Fever píše:No a je to o fyzike (myslím ako o vednom odbore), ako sa už na obale hry píše: "objakty od skál po autá sa riadia zákonmi gravitácie, trenia a vztlaku"

e/quote]Toto sa chystam napisat uz strasne dlho a rad by som pocul vyjadrenie od skalneho fanusika HL2. Ono totiz, HL2 ma isty problem, ze je na prvy pohlad strasne efektna, otazka je co je pod tym. Teraz nemyslim pribeh ale HRU v zmysle dobrej hry ako povodny HL. Ja z dema HL2 sudim ze pod povrchom je proste iba zhnite jadro. Ked som pred par rokmi prvy krat videl E3 video z pripravovaneho HL2, bol som nadseny. Na prvy pohlad nadherna grafika, paradne prepracovane postavy, vymakana fyzika, gravity gun ako zbran, zabavne hadanky (vrtula co rozpoli zombika napoly, manipulacia z kontajnerom zo zeriava). Niektore napady mi pripadali stupidne, napr. pouzivanie hormonov na vyvolanie istych priser, ale budiz. Ako to uz u mna zvedaveho byva, pozeral som video stale odznova a studoval takmer po framoch.
A zacalo mi to dochadzat. Grafika - oproti D3 zaostala o generaciu (t.j. na urovni Q3), vyzera uspokojivo iba vdaka hi-res texturam) a pixel shaderom. Zabavne na tom je, ze ked sa do D3 enginu nacpe rovnaka hrafika ako HL2, bude bezat pomalsie. Ked sa v engine HL2 (v ramci jeho moznosti, t.j. minus stencil shadows) pouzije grafika ako v D3, engine proste skape. Inac, kto chce vediet nejake zaklady D3 engine, odporucam clanok:
1. cast,
2. cast,
1. cast CZ,
2. cast CZ. Bol pisany este pred vydanim D3 takze obsahuje dost nepresnosti, ale principy platia. Cim myslim pada aj dost namietok na D3 engine... Mimochodom to mnozstvo grafickych bugov ktore HL2 obsahuje a kvoli zastarelej architekture obsahovat musi, je proste rozumom nepolapitelne. Bodaj by nie, takto to dopadne ked niekto preraba stary Quake 1 engine az do podoby Source.
Pekne prepracovane postavy v HL2 unavam aj nadalej, ale to ostatne, t.j. fyzika s gravity gunom a stym spojene hadanky, to je lesk a bieda HL2. Ked som si nainstaloval demo, dost dlho som sa z fyzikou vyhraval. Ono je naozaj skvele sledovat ako sa drevena debna rozbije o stenu, cirkularka prepili zombika napoly a vedro farby zanecha na stene bielu skvrnu. Problem nastal, ked som sa s gravity gunom dostatocne vyblbol a chcel si zahrat HL2 ako beznu strielacku typu Quake 2. Takze odlozim gravity gun a co vidim? Nemam zbrane. Aha, asi to bol zamer, ale ja mam hadzania tehiel uz plne zuby a Ravenholm ma aj tak prilis nebavi, tak pouzijem give all. Hups, brokovnica obsiahne maximalne 30 nabojov? (Kto nechape, tak brokovnica je najuzasnejsia zbran v historii strielaciek a takto ju zdegenerovat je hanba.) Ani ostatne buchacky na tom nie su lepsie, evidentne zamer odradit hraca od zbrani a drzat ho pri gravity gune. Ale ja sa odradit nedam a postupujem s brokovnicou. A co nevidim? Snahou Valve nebolo vychovat z hracov civilistov ktori by preferovali rozum nad silou, ono proste bez gravity gunu ta hra (demo level) neponuka vobec nic.
Vyzera to asi tak, ze vojdem do priestoru, vystrielam co sa da a idem do dalsieho priestoru kde to vyzera rovnako. Nuda jak vysita. Samozrejme kazdu chvilu na mna vylezie zombie zozadu... Pockat, ako to tak pisem tak su mi tie slova nejake povedome, kde som ich uz cital? No jasne, v kazdej druhej recenzii a diskusii o Doom 3! Problem akosi je, ze v HL2 ten "priestor" vyzera bud ako krabica od monitora zvnutra, alebo ako papierova vystrihovacka, hlavne ze je pekne omalovana. Kto nepochopil ako to myslim, tie priestory su PRAZDNE a NUDNE. A aby toho nebolo malo, najdem asi tak tri miesta, kde sa zombieci RESPAWNUJU a to tak, ze ked okolo toho miesta prejdem tristo krat, ziskam tristo zombikov... Takto by som chcel nachadzat peniaze!! Necitam mimochodom aj toto dost casto aj v threadoch o Doom 3? (V ktorom BTW som takyto dobry flek neobjavil.) Ako to ze Ravenholm je podla niektorych tak uzasny level a D3 je nuda?
Inac som si par usekov z HL2 fullky zahral u znamych, vratane levelu zo vznasadlom, blizsie som skumal videa co sa povaluju po nete, a je to stale o tom istom. Pouzivas gravity gun, obdivujes fyziku = hra je zabavna. Tieto dva faktory odlozis, a ostane hlboko podpriemerna FPS. Mozno je HL2 uplne novy herny zaner (first person physics), ktory funguje asi tak, ze poskladame na seba nejake prazdne kockate levely, pripadne terenove exteriery, nahadzeme zopar vychytavok (typu zombik pri benzinovej nadrzi, vojaci na nestabilnom moste) a hrac sa uz zabavi. Samotne meno Half-Life je sice aj samotne dobry selling point, ale aby sme obecenstvo uplne zaslepili tak sa do enginu este doprogramuje podpora DirectX 9, pretoze dobry vodny alebo leskly shader ktory sa da napisat a otestovat za par hodin je efektivnejsi nez naprogramovat engine ktory by zvladol pocet polygonov hodny dnesnej doby, nie to este tie polygony samotne vytvarat.
Valve to dobre vyslo ked dokazali z niektorych casopisov vymacknut 100% hodnotenie.
HL2 nie je v tomto sama, Quake 4 je na tom podobne. Raven su ale aspon profesionali a nepouzili tak trapny trik, t.j. implementovat do hry jeden predmet ktory celu hru vytvori. Q4 je zalozeny na spickovej prezentacii. Lenze hups, co ked hrac nechce pocuvat priblbly dialog dvoch vojakov kym sa uracia otvorit dvere? Zacne sa obzera okolo seba a uvedomi si ze v akcnej hre s menom Quake stoji na mieste a caka. Pripadne ze sa prechadza po lodi od jednej cinematic k druhej a v zasade cele dianie iba sleduje namiesto toho aby sa na nom podielal. Rovnaka nuda ako HL2.
Doom 3 je naopak svojsky, pretoze sa na nic nehra, a nestoji iba na jednom aspekte. Vlastne stoji, na svojej atmosfere, lenze atmosfera znamena nie je jeden maly prvok. Zatial co gravity gun mozem nepouzivat a neinteraktivny dialog nesledovat, atmosfera Dooma 3 ma pohlti svojou kazdou sucastou: prostredim, grafikou, priserami, zmyslom pre detail, level designom, cinematicmi, pribehom, akciou atd. Pritom kazdu z tychto sucasti je mozne viac-menej odobrat a nic vazneho sa nestane, zdrave jadro zostane. Mozno by som vyzdvihol ten level design bez ktoreho by to naozaj nebolo ono, lenze Doom je hra a ako taka nemoze bez level designu existovat rovnako ako film nemoze existovat bez kamery. Nejedna sa o prvok typu jeden predmet alebo nieco co sice zabera polovicu hry ale s nou priamo nesuvisi (to je ta kvalitna prezentacia v Q4).
Ostava alternativa ze ma atmosfera D3 nepohlti, co bude mat pravdepodobne za nasledok ze hru odsudim celkovo - t.j. kazdy z aspektov ktory som vymenoval. To zase dokazuje o aky komplexny celok sa jedna.
Fever píše:A Doom 3 hrať nechcem a asi ani nebudem, ja na hororové hry nie som, dosť že som dohral HL1... ale film si pozriem rád!

D/quote]