od Chumbaba 22. 1. 2011 09:54
Tak já nevím, New Vegas, docela hodně jsem se těšil. Odehrál jsem asi 25 hodin, je to dobrá hra, ale prostě mě nebaví. Původní Fallout 3 se mi líbil víc. New Vegas má řadu předností - především hodně obsahu, hodně lokací, questů, velikou plochu, frakce, hard mode, většina z toho ve trojce chyběla. Na druhou stranu mi ale drtivá většina questů přijde hodně nudná. Za těch 25 hodin jsem ve hře neviděl prakticky nic nového nebo zajímavého (snad s výjimkou povedeného úkolu o raketové základně), mám pocit, že všechno už tak či onak bylo v předchozích dílech. Hlavní dějovou linii jsem prakticky neviděl - pokud člověk jde, jak ho naviguje robot (na mapě spodem, a dělá questy), samotný příběh ve hře prvních 20 hodin vůbec není.
Bethesda se snažila, aby její Fallout 3 byl od začátku hodně výrazný, počínaje tutoriálem v dětství přes thrillerový útěk z vaultu, příběhy o kanibalech a lidožravých mutantech, město na letadlové lodi, Tranquility Lane, vybombardované město, upíři - prostě pořád jsem koukal a nestačil se divit. V New Vegas člověk prostě chodí pouští a plní questy, které by se stejně dobře hodily do fantasy (co se stalo s hlídkou, vymlať bandity, doveď mě do města, vymlať mravence). Fallout 3 působil graficky velkolepě (spálené město), New Vegas je prostě poušť - nic moc zajímavého na ní není.
Rozdíl mezi Fallout 3 a New Vegas mi připomíná rozdíl mezi Falloutem 1 a 2. Fallout 1 byla revoluční hra, která přinesla spoustu novinek, nevídanou atmosféru a zábavu. Dvojka byla pro mě jen nastavovaná kaše, víc téhož, víc lokací, questů a NPC, ale zhruba po 20 hodinách jsem odpadl, protože mě to nebavilo. New Vegas je na tom podobně.
Je mi jasné, že právě ta civilní, méně zajímavá, realističtější podoba New Vegas hodně lidem sedne. A je to dobře, New Vegas je dobrá hra. Ale pro mě a možná i pro další hráče, kteří už RPG hráli hodně a chtějí něco zajímavého, je to prostě trmácení pouští, zívání a tu a tam trochu slušný nápad.
Celkově bych řekl, že oba novodobé Fallouty jsou kvalitní, ale mají výrazné nedostatky. Fallout 3 vyšel nekompletní kvůli DLC, takže tabízel v základní verzi poměrně málo obsahu, i když povedeného. New Vegas má obsahu až nad hlavu, ale zase není moc zajímavý. Tak snad 2011 a silná dvojka Zaklínač 2 a Skyrim. Prozatím se vracím k Morrowindu.