Problém je IMHO v tom, že lidi o Linuxu nic nevědí a když něco jo tak to, že se to ovládá příkazovou řádkou a je to "něco pro ajťáky". Od začátku se do nich hustí Windows, se kterýma umí pracovat, nabídnou jim je za přijatelnou cenu s novým počítačem, nebo jim je soused upirátí, takže není co řešit. To, že existuje něco jinýho je prostě ani nenapadne.
Protože Linux oproti Windows přináší spoustu věcí. Když to zkusím vzít objektivně a oprostím se od technickejch vychytávek, kvůli kterým musím do shellu, tak třeba
- instalace. Koupil sem novej stroj, strčil do usbčka flashku, naklikal sem si instalaci a finished. Žádný ovladače grafiky, nebo doinstalovávání...
- Grafický prostředí linuxovejch distribucí se v poslední době neuvěřitelně posunuje dopředu. Ať už Unity, nebo Gnome... je s tím radost pracovat (třeba levej horní roh v Gnome 3.x je podle mě revoluce v konvenčním ovládání desktopu).
- Instalace novejch produktů... dvakrát kliknu a mám TUNY softwaru, který si můžu prohlídnout a nainstalovat lusknutím prstu. Žádný googlení, nebo složitý hledání programů. Stejně tak odinstalovat... všechno z jednoho místa.
- Svoboda... už pro ten pocit, že si s tím můžu dělat co chci.
Běžnej uživatel, kterej na počítači vytváří dokumenty, sleduje filmy a surfuje nemá jedinej objektivní důvod zůstávat na Windows. Nainstaloval sem Fedoru mojí ženě, která je přesně tenhle typ uživatele, během jednoho dne si to osahala a bylo jí naprosto šumák, jakej systém jí tam běží.
Celej tenhle problém je o tom, že Linux nemá žádnou mediální podporu pro masy běžnejch uživatelů a oni všude už od školy vidí jenom Windows.
-- 19. 12. 2012 11:43 --tdjohn píše:Ty používáš Linux?
Bohužel v poslední době hodně hraju, takže jsem si pořídil Windows, ale jinak jsem zarytej Fedorista