bych hodnotil solidními 9/10