Wéčkův Spheniscidae deníček:
Protože a poněvadž se nevěra nevyplácí a já jsem v podstatě velmi věrný Watson, nahodil jsem Xfce, které jsem používal asi rok v tahu. Xfce je totiž něco jako krásná ženská bez omalovánek na obličejovém xichtíku, silikonu v poprsí, na zadečku, bez liposukcí a plastiky pohlaví... Prostě kráska i ráno po probuzení i za 20 let... Říká se, že je to ochuzené, holé prostředí pro Linux (oproti Gnome, KDE), ve srovnání s KDE 4 asi ano ale Gnome mi přijde skoro stejné. Asi proto, že mají stejné knihovny a tedy aplikace z Gnome se dají s klidem v duši používat. Jasně, z KDE také... Ale je patrný rozdíl ve vzhledu, startují o maličko pomaleji. Přesto používám několik aplikací z KDE bo jsem zvyklý, líný a mám rád zmatek i v OS. Primárně zmíním Operu, vypalovací program K3b a program pro zálohování/převod DVD K9copy. Ve srovnání s KDE je Xfce znatelně rychlejší, jediný hmatatelný nesdostatek (rozuměj ve Watsonově podání) je nemožnost zneviditelnění panelu. Sice jde zneviditelnit ale zneviditelní se i minimalizovaná okna a ikony, tedy takřka k nepotřebě. ( v příštím vydání už to bude napraveno). Rychlost, nebo chcete-li, úspora systémových prostředků je znát i na běhu, práci programů. Převod stejného DVD do AVI (stejným programem, na stejném PC) je cca o 10% rychlejší. Jinak i v Xfce se dají pozapínat všechny možné i nemožné fičury 3D desktopu jako kostky, mraky ploch a oken a podobně. Ani widgety plasmovitého KDE vám nemusejí chybět, neboť se dají doinstalovat v podobě appletů Gdesklets a Screenlets.
Nevím. Gnome mi k srdci nepřirostlo, raději Xfce no a KDE nám opravdu (ale opravdu opravdu) vyrostlo do krásy, spolehlivosti a asi dostane přednost, dokud bude PC stačit. Nicméně všem zájemcům, kterým se zdá jejich počitadlo na dnešní dobu slabším, doporučuji nekupovat nový stroj ale vyzkusit Linux. Například i (nejmodernější, krásné, pro hračičky) KDE 4 lze svižně (rozuměj "normálně") používat na PC typu Athlon 2000+ (ano, jednojádrový) s necelým giga RAMky... Mnou zmiňované Xfce ještě méně. A jedná se o OS poslední řady...
Čiže si neodpustím popíchnouti dysgrafika PíSidla, který potřebuje uberDělo na psaní. Pravda, pokud bych nevěděl co s penězi jako on, asi bych také hledal nový noťas (a kua, já nikdy neměl notebook !?!), nicméně spořivým studentům bych doporučil kuknout do bazaru a vyzkusit na kýženém stroji živé CD/DVD Linuxu kvůli ovladačům, etc. a nikdo nepozná, že na tom není Win 7...
Zde například v prostředí KDE 4: