Nejsem Linuxový ani PC znalec, přesto oboje používám pro svoji práci a lehce čechrám i hry. Pár postřehů spíše pro začátečníky, kterým stejně doporučím hledat na forech toho kterého distra. Používám převážně LinuxMint a z toho také vycházím a většinu toho, co zde popíši mám načteno z CZ fora Ubuntu.
Nativní hry pro Ubuntu:
Řada Ubunťáků, či uživatelů dister na bázi Ubuntu zná portál GetDeb, který se zabývá velmi přehledně programy, vč. vyhledávání dle verze distra (Ubuntu).
Kolega z UbuntuFora nahodil link na portál který na GetDeb volně navazuje ale zabývá se přímo hrami. Tyto lze stáhnout. Jak jsem lehce procházel, jde o hry pro Ubuntu 9.04 a 9.10. A mimo jiné nechybí ani Enemy Teritory. Nebo legenda - The Battle for Wesnoth... PlayDeb
Hry Windows:
Zde i pro windowsácké programy vede aplikační rozhraní Wine většinou pro lehčí ovládání a instalaci s nějakou nástavbou. Já využívám PlayOnLinux, jehož výhodou je, že podporované hry a aplikace, které běží minimálně dobře jsou přímo v seznamu, jejich instalace je jednoduchá i s ovládáním a nastavením Wine. Nevýhodou může být, že pro každou aplikaci, hru používá vlastní adresář. Objem dat tedy narůstá.
Zda můžete vámi zvolenou hru hrát v linuxu pod WIne, kterou verzi Wine použít i mnohé další rady je dobré si ověřit v aplikační databázi Wine Application Database (AppDB)
Podrobnější a přesnější informace získáte na Wiki-Ubuntu
Pokud vámi zvolená hra není podporována ve zmíněném Wine, můžete zkusit emulaci přímo toho kterého druhu Windows na virtuálním stroji. Já používám Sun Virtualbox, opět díky jeho jednoduchému nastavení, používání a ovládání.