jezek píše:To je ale tak trochu zvláštní.Připadá mi to takové divné,asi jako kdyby v Ikarii recenzovali ofocené knížky.Ale asi je to jen suběktivní pocit.i/quote]
No...nejak tak...
Moderátor: Moderátoři Doupě.cz
jezek píše:To je ale tak trochu zvláštní.Připadá mi to takové divné,asi jako kdyby v Ikarii recenzovali ofocené knížky.Ale asi je to jen suběktivní pocit.i/quote]
Martin Boček";
...... existuje ještě podle výkladu autorského zákona tzv. novinářská licence, podle které (v našem případě) pro účely recenze (ale jen a pouze pro ni) lze požít i nelegální kopii. /quote]
Opravdu by mě upřímně zajímalo příslušné ustanovení autorského zákona, na základě kterého tuto skutečnost dovozuješ.
Já osobně warez neschvaluju a jsem proti němu. Soudím, že pokud má člověk peníze, měl by si titul skutečně řádně zakoupit, i kdyby si měl odpustit něco jiného. Možnosti zde jsou. Když zákazníkovi např. vadí zmršená česká lokalizace nebo s tím často spojené pozdní vydání, má možnost zahraničních eshopů. I když na druhou stranu, je nutno přiznat, že to zase mohou být určité komplikace navíc a není to zrovna dobrou vizitkou zdejších vydavatelů, kteří tímto přístupem asi větších zisků dlouhodobě nedosáhnou. Ale to už je vedlejší a asi sami vydavatelé nejlíp vědí, jak se udržet na trhu, popř. svoji pozici na něm zlepšovat. Warez představuje porušování autorských práv (v širším slova smyslu práv k duševnímu vlastnictví). Warezí se tolik proto, protože to je vzhledem k jeho nehmotné povaze velice jednoduché a úcta k soukromému vlastnictví tady vůbec nemá moc velkou tradici. Autorský zákon a licence jsou pro řadu lidí jen cárem papíru. Mnozí
si ani neuvědomují, že něco porušují. Možná nějakou pofidérní představu mají, ale že by se tím nějak trápili, to zajisté ne. Plus samozřejmě důvod relativně vysoké ceny software vzhledem k platům.
Do nějakého honu na čarodejnice v podobě lidí hrajících nelegálně získané kopie her se ale rozhodně nehodlám pouštět, protože i když mám řadu řádně zakoupených originálních her a tituly, které mě zajímají, se opravdu snažím kupovat, tak nemůžu s klidným
svědomím říci, že po nelegální kopii hry někdy nesáhnu (i když si hru třeba poté, co se mi zalíbí a opravdu ji rozehraju, řádně zakoupím). A kdo vlastně toto říct může....Idea je tedy jedna věc a skutečnost druhá. Zásady ale prostě někdy jdou na ortel jiným
"hmatatelnějším" potřebám. Pokud u někoho nikdy nejdou, má můj neskonalý obdiv. Ale to jsou asi výjimky potvrzující pravidlo. Jinak můžeme jen doufat, že se časem zvýší koupěschopnost obyvatelstva v České republice a těch originálek si budeme moci pořídit víc (nebo ještě líp - všechno originální). Ale to není jen na poptávce, je to i otázka adekvátní a kvalitní nabídky. Hnusný obal a útloučký manuálek, zmršená lokalizace a o tři měsíce později vydaná hra, než jinde ve světě, i za cenu menší ceny, k menšímu
pirátění asi nepovede. Je ale otázkou, na jakou cílovou skupinu se naši domácí vydavatelé zaměřují. V tomto směru jistě není zájmem českých vydavatelů, aby se hráči - jejich zákazníci učili anglicky, neboť by tím asi přišli o řadu tržeb. Soudím totiž, že
profitují hlavně na lokalizovaných titulech. A nějak od základu změnit za letu prodejní model a cílovou skupinu asi nejde, obzvláště v našich podmínkách.
Do doby, než se situace změní, jsem toho názoru, že kdo zavile kritizuje warez, tak sám má máslo na hlavě a zavání to z jeho stranu pokrytectvím anebo je v takové finanční situaci, že před volbou, zda investovat ty nemalé peníze do originálky, nebo do něčeho jiného, opravdu nestojí. Nebo je skutečně tak zásadový, že si zaslouží opravdu metál. Nebo nehraje. Ale takových lidí mezi námi asi moc není. Je pěkné, když se říká, že zákazník má možnost zakoupit si cenově dostupné starší tituly. Už se ale nedodává, že zákazník je již mohl hrát a pak nabídka starších titulů není nijak šíroká, což už tady ale zaznělo. Někdy je opravdu těžké odolat těm hitům současnosti, o kterých všichni hovoří, které se momentálně recenzují a všichni je už hrají..
aquote="DigitalDoom píše:je to jednoduchý kdo na to nemá tak ať nehraje .
/quote]
jezek píše:Tak se Streamem nemůžu vůbec souhlasit.Doma nemám net a ani nechci,tím pádem bych byl silně v nevýhodě.v/quote]
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků