od xgandalf 19. 11. 2011 14:12
flash789: Pravdou je, že zpočátku inventář v Morrowindu vypadal přeplácaně, hlavně proto, že bylo všechno na jedné obrazovce a tím se to různě překrývalo apod.
ALE - většinu námitek jsem stornoval v okamžiku, když jsem si pořídil wide-screen monitor a najednou mi došlo, že to krásně všechno pasuje (čímž netvrdím, že tam nejsou věci, které bych udělal trochu jinak, ale je to inventář přizpůsobenej k ovládání myší a všechny informace tam byly snadno dostupné). Okýnka šly přesouvat, zvětšovat a zmenšovat dle libost apod. Funkční, jednoduché, poměrně intuitivní (viz onen článek).
Oblivion už jako takovej byl přizpůsobenej víc ovládání na konzolích, na druhou stranu byl dost podobnej například interfaci v Daggerfallu - ale nic, pořád to šlo docela slušně ovládat myší, sice jsem si okamžitě aplikoval plugin, kterej mi tam dal klasickej čtverečkovej inventář z Morrowindu, ale budiž.
Skyrim - ovládání myší nefunguje - občas se ti nezvýrazní správnej objekt, když třeba při nákupu nebo prodeji klikneš těsně vedle kategorie (Weapons, Apparell, Food apod.), tak se celej interface zavře. Tragický je srovnávání jednotlivých hodnot (např. u zbraní), o tom, že by měl člověk jasnej přehled o tom, co má na sobě, se nedá mluvit. Nejde přemapovat ovládání, protože prostě Bethesda usoudila, že nikdo nic takového přece nepotřebuje - abych to upřesnil, můžeš přemapovat jenom něco, ale tlačítko STORNO na tabulátoru nepřemapuješ, nepřemapuješ třeba tlačítko L na mapě, tlačítko R při prodeji taky nejde apod. Co bych určitě čekal (a řekl bych, že k tomu vyjde mod), je uložení nastavení kombinací jednotlivých rukou (příklad - v jedný ruce meč, v druhý kouzlo). Mapa - 3D píčovi*ky jsou fakt super, hlavně když je většinu času mlha, takže mapa je zahalená oblaky. A hledej šmudlo, kde je potom nějaký ostrov. Když máš nedejbože zjistit, jestli si nemocnej, nebo otrávenej, tak na to většinou přijdeš až bůhvíkdy (já na to přišel jenom díky tomu, že mi někdo ve městě řekl, že vypadám nějak nemocnej) a musíš tam lézt přes různá submenu. Kupodivu nemám až tolik námitek k perkovacímu systému a zobrazení v souhvězdích, ale to jenom proto, že si docela dobře pamatuju, kde jsem co změnil a co ještě budu chtít změnit. Jinak je to sice efektní, ale klasické 2D stromové zobrazení by dalo okamžitě mnohem přehlednější systém. O tom, že navigace v rámci souhvězdí myší je krajně neergonomická a celý je to dělaný na gamepad, asi nemá cenu diskutovat.
Abysme si rozuměli - já netvrdím, že s tím nejde hrát a nejde si na to zvyknout - jde to. Ale proto si nebudu lhát do kapsy a nebudu tvrdit, že je to dobrý, protože si na to jde zvyknout. Ze všech novodobých (a defakto i starodobých) TES má Skyrim na PC jednoznačně nejhorší interface. Je velkej, blbě se ovládá myší a nemá rozumné možnosti něco takovýho změnit.
-- 19. 11. 2011 14:12 --
Wayne: Mě to normálně chodí, takže chyba bude někde jinde.
Look, three-headed monkey. Guybrush Threepwood, mighty pirate
What can change the nature of a man? Ravel