Tak jsem dohrál základní hru a missing link a rád bych o tom něco napsal. Určitě se nevyhnu drobným spoilerům, i když co do příběhu budu co možná nekonkrétní.
A příběhem začněme, protože v něm podle mě hra zásadně selhává, a to jak na všech úrovních příběhových, tak i z hlediska jeho narace. Příběh na urovni "vztah dvou lidí" (celou hru hledáme jistou takzvaně blízkou osobu) nefunguje, protože onu osobu vidíme pár minut v prologu, jedeme s ní ve výtahu a to je vše. Člověk nemá vůbec šanci vytvořit si k ní nějakou vazbu, celou hru mi byla velmi lhostejná a když se pak ve finále dozvíme, jak to s ní vlastně bylo, nezanechalo to ve mě žádnou emoci, páč mi byla úplně volná. I ten globální, rádoby konspirační příběh je slabý, jak už tu psal Chumbaba, v dnešní době mnoha konspiračních teorií prostě mohli vymyslet něco lepšího. Když jsem se dozvěděl, jak je to se slavnou televizní moderátorkou, místo údivu jsem měl chuť si zívnout. Korporátní špionáž prostě není moc téma. Ilumináti a FEMA tam podle mě byli jen aby se neřeklo, na příběh neměli prakticky žádný vliv. A co se týče té narace, postačí asi jeden příklad - když se do Šanghaje dostaneme tak, že nám první bosák během umírání řekne "Běž do Šanghaje, tam ti nakopou zadek", je to prostě trapas.
I přes to všechno se mi hra co do gameplaye líbila, nenudila mě ani v nepřehledných hubech typu Hengsha, nenudila mě stereotypnost (i přesto, že hratelnost vlastně stereotypní je). Sice jsem se vždycky musel smát, když si hra pod "silent takedownem" představuje, že chlapovi nadvakrát zlomím ruku, ale budiž, hrál jsem to stealth a fungovalo to. Bylo to dobré.
Což mě přivádí k tomu, že spousta recenzentů psala, že hra se hratelností blíží původnímu Deusovi. S tím souhlasím, ale místo abych se radoval, mi to přijde spíš tragické. Po téměř deseti letech tu máme hru, která se hraje dost podobně a je SKORO tak dobrá jako jednička. Tomu se říká pokrok.
Za mě 8/10.
Ad Missing link - přišel mi celkem dobrý. Sice nechápu příspěvky výše jako "bylo potřeba víc studovat mapu, levely jsou komplexní" -to ani náhodou, sice nabízí víc cest než původní hra, ale stále to není nic komplikovaného (ano, lezl jsem hodně i ventilačkama, takže chápu co tím dotyčný myslel, ale přesto nesouhlasím); nebo "co mě na něm vyloženě vadilo, byla nutnost asi 3x projít skrz jednu lokaci" - jestli někomu vadí projít třikrát věznicí, což zabere cca 5 minut, tak se pak nedivme, že už se dělaj jen koridorový hry, kde se chodí furt rovně. Také nesouhlasím, že by bylo lépe zakomponovat to do původní hry - nejde jen o praxisy a vybavení, ale Missing link přináší nové záporáky, kteří jinak ve hře nevystupují a jen ba dál tříštili již tak dost rozvolněný příběh. Takže dobře že to bylo extra a víc takových DLC (obecně)!