od mirkotor 29. 12. 2012 20:39
Nebudu utíkat od tématu a zkusím popsat můj pohled na věc.
Zaprvé nesnáším platformové boje. Je jasné, že každá konzole něčím a něco je jejím negativem. Některá konzole má více pozitiv, jiná více negativ. První, co je třeba říct je, že každá konzole je cílena na specifický typ lidí, ikdyž třeba cílovka PS a Xboxu je docela blízká.
Mě osobně se nejvíce líbí XBOX, protože mám pocit, že byl vždycky o krok napřed. Sice Sony vstoupilo do oboru dříve, to byl ale jeden z mála okamžiků, kdy mělo náskok. Po představení X360 a PS3 bylo jasné, že hardware má XBOX přecijen o fous lepší a časem se to potvrdilo. Další významné prvenství X360 byl Kinect, na který Sony dokázalo odpovědět jen přepracovaným Wii Remote, který tu už byl mnoho let předtím. I když nic proti Move, je to bezpochyby skvělý způsob ovládání, přesnějí než Wii Remote a s širokým spektrem užití. Nic to nemění na tom, že Kinect byl revoluce, Move jen nucená evoluce. Je ale potřeba říct, že Move je dobrý pro hry, které technicky nelze ovládat Kinectem a v tom je síla Move.
A teď pocity z jednotlivých konzolí...
X360 - Začnu tou nejoblíbenější. Na XBOXu se mi líbí, že za cca. 7000 Kč dnes můžete mít konzoli se skvělým výkonem včetně Kinectu. Velmi dobrá je i oproti PS3 jednoduchá kalibrace a intuitivní navigace v menu. Jako drobné zápory bych uvedl problémy s přehříváním (RROD), trošku nemoderní vzhled oproti PS3 SuperSlim a nutnost platit za hraní po internetu.
PS3 - Konzole, na které si zahrajete skvělé hry s propracovaným ovládáním na gamepadu. Jako plus jednoznačně uvedu hru Buzz, jedinou hru daného žánru exkluzivně pro PS3. Mezi věci, které se mi na PS3 líbí patří jednoznačně vzhled, protože nový SuperSlim je opravdu nádherný. Hraní po internetu zdarma je příjemnou vlastnostní. Záporem je především to, že sice za 7000 Kč můžete mít také konzoli s pohybovým ovládáním, ale tím se myslí pouze kamerka PS Eye a jeden ovladač Move. Abyste mohli hrát aspoň ve dvou, budete potřebovat další ovladač za 1500 Kč.
Wii - Sice už technologicky zastaralá konzole, ale stále se těší oblibě díky nízké ceně. Je skvělá pro menší děti, ale i pro hraní s přáteli, jen se budete muset smířit se zastaralou grafikou, které pojem HD moc neříká. Ovladače nejsou tak přesné jako Move, za to jsou o něco levnější. Na občasné hraní a zabavení je skvělá, ale bohužel možnosti této konzole se už nevyrovnají nejnovějším X360 a PS3.
Wii U - Poslední a trochu kontroverzní. Nintendu se povedlo zužitkovat znalosti v oboru a vytvořit konzoli, která přinesla něco nového. Novinkou je tablet na způsob gamepadu, který je ale velmi drahý v případě dokoupení a má nízkou výdrž. Zbytek hráčů může hrát se starými známými Wii Remote. Můj názor je takový, že Nintendu se nepodařilo vytvořit konzoli s jasnou cílovkou. Wii U je trošku pro pařmeny, ale trošku i pro občasné hráče a to by jí mohlo uškodit, protože nikomu nenabídne všechno, co by požadoval. Dalším problémem je cena. Cena 9000 Kč za "novější revizi" starého Wii s jedním tabletem se mi zdá docela vysoká, když jen za o něco málo vyšší cenu dokážete na Aukru sehnat použitý PS3 i X360 dohromady.