Jednak je fakt, že dost lidí, a není jich zrovna málo, opravdu chce kratší hry poskytující intenzivnější zážitek. Můžeš s tím polemizovat, ale musíš si uvědomit, že lidé jako Ty a ostatní, co jsou ze staré školy, kdy hraní bylo záležitostí několika "šílenců" ochotných u hry strávit celé dny a noci , nejsou zdaleka typickým představitelem dnešního hráče (=platícího zákazníka)
Přiznám se, že i já, jsouce pracující člověk, si hodně rozmýšlím, jestli to málo volného času co mi zbývá investuji do nějaké 30 hodinové hry, kde se děj táhne jako medová slina, nebo si zpříjemním intenzivním prožitkem dvě odpoledne nějakým tím kratším titulem.
Dalším pohledem je pohled tvůrců, i když je mi jasné, že to většinu z vás nebude zajímat, nicméně v konečném důsledku hraje rozhodující roli. Jak stoupá úroveň technického zpracování (a to drtivá většina hráčů opravdu vyžaduje), rostou i náklady na výrobu jednoho titulu, které se u áčkových titulů začínají nebezpečně blížit nákladům na film. Čím delší hra je a čím déle tak trvá její vývoj, tím je situace pro developera z hlediska nákladů neúnosnější a proto se musí uchýlit ke zkracování, rozdělování hry na více dílů (viz Syberia) apod.
Samostatnou kapitolou je pak situace specielně v adventurním odvětví, které je z hlediska trhu okrajovým segmentem, kde do vývoje jdou vyloženě směšné peníze, přestože jejich hráči od nových titulů zatvrzele požadují technické zpracování odpovídající dnešním standardům a na druhou stranu to vše při zachování více než dekádu stárnoucích herních principů, což dost limituje získávání nových příznivců tohoto žánru.
Vlastně se hodně divím, že dnešní adventury nejsou ještě mnohem kratší