WAREZ - otazky etiky

Všechno na téma hráči a hry

Moderátor: Moderátoři Doupě.cz

Odeslat příspěvekod David Sláma 14. 9. 2012 10:09

SCobra: Jen velmi stručně. Podmínka zveřejnění existuje, ale dobrat se toho, co přesně zveřejnění je, natož pak toho, kde musí být dílo zveřejněno (jestli stačí kdekoli na světě, nebo až v ČR, potažmo EU), je skoro nemožné. Další podmínka je bernský třístupňový test – takové tři podmínky, jejichž formulace vychází z mezinárodních úmluv, jsou napsány dost neurčitě a jejich jednoznačný výklad neexistuje.

Lze se dobrat k tomu, že bernský třístupňový test připouští omezení a výjimky z autorskoprávní ochrany, (1) pokud je explicitně stanoví národní legislativa, (2) pokud užití díla v souladu s daným omezením nebo danou výjimkou nevstupuje do hospodářské soutěže s normálním ekonomickým využíváním díla majitelem práv a konečně (3) pokud omezením nebo výjimkou nejsou majiteli práv způsobeny neodůvodněné ztráty příjmů. Aplikuj to na stažení filmu/hudby z internetu, podívej se na to z více úhlů a zjistíš, že to je velmi snadné vyložit na obě strany, tedy že takové stažení může i nemusí být legální.

Jinak český právní řád neřeší právní povahu zdroje rozmnoženiny pro vlastní potřebu, takže při splnění výše uvedených podmínek je jedno, z čeho kopii tvořím, což se bere jako potvrzení legality stahování z internetu. Dalším potvrzením mají být náhradní odměny, které takové šíření děl mají kompenzovat.

Podle mého je celý systém takto nastavený špatně. Osobně bych byl raději za situaci podobnou té v Německu, kde je nelegální dělat kopii pro vlastní potřebu ze zjevně protiprávního zdroje. Kdyby to tak bylo i u nás, daly by se zrušit náhradní odměny (prakticky by ztratily smysl) a ruku v ruce s rozvojem nových oficiálních distribučních kanálů (levné online obchody a půjčovny apod.) by mohlo být všechno sluníčkové.
David Sláma, editor časopisu Computer
Failure is not an option. | Ignorantia iuris non presumitur nec toleratur.
David Sláma
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod SCobra 14. 9. 2012 10:12

No v tom případě je to pěkně na prd :) Ještě že nic nestahuju...
Od konce 90. let jsem kromě aktuální generace konzolí hrál skoro na všem, na co si vzpomenete, ale teď už hraju v podstatě jen na PC nebo s dětmi na N. Switch.
SCobra
Godlike

Odeslat příspěvekod Fuck8r 21. 2. 2013 19:42

tak jsem dal za blů-raje za 3/4 roku 47,000 - jste spokojený!!! :grr: :lol:

ale to co nejsou cz distributoři vydat mám pořád soslé - a že těch filmů není málo.. doteď tu pořád nevyšly takový pecky jako zelená mejle, forest gump, shawskank, nelítostný souboj, lovec jelenů, americká krása, pulp, sin city.. desítky a desítky 80%+ filmů a navíc některé filmy vycházejí zprasené vyzoomované z 2,40:1 na 1,77:1 a polovina filmů bez bonusů a někdy dokonce i bez menu = měl bych zaplatit za HORŠÍ kvalitu filmu než můžu mít zdarma a nebo ořezaný film na kost (bez menu, bonusů..) prakticky jen mkv-čko vylisovaný na blůčku.. disributoři si to dělaj sami, spoustu toho nevydávaj a půlku z toho co vydaj zprasej nebo osekaj.. dělaj si to sami :-)
A7R4 + 20/40/135 art a FE85.
Fuck8r
Rampage

Odeslat příspěvekod tdjohn 21. 2. 2013 19:51

Musíš podporovat hry. Filmy na sebe určitě vydělávají běžně (nebo ne?). Jen je zvláštní, že kupování bereš jako něco speciálního :D

Dobrá práce!
"This game is a masterpiece! We have never seen such a harmonic virtual world before. The story is as good as a movie and the graphics offer tons of incredible moments. GTA IV is more than a game." - Cynamite
tdjohn
Rampage

Odeslat příspěvekod Fuck8r 21. 2. 2013 20:26

no tak já starej wárezák :D ..

hry jsem koupil: Max Pejn 3, Dead Island a FC3.. stáhnul: 0 O:-)

plánuju koupit Metro nový, GTA5 a Company of heroes II třeba.. hry už nesosám vůbec- už jsem línej moutovat, crackovat.. :lol:
A7R4 + 20/40/135 art a FE85.
Fuck8r
Rampage

Odeslat příspěvekod SCobra 10. 2. 2014 11:28

Taková zajímavost - nedávno mi přišlo usnesení policie o navrácení zadržené věci. U týpka, co pirátil hry, provedli domovní prohlídku v říjnu 2008, kdy mu zabavili počítač a nějaké další věci, a o vrácení počítače i věcí rozhodli až v roce 2013 (když nabylo rozhodnutí soudu právní moci).
Od konce 90. let jsem kromě aktuální generace konzolí hrál skoro na všem, na co si vzpomenete, ale teď už hraju v podstatě jen na PC nebo s dětmi na N. Switch.
SCobra
Godlike

Odeslat příspěvekod Mrak 10. 2. 2014 12:04

Hele hoši, mám v tom maglajz. Že je sdílení špatné, víme. Ale jak to teda sakra je s tím stahováním? Jako tvrdit, že nikdy nic nestahnu, nebudu, ale.. Většinou se jedná o seriály, které u nás prostě nevysílají a nejsou jinak dostupné.. Hry už prakticky nestahuju, nebaví mi to a raději počkám na slevu a koupím. A občas film. A většinou stylem stáhnu, zkouknu, smažu. Pokud někdo hlídá, kolik třeba nějací experti stáhnout spoustu dat, tak ale pořád musí získat důkaz, že to rozprodává nebo síří dál a tím vzniká škoda, ne? Pokud opravdu jen stahuji, tak nevzniká nějaká extra újma distributorovi/vydavateli. Aneb chce to kanál, kde by byli ochotní vysílat zahraniční seriály s titulky třeba tyden po premiéře, klidně bych si to předplatil, pokud by tam byla možnost výběru, co sleduji. Akorát ty titulky jsou podmínkou. :D
Takže? :-)
SCobra: Já bych tohle téma bral všeobecně, ne jen na hry/SW. :-)
Mrak
Rampage

Odeslat příspěvekod SCobra 10. 2. 2014 12:41

Nedávno jsem se o tom zase bavil s Davidem Slámou a ten tvrdí, že stahování hudby a filmů u nás není úplně legální, ale nepostihuje se (resp. je postihováno preventivně autorskými poplatky). Sdílení je trestné.

U her je trestné stahování i sdílení.

U knih si teď nejsem jistý a nechce se mi to hledat.
SCobra
Godlike

Odeslat příspěvekod Mrak 10. 2. 2014 14:03

Ok.. Je to debilně vysvětlené a vyřešené. :-X Díky :-)
Mrak
Rampage

Odeslat příspěvekod SCobra 10. 2. 2014 15:31

Autorský zákon, co se týče pirátství, je hrozný zprasek... :)
SCobra
Godlike

Odeslat příspěvekod Sasakr 10. 2. 2014 17:50

By mi zajímalo, co člověku reálně hrozí, když stáhne nějakou vykopávku, typicky třeba NOLF a přišli by na něj.
"Svoboda je věc, která akorát ruší." Tdjohn
Sasakr
Sleepwalker

Odeslat příspěvekod beat 10. 2. 2014 17:52

Stahování filmů a hudby je u nás legální. I proto se platí onen poplatek při koupi prázdného CD, toneru do tiskárny a kdoví čeho ještě...
Nelegální je soubor umístit tak, aby se dal stáhnout. Ano, odporuje si to..

Software se stahovat nesmí. A mám pocit, že u knih je to stejné - ale tam si fakt nejsem jist.
Nic není dokonalé.
beat
Dominating

Odeslat příspěvekod SCobra 10. 2. 2014 20:12

Sasakr: Nejspíš nic. Pokud už má vydavatel v ČR zastoupení (spousta z nich tu oficiální zastoupení pro tyhle záležitosti nemá), kvůli takhle bezcenné hře se s tebou nikdo soudit nebude. Problém je, že když na tebe přijdou, tak ti vtrhnou do domu, seberou ti počítač, nebo počítače, budou tě tahat po všech čertech a když se ukáže, že škodu nikdo vymáhat nebude, zase ti všechno vrátí (bez čehokoliv, co vypadalo, že tam není legálně). Jenže to celé může trvat několik měsíců a neřekl bych, že to za to stojí :)

Nicméně obvykle se přijde na kretény, co sdílejí ve velkém nebo prodávají pirátské kopie na aukru, bazoši apod. :)

beat: Zdá se bohužel, že soudní výklad, co se týče stahování filmů a hudby, je poněkud jiný...
SCobra
Godlike

Odeslat příspěvekod tdjohn 10. 2. 2014 21:31

Bu bu bu, až někdo konečně zavře takový ten milý čerský server na sdílení/ukládání, tak má smysl cokoli řešit :D
"This game is a masterpiece! We have never seen such a harmonic virtual world before. The story is as good as a movie and the graphics offer tons of incredible moments. GTA IV is more than a game." - Cynamite
tdjohn
Rampage

Odeslat příspěvekod SCobra 10. 2. 2014 22:07

Ten nezavře. Provozovatel serveru nemůže zodpovídat za to, co na něj nahrajou uživatelé a je to tak správně. Navíc se mi zdá, že všechno, co je potřeba, poměrně úspěšně mažou.
SCobra
Godlike

Předchozí stránkaDalší stránka