WAREZ - otazky etiky

Všechno na téma hráči a hry

Moderátor: Moderátoři Doupě.cz

Odeslat příspěvekod Sasakr 13. 8. 2011 22:12

No ano, však to nepopírám, jenže to je z etického hlediska fuk. To je jako kdyby bylo míň závažný okrást bohatýho než chudýho.
"Svoboda je věc, která akorát ruší." Tdjohn
Sasakr
Sleepwalker

Odeslat příspěvekod beat 13. 8. 2011 22:21

Sasakr píše:Tito lidé předpokládám nestahují ani filmy a hudbu, že?
Filmy netahám, nějakou MP3 občas ano (v průměru tak 4 písníčky za půl roku)....

Odpověď - je to legální. Stačí to ako odpověď? Nestačí? Tvůj problém....

btw. Většinou stahuju písně, které se hrají v rádiu. Tyto skladby jsou zaplacené...to rádio poslouchám. A mimojiné...za autorská díla platíš i když nekupuješ hudbu. Stačí například prázdné CD, DVD...a je toho samozřejmě více.
Takže..stahovat filmy a hudbu pro vlastní potřebu je legální. Stahovat COKOLI v enormě velkém množství je amorální....

Můj názor.
beat
Dominating

Odeslat příspěvekod N.Marko 14. 8. 2011 10:35

Poplatek zaplatíš i když si zkopíruješ vlastní rukou napsaný originální dopis... jen mi ještě nikdy nepřišli od OSY tantiemy, zajímavé.

:D na hlavu postavené co?
Ta neurotická snaha být normální nás přivádí k šílenství. -Solomon Short
To že jsi paranoidní neznamená, že nemáš pravdu.
Jsem pro aby se udržovaly nebezpečné zbraně mimo dosah bláznů. Můžeme začít třeba s psacími stroji. -Solomom Short
N.Marko
Godlike

Odeslat příspěvekod tdjohn 14. 8. 2011 10:39

beat píše:Takže..stahovat filmy a hudbu pro vlastní potřebu je legální. Stahovat COKOLI v enormě velkém množství je amorální....

Můj názor.

To je celkově správné. Kopírování čehokoli je dobré hlavně kvůli rozšířenosti, ale velké kopírování nedává moc smysl. Když se mi něco líbí, tak to musím nějak dát najevo, ne? Když si chce někdo hru třeba vyzkoušet, tak na to má určitě morální právo. Pokud se mu ale líbí, je hloupé to nezaplatit.
"This game is a masterpiece! We have never seen such a harmonic virtual world before. The story is as good as a movie and the graphics offer tons of incredible moments. GTA IV is more than a game." - Cynamite
tdjohn
Rampage

Odeslat příspěvekod jezek 15. 8. 2011 07:47

Ertefol píše:To vůbec není jemný rozdíl. Hudebníci vydělávají hlavně na koncertech, filmaři hlavně na tržeb z kin a prodávání do televize. Nějaké pirátské kopie jim v případě hudebníků netrhají žíly až tak moc (i piráti mohou přijít na koncert), v případě filmařů je skutečný průšvih jen ve chvíli, kdy film v dobré kvalitě unikne dříve, než cca tři měsíce po vydání.

To máš sice pradvu, ale je to až důsledek stahování hudby z netu. Ještě když jsem byl na výšce, tak hlavní příjmy hudebníků byly právě z množství prodaných nosičů. takže tohle jako "omluvu" neberu, ikdyž máš už dnes pravdu.
Čeština je freeware, nikoliv open-source. To znamená, klidně ji používej zdarma, ale neupravuj ji!
PC, PS4, PS3, PS Vita, New 3DS XL
jezek
Taťka moderátor

Odeslat příspěvekod Ertefol 15. 8. 2011 08:06

Já to beru jenom v dnešní logice věci - jinak samozřejmě stahování je celkově špatné, úplně nejšpatnější je to ale u toho softwaru, který prostě nemá žádnou jinou možnost, jak se prodat.
PC, Wii U, 3DS
"Slabé pohlaví je silnějším pohlavím z důvodu slabosti silnějšího pohlaví k slabšímu pohlaví." - Přísloví
Jakub Kovář, externí redaktor Games, LEVELu, Pevnosti
Ertefol
Moderátor

Odeslat příspěvekod jezek 15. 8. 2011 08:25

V tom s Tebou naprosto souhlasím ;-)
Čeština je freeware, nikoliv open-source. To znamená, klidně ji používej zdarma, ale neupravuj ji!
PC, PS4, PS3, PS Vita, New 3DS XL
jezek
Taťka moderátor

Odeslat příspěvekod Sasakr 21. 1. 2012 23:31

Tak si říkám, proč servery jako megaupload, uloz.to apod. prostě nezodpovídají za to, co je na nich uložené. Mně by to přišlo docela logické.

Další věcí, která je docela zvláštní, že pokud já vím, tak kolébkou toho pirátění byly skandinávský země. Není to divný? Země s tak vysokou kupní silou a přesto se tam pirátí? Dává to smysl?
Sasakr
Sleepwalker

Odeslat příspěvekod SPY 21. 1. 2012 23:39

Tak si říkám, proč servery jako megaupload, uloz.to apod. prostě nezodpovídají za to, co je na nich uložené. Mně by to přišlo docela logické.

To stejny plati i pro youtube, facebook atd.

Nedpovidaji za to jelikoz je to nemozny. Na youtube se nehravaji desitky hodin zaznamu kazdou minutu. Kdo to ma hlidat? Jak chces hlidat zaheslovany soubory? Nehlede na jejich astronomickej pocet. Na facebooku chces prohlizet vsechny fotky jestli neporusuji autorska prava?

Mne by spis prislo logicky, kdyby zacaly ty nenazrany korporaty v americe uvazovat a udelaly podobnej model s legalnim obsahem - a ne ty jejich nesmyslny predrazeny sluzby. Kdyby udelaly model, ze pretahnou vsechny zakazniky z megauloadu, rapidshere atc k sobe, jelikoz nabidnou lepsi obsah za mensi cenu maji vyhrano. To se ale nikdy nestane. Se radeji budou soudit o miliony s nejakou rozvedenou matkou 3 deti o miliony dolaru, za to ze nasdilela 10 pisnicek.
Naposledy upravil SPY dne 21. 1. 2012 23:48, celkově upraveno 1
SPY
Killing Spree

Odeslat příspěvekod tdjohn 21. 1. 2012 23:48

Někdo za to zodpovídat musí. Když ne server, tak uživatelé. To už je jednodušší to dělat na serveru, kde bys třeba nesměl nahrávat šifrované soubory a všechen obsah by byl kontrolovaný.
"This game is a masterpiece! We have never seen such a harmonic virtual world before. The story is as good as a movie and the graphics offer tons of incredible moments. GTA IV is more than a game." - Cynamite
tdjohn
Rampage

Odeslat příspěvekod David Sláma 22. 1. 2012 00:39

Odpovědnost poskytovatelů služeb, kam mohou nahrávat obsah uživatelů, je ošetřena poměrně logicky: zásadně poskytovatel služby za uživatelský obsah neodpovídá, ale jakmile se dozví, že je tam protiprávní obsah, má povinnost zasáhnout (daný obsah odstranit), jinak za něj odpovídá. Přitom poskytovatel nemá povinnost obsah aktivně kontrolovat, což je pochopitelné, neboť by to bylo často prakticky neproveditelné.
David Sláma, editor časopisu Computer
Failure is not an option. | Ignorantia iuris non presumitur nec toleratur.
David Sláma
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Sasakr 22. 1. 2012 03:03

SPY píše:Nedpovidaji za to jelikoz je to nemozny.

No to přeci je ale jejich problém. Když budu mít horskou dráhu, na které mi při každé jízdě z deseti lidí jeden umře, protože mu to někde urazí hlavu, taky mi to zrušej, i když budu krčit rameny, že s tím nemůžu nic dělat. Přehnané, ale zákon je danej a pokud chceš podnikat, měl bys ho dodržovat. Pokud je tvé podnikání v rozporu se zákonem, holt podnikat nemůžeš.

SPY píše:Kdyby udelaly model, ze pretahnou vsechny zakazniky z megauloadu, rapidshere atc k sobe, jelikoz nabidnou lepsi obsah za mensi cenu maji vyhrano.
Megaupload, rapidshare = všechno zadarmo, nedočkavý lidi zaplatí pár korun za prémiáky. Jak chceš tomuhle konkurovat?
Sasakr
Sleepwalker

Odeslat příspěvekod Alianna Hitomi 22. 1. 2012 03:06

Sasakr píše:No to přeci je ale jejich problém. Když budu mít horskou dráhu, na které mi při každé jízdě z deseti lidí jeden umře, protože mu to někde urazí hlavu, taky mi to zrušej, i když budu krčit rameny, že s tím nemůžu nic dělat. Přehnané, ale zákon je danej a pokud chceš podnikat, měl bys ho dodržovat. Pokud je tvé podnikání v rozporu se zákonem, holt podnikat nemůžeš.

jak si stahnu neco z rapidshare nikdo neumre,, a predstav si to takhle ze uschovna na nadrazi ti taky nekontroluje co si tam davas a jak by tam policajti po nejakem tipu nasli drogy tak pujdou a zavrou majitele uschovny ?
Nemá tu někdo mentolku?
Dostaly se mi do pusy nějaké vnitřnosti, když jsem si probíjela cestu sem.
----------------------------------------------------------------------------
It's true. It's on the Wikipedia.
Alianna Hitomi
Killing Spree

Odeslat příspěvekod SPY 22. 1. 2012 03:19

No to přeci je ale jejich problém. Když budu mít horskou dráhu, na které mi při každé jízdě z deseti lidí jeden umře, protože mu to někde urazí hlavu, taky mi to zrušej, i když budu krčit rameny, že s tím nemůžu nic dělat. Přehnané, ale zákon je danej a pokud chceš podnikat, měl bys ho dodržovat. Pokud je tvé podnikání v rozporu se zákonem, holt podnikat nemůžeš.

Byt to jejich problem, tak se internet ze dne na den muze zastavit. Chapes vubec co tu rikas? To by treba i na Doupeti museli pred vystavenim tvyho avatara overit jestli neodporuje autorskym pravum. Nebo jestli text tvyho prispevku neodporuje autorskym pravum nejaky knizniho vydavatele - Nesmysl.

Chapu, ze rozdil mezi Megauploadem a forem na doupeti je hodne propastnej, ale uzakonit SOPA/PIPA tak prakticky muzes zrusit pulku internetu. Jelikoz ti muzou odstavit web za to, ze nejakej Frantik si ocitoval text z basnicky na ktery nema pravo. O kopirovani obrazku se tu snad zminovat ani nebudem.

A kdyby ti doupe byl blbej priklad tak co youtube. Kde rekneme 95% obsahu nema s autorskejma nic spolecnyho. Ale Frantik si nahraje pisnicku na kterou nema pravo. A muzeme odstavit cely Youtube.

Megaupload, rapidshare = všechno zadarmo, nedočkavý lidi zaplatí pár korun za prémiáky. Jak chceš tomuhle konkurovat?
Jak? Treba tak, ze budu k dispozici stream serialu a filmu z webu v HD/FULL HD s ceskyma titulkama. Bez cekani, proste kliknu spustit a hraju.

iTunes na to jde dobre, a jeho popularita minimalne v USA je obrovska. Jen ceny mi stale nevonej. Holt to je tak kdyz platis poplatek tomuhle a tomuhle a taky tomuhle.

Vinit vsechny okolo a nasledne je zalovat to oni umej, ale udelat obchodni model aby prodali to co chce pulka internetu to uz jim nejde. Kdyby nezaspali dobu tak tu zadny problemy s Megauploadem a RS nejsou.
Ostatne i ten Youtube je zadarmo odvadi jim nehorazny poplatky a prosperuje z reklamy.
Naposledy upravil SPY dne 22. 1. 2012 04:40, celkově upraveno 3
SPY
Killing Spree

Odeslat příspěvekod Sasakr 22. 1. 2012 03:28

No jo, úschovna je dobrý příklad. Jenže do úschovny si pak zase vlezeš jen ty, ne tisíc dalších lidí. A už jsme zase u toho, že porovnávat hmotnou věc s něčím, co lze donekonečna kopírovat, nejde.

Jinak takhle, mně se ty zákony taky nelíběj (ale pravda, jen co jsem tak zběžně slyšel, moc jsem do toho nerejpal), nicméně jen jsem se nad tím zamyslel. Snažím se být nestranný :-)
Sasakr
Sleepwalker

Předchozí stránkaDalší stránka