od Chumbaba 20. 2. 2006 11:47
XODDAM: Podle mojí zkušenosti počítačové hry JSOU velmi zábavné a spousta lidí jim alespoň přechodně propadne, nebo by propadla, ale neví o nich, tak sleduje Ordinaci v růžové zahradě atd. Já jsem na hrách řadu let docela závislý byl - v tom směru, že byly tou nejzábavnějěší částí mého života, tak proč dělat něco jiného, že? Ve škole mi to jde, tak co? (Rychlé šípy).
Já myslím, že TY SÁM nejlíp vycítíš, jestli pro tebe hry jsou problém nebo ne. Moje zkušenost je, že problém začíná tam, kde hry NAHRAZUJÍ reálný život. Tj. jakmile máš pocit, že ti v životě něco zásadního chybí, že jsi nějak dlouhodobě nešťastný, nespokojený atd. a máš tendenci UTÍKAT do her, tak už to není OK. Jsou lidi, kteří mají práci, ženu, děti, všechno je to akorát sere a celý volný čas hrají World of Warcraft, aby to nemuseli řešit - tak tudy určitě ne. Je rozdíl mezi "zábavou + odreagováním" - zábava nemusí být nijak na úrovni nebo přínosná, jde o to si odpočinout a pobavit se - a "závislostí", závislost už člověku kazí život, nějak ho kroutí, zbavuje svobody.
Moje rada - zkus se s tím Warcraftem a dalšími hrami zamyslet nad tím, co ti vlastně dává, PROČ tě tolik baví, co je na něm tak super. A pak se zamysli nad tím, jestli bys TOTÉŽ (stejný pocit, prožitek, zkušenost) nemohl nějak získat v reálném životě. Pro mě právě tohle byla/je cesta ze závislosti ven.