Dragon Age 2

Morrowind, Knights of the Old Republic, Baldur's Gate...

Moderátor: Moderátoři Doupě.cz

Odeslat příspěvekod SCobra 28. 2. 2011 19:51

Ad návaznost: Možná že ani samo Bioware nevědělo, jak bude další díl vypadat. Třeba zjistili až v průběhu přípravy scénáře pro druhý díl, že kolem Grey Warden už není moc co řešit. Zkrátka je nesmysl se teď rozčilovat, že DA2 nebude navazovat, když nikdo nikdy netvrdil, že bude.

ad EA: To si piš, že to proběhlo. Na tohle se vždycky dělají poměrně podrobné kalkulace - že by nárůst nebyl dostatečný jim tedy zcela jistě vyšlo, jinak by ten překlad nezařízli (proč by to dělali, kdyby na lokalizaci měli vydělat - i kdyby to byly jen tisíce korun).

Ad překlad: Ona je ve hře spousta knížek a takových těch vedlejších textů (anotace ke zbraním a brnění, apod.). Pokud budou překládat jen rozhovory, mohli by mít aspoň část přeloženou už v době vydání hry.

Ad překlad dalších her: Jenže třeba ME2 (a ME1) se u nás porodával velmi dobře a tak ME3 lokalizovaný bude. Pokud by se tedy DA2 prodávalo taky dobře, bude DA3 lokalizované. Není o čem přesvědčovat, jediné, co rozhoduje, jsou prodeje. Přístupem "neudělali mi lokalizaci, tak si hru koupím v zahraničí nebo nekoupím vůbec" vytrestáš akorát sám sebe, protože zvyšuješ pravděpodobnost, že nebude lokalizovaný ani další díl.

Ad rušení předobjednávek: Vzhledem k tomu, že na eshopech je u předobjednávek napsáno, že hra nebude lokalizovaná (resp. bude lokalizovaný jen manuál), těžko se dá předpokládat, že si ji objednalo takových lidí nějaké větší množství.
Od konce 90. let jsem kromě aktuální generace konzolí hrál skoro na všem, na co si vzpomenete, ale teď už hraju v podstatě jen na PC nebo s dětmi na N. Switch.
SCobra
Godlike

Odeslat příspěvekod xgandalf 28. 2. 2011 20:35

2Ertefol: Jasně že dá - ale určitě to nejde dlouhodobě a hlavně to, co zmiňuješ - tohle bude fanouškovský překlad, čili lidí, který nad tím budou sedět 8 hodin denně, bude minimum. Taky jsem zvažoval, že bych se zúčastnil, ale upřímně bych to musel překládat po večerech a po nocích a můj příspěvek by byl spíš symbolickej..:-))

-- 28. 2. 2011 21:12 --

2SCobra:

Návaznosti - já ale přece netvrdil, že Bioware něco tvrdilo a pak to změnilo. Já jenom konstatuju, že tento přístup (tj. pouze rámcová návaznost) mi prostě u příběhové hry tohodle typu vadí - chápu lidi, kterým je to jedno, mě osobně to jedno není a uvedl jsem to jako argument. Luke tady napsal "Už předem bylo určeno, že nepůjde o ságu, kdy hlavní rolí bude jeden jediný superhrdina polobůh" - bezva, jestli to bylo určeno, tak proč je z toho takový velký překvapení? No protože to byla nejspíš interní informace, co já vím.

EA rozbor - tady zase odkážu viz výše, kde to rozebírám - problém je v přístupu EA jako obrovské centrální firmy - lokální překlad by mohl být pochopitelně řádově levnější a určitě by se to vyplatilo, kdyby ho EA neřešilo centrálně. Veškeré kalkulace musí vycházet z nějakých předpokladů - můžeš být super odborník, ale nikdy neodhadneš všechno, tj. i pokles/nárust v souvislosti s přítomností překladu ve hře je pouze odhadovanej (zase těžko lze tvrdit, že zisky v ČR nepokryly překlad, to nežeru). Jaká bude realita, se dozví v EA až po vydání DA2 a možná tomu přizpůsobí svoji strategii - a možná taky ne, protože strategie je u těchto firem plánovaná opět centrálně a nějakejch pár desítek tisíc dolarů z nějaké pidizemičky je "pod jejich úroveň", že?

Překlad - nejsem odborník na překlady, takže nevím, jak to chodí. Dostane překladatel texty rozkouskované na dialogy, na inventář, na logbook, na knihy atd., nebo to má prostě na hromadě a překládá se to kontinuálně? Prostě se domnívám, že překlad v době vydání nebude a jestli bude, tak půjde pouze o částečný překlad - zase se musíme zeptat, jak by se k vydání takového "nedodělku" stavělo EA, že?

Překlad dalších her - jednak se domnívám, že prodeje Dragon Age předčily prodeje ME1 nebo ME2 (ne, podložené to fakt nemám, spíš se jedná o odhad). Čili kalkulace s tím, že ME1/ME2 se dobře prodávali a proto se přeloží i ME3, jsou mimo mísu. Ostatně, kde bereš tu jistotu, že ME3 bude přeložený? Protože EA přestaly překládat už i DLC pro ME2 a co si budem povídat, překlad ME2 byl poněkud ehmmm, mnoooo, hodně slabej. Jak už jsem psal taky výše - překlad se mě netýká, přítomnost či nepřítomnost překladu nemá vliv na to, jestli si hru koupím. Jenže je plno lidí, který prostě nezvládaj angličtinu na takové úrovni, aby hru zvládly, nebo si prostě hru chtějí užít. To je ten okruh lidí, kteří si hru mohli koupit, ale nekoupí. V prvním příspěvku(25. 2. 2011 21:20) jsem napsal skutečný důvody, proč si u DA2 počkám na recenze a pak se rozhodnu. O překladu tam nebylo ani slovo.

Rušení předobjednávek : Pokud si pamatuju dobře, tak některé obchody měly otevřené předobjednávky už předtím, než bylo jasně deklarováno, že překlad nebude. Bylo by zajímavý zjistit, kolik z předobjednávek bylo na základě tohoto infa zrušeno. Například je zajímavý si přečíst diskuzi na XZONE, které se snažilo taky iniciovat překlad DA2, když se EA vyjádřilo, že ho dělat nebudou. Bohužel nedostali k dispozici texty.
Look, three-headed monkey. Guybrush Threepwood, mighty pirate
What can change the nature of a man? Ravel
xgandalf
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Ertefol 28. 2. 2011 22:38

xgandalf píše:2Ertefol: Jasně že dá - ale určitě to nejde dlouhodobě a hlavně to, co zmiňuješ - tohle bude fanouškovský překlad, čili lidí, který nad tím budou sedět 8 hodin denně, bude minimum.

Já jenom říkám, jak občas překládám kus knížku, když plním sám sebou stanovený "milestone"... týden to utáhnout i se školou jde, ale člověk je pak totálně vymazaný (i když se mi jednou povedlo naskočit do tak šíleného tempa, že mně to pak chybělo.)
PC, Wii U, 3DS
"Slabé pohlaví je silnějším pohlavím z důvodu slabosti silnějšího pohlaví k slabšímu pohlaví." - Přísloví
Jakub Kovář, externí redaktor Games, LEVELu, Pevnosti
Ertefol
Moderátor

Odeslat příspěvekod SCobra 1. 3. 2011 11:41

xgandalf:
Shodou okolností pracuju u českého distributora, takže vím, že k nárůstu/poklesu prodejnosti v souvislosti s lokalizací dochází. Resp. lokalizované hry se prodávají lépe než nelokalizované. Přesto nejde všechny hry lokalizovat, protože v kalkulacích vyjde, že nárůst prodejnosti by nebyl dostatečný, aby se zaplatila lokalizace. A nebo lokalizaci zakáže vydavatel, z nějakého důvodu - což ovšem značí, že se všechny lokalizace řeší v podstatě centrálně. Buď si může český distributor udělat lokalizaci na vlastní triko, jako to dělá české EA v případě DA2 (a jako to bylo třeba s Falloutem 3) a nebo ve spolupráci s vydavatelem (oficiální podpora, peníze).

Ty kalkulace jsou poměrně sofistikované a omyl je v podstatě vyloučený. (Dokonce i přes nepříznivé kalkulace se některé hry lokalizují - třeba Fallout 3. Nicméně většinou se to nevyplatí.)

Zisky v ČR z DA1 možná pokryly náklady na lokalizaci, ale podle kalkulace by pravděpodobně zisky z DA2 nepokryly náklady na jeho lokalizaci. Nebo ne dostatečně...

Prodeje DA1 rozhodně nepředčily prodeje ME1 a ME2. DLC pro ME2 nebyly přeložené, protože se nevešly do kalkulace - DLC se na PC prakticky neprodávají + u nás je to ještě horší - s lokalizací by byly naprosto ztrátové. Jistotu toho, že ME3 bude přeloženo (no dobře, tak na 95 %), beru z neoficiální (ale veřejné) komunikace s lidmi z českého EA (i s tím infem o prodejnosti DA a ME) :-) Vzhledem k tomu, že ME3 vyjde někdy na přelomu 2011/2012, už v tom musí být poměrně jasno.

Jo a ještě k těm lokalizačním souborům - Marek má nástroj, který mu ty texty poměrně přehledně rozčlení a to dokonce i na jednotlivá vlákna rozhovorů - nemusí se tedy přehrabovat v nějakém nepřehledném excelovském sešitu, jak se obvykle u překladů děje (a pak to dopadá jako u ME2).

Možná nemáš úplně představu o tom, jak se tu hry prodávají... Mafie II se prodalo 15 tisíc kusů v prvním týdnu (resp. za první tři dny) a stala se tak nejrychleji prodávanou hrou v ČR všech dob. Ale to je Mafie, kterou u nás zná každý, kdo aspoň trochu hraje. Takového DA se za plnou cenu IMHO neprodalo ani 10 tisíc kusů.
Od konce 90. let jsem kromě aktuální generace konzolí hrál skoro na všem, na co si vzpomenete, ale teď už hraju v podstatě jen na PC nebo s dětmi na N. Switch.
SCobra
Godlike

Odeslat příspěvekod xgandalf 1. 3. 2011 22:20

Och, já nezpochybňoval, že v souvislosti s absencí češtiny dojde k poklesům prodejnosti. Otázkou jenom je, jakej ten pokles bude. Tam je to pochopitelně odvislý i od hry, jinej dopad by to mělo mít u Crysis 2, kde čeština asi není až tak podstatná a jinej dopad u adventury nebo RPG, kde bež češtiny je pro neangličtináře hra nehratelná.
Teď k tě kalkulaci a ziskům - ty jsi ty informace viděl, že tady píšeš, že by zisky z DAO nepokryly náklady na překlad? Jestli ano, tak to začíná být zajímavé. Například mě hodně zajímá informace, jak je to vlastně s tou prodejnosti Dragon Age vs Mass Effect. Protože například celosvětově v prodejích je na tom DAO lépe, než ME. Jaké byly například prodeje po rok po vydání u nás? (asi takhle, Mass Effect se prodává o dost déle, čili srovnávejme srovnatelné). A kolik se tedy celkově prodalo kopíí ME a kolik se prodalo kopií DAO? To jsou informace, které mě fakt docela zajímají, ale v podstatě se k nim člověk nedostane, takže jestli je máš, šup sem s nimi..:-)
Netuším, jak je to s prodejema DLC na PC, bohužel tyhle informace člověk nedohledá (jasně, dočtu se, že DAO vydělalo milion dolarů za DLC, ale už tam není uvedeno rozdělení platforem). Co se mi zdá ovšem hodně podivná náhoda je fakt, že překlady na veškeré DLC skončily v okamžiku, kdy byly zrušeny ofiko překlady her od EA do češtiny. Jestli za to může kalkulace, je věc jiná, ale řekl bych, že v tom je spíš příkaz od EA vedení (apropo, to se netýká jenom DLC pro ME2, u DAO pozdější DLC už taky nebyly překládaný - že by se taky nevešly do kalkulace?)
K překladu ME3 to je taky zajímavý. Co myslíš tím, že čeština bude? Oficiálně byla čeština ME3 z centrálního vedení zrušena, ne? Takže se bude postupovat obdobným systémem, jako u DA2, bude se to řešit fanouškovským překladem? Vycházím například z těchto informací, když je čeština tak jistá, tak proč se sepisuje petice za to, aby vůbec byla?
http://masseffect.herniweb.cz/news/news ... admore=216

OK, Mafie II je řekněme poněkud specifickej případ. Jednak ve světě je ten poměr přesně obrácenej (tj. prodeje M2 se odhadují okolo 1,7mil kopií), navíc je to jedna z mála her, která má větší část prodejů na PC. Ve srovnání s DAO a jejich 3 milionama to je trošku někde jinde. Moje představa o tom, jak se hry u nás prodávají, opravdu moc relevantní není. Hlavně proto, že prodeje v ČR se žádným způsobem nezveřejňují. Nicméně vychází-li člověk z takovýchto zpráv
http://czech-skiilz.blog.cz/1002/dragon ... ju-v-cesku
tak se nedá tvrdit, že by byl DAO prodejní propadák. (hypoteticky - jestliže je počet fanů na FB 12t, tak prodeje (i za plnou cenu) zřejmě budou vyšší, než oněch 10t. Ale tohle je hádání z kbelíku vody - EA Czech tyhle informace asi neposkytne, co?..:-))
V kontextu toho všeho se jeví docela zajímavě krok, který podniklo zřejmě EA Czech, když docela brzo zlevnily DAO+datáč na 249,-/kus. Jako akce asi dobrá, ale osobně mě to docela překvapilo, čekal bych spíš postupné snižování ceny.
xgandalf
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Slash_luke 2. 3. 2011 07:22

S tou prodejností je to divné..mám pocit, že jsem někde četl rozhovor s někým z české EA a ten tvrdil, že se DA prodávalo lépe než ME2 (a že daleko za nimi bylo Dead Space apod.)..zkusím to dohledat, možná se pletu a bylo to naopak.

edit: ještě jsem to nenašel, ale například tady - http://www.eurogamer.cz/articles/rozhov ... u-her-v-cr - je Dragon Age: Origins jako druhá nejprodávanější hra podzimu 2009 (hned po Modern Warfare 2), takže to s ním opravdu asi zas tak špatné nebylo. Nevím, co EA čekala..že to budou kupovat i kojenci a důchodci?

edit2: a další zprávy..Dragon Age je globálně prodávanější než Mass Effect (vlastně jde o nejprodávanější titul v historii BioWare), takže jedině, že by ČR byla vyjímka
Slash_luke
Killing Spree

Odeslat příspěvekod xgandalf 2. 3. 2011 07:32

Slash_luke: Stejný zdroje, stejný závěry...:-))
xgandalf
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod SCobra 2. 3. 2011 10:18

Přesná čísla má jen samotné EA a nikomu je nedá (nechtěli mi dát ani čísla ke starým Need for Speed) :-) Vycházím jen z toho, co říkali lidi z českého EA - tedy čeština na ME3 bude (jestli oficiální nebo fanouškovská s oficiální podporou EA nevím); DA:O se v ČR neprodávalo podle představ EA, kdežto ME2 ano; DLC se pro PC moc neprodávají obecně (proto jich spousta vychází jen na konzole), v ČR se neprodávají prakticky vůbec.

Jen nevím, kde se vzala ta informace, že EA zatrhlo lokalizace pro všechny jejich hry - podle mě je to nesmysl.

Rok po zprávě o 12 tisících fanoušcích (která vyšla 5 měsíců po uvedení DA:O na trh) mají DA a ME stránky 14 tisíc a 13 tisíc fanoušků :-) Problém ovšem je s piráty, kteří jsou ve fanoušcích taky (a bude jich sakra hodně)... (Lidi, kteří hru vůbec nemají a přesto jsou fanoušky, se nejspíš vyruší s lidmi, kteří nejsou ve fanoušcích.)
Nicméně mohl bych se zkusit zeptat, kolik se prodalo Modern Warfare 2 - akorát by to bylo asi k ničemu, když bych nesměl říct číslo...

Kolik může být u nás hráčů... 80 tisíc? 100 tisíc? (zeptal jsem se té naší úžasné Asociace :D )
SCobra
Godlike

Odeslat příspěvekod Slash_luke 2. 3. 2011 10:57

Z toho, co říkal Marek Tvrdý, jsem si odvodil, že spíš bude fanouškovská čeština ME3 než oficiální. Psal něco jako, že se bude snažit stihnout překlad DA2 co nejdříve, protože pak přijde ME3 a to pro něj bude (překladatelská) priorita.
Slash_luke
Killing Spree

Odeslat příspěvekod SCobra 2. 3. 2011 11:07

Pokud nemluvil zase jen o účasti na opravách...
SCobra
Godlike

Odeslat příspěvekod Slash_luke 2. 3. 2011 11:19

No je to možné..psal taky, že zrovna dělá na slovníku pojmů pro Mass Effect jako pomůcku pro překladatele Mass Effect 3 a dodal "ať už to bude kdokoliv", takže možná to ještě ani není rozhodnuto..no však uvidíme, nějaká čeština bude určitě.
Slash_luke
Killing Spree

Odeslat příspěvekod Chumbaba 3. 3. 2011 07:07

Takže to demo, hm, trpaslík vykládá mařce, co dělal hlavní hrdina, přehání, mařka mu nevěří a pak to vidíme znova, yes! přesně tohle bylo před pár měsíci ve videu na Zaklínače 2 (útěk z vězení)...

Bioware opět ukazují, co v nich není...

(palec dolů)
Chumbaba
Killing Spree

Odeslat příspěvekod Slash_luke 3. 3. 2011 08:23

No s tímhle trailerem je trochu sranda, protože shodou náhod vyšly těsně po sobě trailery na Dragon Age 2 a Zaklínač 2 a oba měly velmi podobný koncept (vyprávění dvou postav o hlavním hrdinovi).
Trailer Dragon Age 2 vyšel dokonce o chvíli dříve, takže ti z plagiátorství rozhodně obviněni být nemohou..zvlášť když je na tomto druhu vyprávění postaveno prakticky celé Dragon Age 2, zatímco v Zaklínači je to použito jen pro potřeby traileru a ve hře se pak s tím už nesetkáme (pokud vím).

V tomto případě šlo prostě jen o náhodu, kdy obě strany (jak BioWare, tak CD Projekt) byly překvapeny podobností těchto trailerů (i když stále mi připadají dost rozdílné) a žádný úmysl/kopírování bych v tom nehledal.

Ostatně není to zase nic nového, nikdy dříve použitého..už jsem to viděl hodněkrát.

Takže zde je palec dolů opravdu zbytečný a bezdůvodný
Slash_luke
Killing Spree

Odeslat příspěvekod 3D_Crab 3. 3. 2011 16:27

První dojmy z dema: "Ještě větší s*ačka, než jsme mysleli"
Kdyby tohle vyšlo jenom na konzole, tak bych se vůbec nezlobil.
Uhni krávo, nesu sklo.
3D_Crab
Dominating

Odeslat příspěvekod _DAVE_ 3. 3. 2011 16:38

Neřekl bych to lépe. Teď právě už týden vrním blahem u prvního Drakensangu a tuhle Amerikanizovanou srajdu nemá smysl ani komentovat. 8-)
_DAVE_
Rampage

Předchozí stránkaDalší stránka